Για διαφθορά κατηγορείται ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης - Δεν παραιτείται από τη θέση του 

Για διαφθορά κατηγορείται ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης - Δεν παραιτείται από τη θέση του  Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Ο Έρικ Άνταμς, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι θα παραμείνει στη θέση του παρά τις αναφορές που προέκυψαν ότι του απαγγέλθηκαν κατηγορίες μετά από ομοσπονδιακή έρευνα για διαφθορά.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιες κατηγορίες θα αντιμετωπίσει ο Άνταμς, 64 ετών, αλλά οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αναμένεται να γνωστοποιήσουν τις λεπτομέρειες των κατηγοριών την Πέμπτη, ανέφεραν οι New York Times. Μόλις δημοσιοποιηθεί το αναφερόμενο κατηγορητήριο, το οποίο αναφέρθηκε ξεχωριστά από το Associated Press και το CBS, θα είναι ο πρώτος εν ενεργεία δήμαρχος της Νέας Υόρκης που θα κατηγορηθεί ποινικά.

Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, ο Άνταμς κυκλοφόρησε σε μια δήλωση βίντεο που υπονοούσε ότι δεν είχε ενημερωθεί για το κατηγορητήριο. «Πάντα ήξερα ότι αν σταθώ υπέρ των Νεοϋορκέζων θα γίνω στόχος – και στόχος έγινα», είπε ο Άνταμς. «Αν κατηγορηθώ, είμαι αθώος και θα το πολεμήσω με κάθε ουγγιά της δύναμης και του πνεύματός μου». Στην ομιλία που καταγράφηκε στην επίσημη κατοικία του, ο Άνταμς αναγνώρισε ότι ορισμένοι Νεοϋορκέζοι θα αμφισβητούσαν την ικανότητά του να διαχειρίζεται την πόλη ενώ θα αγωνίζεται να καταπολεμήσει τις κατηγορίες, αλλά ορκίστηκε να παραμείνει στη θέση του.

«Αντιμετωπίζω αυτά τα ψέματα εδώ και μήνες… ωστόσο η πόλη συνέχισε να βελτιώνεται», είπε ο Άνταμς. «Μην κάνετε λάθος. Εσείς με εκλέξατε να ηγούμαι αυτής της πόλης και θα το κάνω». Η Έιβι Σμολ, εκπρόσωπος της κυβερνήτριας Κάθι Χόκουλ, που έχει την εξουσία να απομακρύνει τον Άνταμς από το αξίωμα, είπε στους Times σε μια δήλωση ότι η κυβερνήτης γνώριζε και θα παρακολουθούσε την κατάσταση. «Θα ήταν πρόωρο να σχολιάσουμε περαιτέρω μέχρι να επιβεβαιωθεί το θέμα από τις αρχές επιβολής του νόμου», είπε η Σμολ.

Η είδηση ​​έρχεται καθώς ορισμένοι από τους στενότερους βοηθούς και συμβούλους του δημάρχου έχουν τεθεί υπό ομοσπονδιακή έρευνα καθώς οι εισαγγελείς της πόλης άρχισαν να εξετάζουν τον στενό του κύκλο. Η εξέλιξη σχετικά με τον Άνταμς έρχεται λιγότερο από ένα μήνα αφότου ομοσπονδιακοί πράκτορες εισέβαλαν σε σπίτια υψηλόβαθμων αξιωματούχων της διοίκησης του Άνταμς. Οι πράκτορες κατέσχεσαν συσκευές από το σπίτι του επιτρόπου του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης.

Η αστυνομία έστησε φράγματα έξω από το Gracie Mansion, το σπίτι του δημάρχου, σύμφωνα με τη New York Post. Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι του Δημαρχείου γνώριζαν το πρωί της Τετάρτης ότι ο Άνταμς σύντομα θα κατηγορηθεί, κάτι που θα φέρει το προσωπικό σε πανικό όλη την ημέρα.

Το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μανχάταν αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο Άνταμς, ο οποίος αναμένει δύσκολες προκριματικές εκλογές το επόμενο έτος, αντιμετώπισε άμεσες εκκλήσεις να παραιτηθεί από πολλούς από τους δηλωμένους ή αναμενόμενους Δημοκρατικούς αμφισβητίες του.

Εάν ο Άνταμς παραιτηθεί, θα αντικατασταθεί από τον δημόσιο συνήγορο της πόλης, Τζουμάαν Γουίλιαμς, ο οποίος στη συνέχεια θα ορίσει ειδικές εκλογές. Οι ομοσπονδιακές έρευνες για τη διακυβέρνησή του εμφανίστηκαν για πρώτη φορά δημοσίως στις 2 Νοεμβρίου 2023, όταν πράκτορες του FBI διεξήγαγαν νωρίς το πρωί μια επιδρομή στο σπίτι της επικεφαλής καμπάνιας του Άνταμς, Μπριάνα Σαγκς, στο Μπρούκλιν.

Εκείνη την εποχή, ο Άνταμς επέμεινε ότι ακολούθησε το νόμο και είπε ότι θα ήταν «σοκαρισμένος» αν κάποιος στην εκστρατεία του είχε ενεργήσει παράνομα. «Δεν μπορώ να σας πω πόσο συχνά ξεκινώ τη μέρα λέγοντας στην ομάδα μου ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το νόμο», είπε στους δημοσιογράφους εκείνη την εποχή.

Μέρες αργότερα, πράκτορες του FBI κατέσχεσαν τα τηλέφωνα και το iPad του δημάρχου καθώς έφευγε από μια εκδήλωση στο Μανχάταν. Η αλληλεπίδραση αποκαλύφθηκε αρκετές ημέρες αργότερα από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του δημάρχου.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αρνήθηκαν να συζητήσουν τις έρευνες, αλλά άτομα που ήταν εξοικειωμένα με στοιχεία των υποθέσεων περιέγραψαν πολλαπλές, ξεχωριστές έρευνες που αφορούσαν ανώτερους βοηθούς του Άνταμς, συγγενείς αυτών των βοηθών, συγκέντρωση χρημάτων για εκστρατείες και πιθανή επιρροή της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Με πληροφορίες από The Washington Post

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM