Γερμανία: Συνελήφθη άνδρας που κατασκόπευε για λογαριασμό της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας

Γερμανία: Συνελήφθη άνδρας που κατασκόπευε για λογαριασμό της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας Facebook Twitter
0

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε έναν Τούρκο 31 ετών ο οποίος φέρεται να ενημέρωνε τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες για το πού ζουν και ποια είναι η δραστηριότητα των Κούρδων στη Γερμανία στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, γνωστοποίησε σήμερα η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία.


Η σύλληψη ενδέχεται να κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ των δύο κρατών, συμμάχων στο NATO. Η Άγκυρα κατηγορεί το Βερολίνο ότι φιλοξενεί αν δεν υποθάλπει μέλη της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), η οποία μάχεται το τουρκικό κράτος επί τρεις δεκαετίες, και μέλη μιας οργάνωσης της άκρας αριστεράς, του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C), η οποία έχει ένοπλη δράση στην Τουρκία.


Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαψεύδει τον ισχυρισμό.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας, η αστυνομία συνέλαβε τον άνδρα, του οποίου δίνονται μόνο τα αρχικά, Μ. Σ., στο Αμβούργο χθες και έκαναν έρευνα στο σπίτι του.


«Τον ύποπτο βαρύνουν έντονες υποψίες ότι εργάζεται για την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών και ότι συγκέντρωνε πληροφορίες για τους Κούρδους οι οποίοι ζουν στη Γερμανία», ειδικά «το πού ζουν, ποιες είναι οι επαφές τους και οι πολιτικές τους δραστηριότητες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.


Δεν δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για τον άνδρα αυτό, τους δεσμούς του με την Τουρκία ή το για πόσο καιρό ζει στη Γερμανία.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επέκρινε έντονα τον περασμένο μήνα τις συλλήψεις ηγετικών στελεχών ενός κόμματος της αντιπολίτευσης που εκφράζει την κουρδική μειονότητα, σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να μάχεται εναντίον της τρομοκρατίας, αλλά αυτό δεν της δίνει το δικαίωμα να φιμώνει τους πολιτικούς της αντιπάλους.


Η σχέση μεταξύ των δύο κρατών δοκιμάζονται αφότου η κάτω Βουλή της Γερμανίας, η Μπούντεσταγκ, ενέκρινε τον Ιούνιο ένα ψήφισμα το οποίο χαρακτηρίζει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις οθωμανικές δυνάμεις. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν το Βερολίνο εξέφρασε δημόσια τις ανησυχίες του για τις εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό και τις χιλιάδες συλλήψεις μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.


Χώρες μέλη της ΕΕ επέκριναν τις εκκαθαρίσεις της Τουρκίας έπειτα από την απόπειρα, αλλά προσπαθούν ταυτόχρονα να μην υπονομεύσουν τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με την Άγκυρα τον Μάρτιο και συνέβαλε να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που υποδέχθηκε η Ευρώπη φέτος σε περίπου 380.000 από 1 εκατομμύριο και πλέον το 2015.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστραλία: Νεκρή ηλικιωμένη που ξεχάστηκε σε τροπικό νησί όταν το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν

Διεθνή / Αυστραλία: Νεκρή ηλικιωμένη που ξεχάστηκε σε τροπικό νησί όταν το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν

Μια 80χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στη νήσο Λίζαρντ αφού το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν - Έρευνα διεξάγεται για την τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και τις ευθύνες του πληρώματος
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM