Γερμανικός Τύπος: Οι μεγάλες προκλήσεις που περιμένουν τη νέα Κομισιόν, ανάμεσά τους και η Ελλάδα

Γερμανικός Τύπος: Οι μεγάλες προκλήσεις που περιμένουν τη νέα Κομισιόν, ανάμεσά τους και η Ελλάδα Facebook Twitter
0

Σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει τη σύνθεση της νέας Κομισιόν υπό την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες και αναφέρεται στις νέες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει.

Ανάμεσα στις προκλήσεις αυτές είναι και το προσφυγικό κύμα στην Ελλάδα.

«Πάνω από 25.000 μετανάστες στα ελληνικά νησιά»

Ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων στους καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά ξεπέρασαν τους 25.000, γράφει η Handelsblatt επικαλούμενη τα στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Όπως σημειώνει η οικονομική εφημερίδα τις τελευταίες εβδομάδες οι ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά αυξήθηκαν σημαντικά. Την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη ήρθαν στην Ελλάδα περισσότεροι από 300 μετανάστες. Τον Αύγουστο οι ελληνικές αρχές κατέγραψαν πάνω από 8.100 αφίξεις, ενώ τον Αύγουστο της περασμένης χρονιάς ο αριθμός τους άγγιζε τους 3.200.

Από την πλευρά της η Der Standard σημειώνει στο ζήτημα του προσφυγικού:

«Ούτε η ΕΕ, ούτε και η Ελλάδα ανταποκρίθηκαν πλήρως στις υποχρεώσεις τους. Η ΕΕ δεν προχώρησε, όπως υποσχέθηκε, στην μετεγκατάσταση 54.000 προσφύγων από τη Συρία από την Τουρκία σε χώρες - μέλη και η Ελλάδα δεν επαναπροώθησε ικανό αριθμό προσφύγων στην Τουρκία.

Οι πρόσφατες απειλές Ερντογάν ότι θα "ανοίξει τις πύλες" δίνουν εκρηκτική διάσταση στα παραπάνω στοιχεία. Μόνο με σημαντική βοήθεια από τις Βρυξέλλες η Ελλάδα θα καταφέρει να επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Σε περίπτωση που η ΕΕ δεν αναλάβει πρωτοβουλία για το προσφυγικό ενδέχεται να βρεθεί εκτός ελέγχου, γεγονός που θα αποβεί και σε βάρος της».

Η Κίνα, ο Τραμπ και το Brexit

Συγκεκριμένα, η Süddeutsche Zeitung προειδοποιεί: «Η καταστροφική πολιτική των Μπόρις Τζόνσον και Ντόναλντ Τραμπ, η ενίσχυση της Κίνας, η θρασύτητα των κυβερνήσεων σε Πολωνία και Ουγγαρία και ο κίνδυνος νέων κρίσεων χρέους δείχνουν πόσο οι Ευρωπαίοι έχουν ανάγκη την ΕΕ. Η νέα Κομισιόν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες με πρότζεκτ που ωφελούν την Ευρώπη στο σύνολό της και πείθουν τον πληθυσμό για τη σημασία τους. Σε αυτά ανήκουν μια κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική καθώς και πολιτική ασφαλείας».

Η εφημερίδα Die Welt, από την πλευρά της, εστιάζει σε δύο υποψηφιότητες: «Η Δανέζα φιλελεύθερη πολιτικός Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία εμπνέει τόσο τους κεντροδεξιούς όσο και τους Πράσινους, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της ψηφιακής οικονομίας. Θεωρείται ισχυρή φωνή στην πολιτική ομάδα των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που φιλοδοξεί να συνδιαμορφώσει την ΕΕ του αύριο, χωρίς φόβο απέναντι τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς αλλά με οργή για την έλλειψη φιλοδοξίας από τους Ευρωπαίους. Στο πλευρό της θα βρεθεί, όπως όλα δείχνουν, η Γαλλίδα κεντρική τραπεζίτης, επίσης, φιλελεύθερη Σίλβι Γκουλάρ, μια διανοούμενη αποφασισμένη να ενισχύσει τις φωνές της καινοτομίας μέσα στην ΕΕ».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM