Γερμανία: Στελέχη του SPD ζητούν τώρα βελτιώσεις στις διερευνητικές

Γερμανία: Στελέχη του SPD ζητούν τώρα βελτιώσεις στις διερευνητικές Facebook Twitter
Deutsche Welle
0

Σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί της πρώτης γραμμής θέτουν σε αμφισβήτηση αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με τα χριστιανικά κόμματα. Η έναρξη διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης δεν είναι δεδομένη.

Ούτε δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τα χριστιανικά κόμματα CDU και CSU ηγετικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών, μεταξύ αυτών αντιπρόεδροι του κόμματος και μέλη του προεδρείου, εκφράζουν ενστάσεις για τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν και ζητούν βελτιώσεις. Αυτές αφορούν την αγορά εργασίας, τη φορολόγηση, τα ασφαλιστικά ταμεία, το προσφυγικό.

Στα θέματα αυτά θα πρέπει στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού να κάνουν παραχωρήσεις τα χριστιανικά κόμματα. Μιλώντας στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνο ο σοσιαλδημοκράτης τοπικός πρωθυπουργός Μίχαελ Μίλερ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του.«Ο ίδιος συνασπισμός με την ίδια πολιτική δεν αποτελεί την κατάλληλη απάντηση στο αρνητικό και για τα δύο κόμματα αποτέλεσματωνβουκευτικών εκλογών» τόνισε.

Σε μια πρώτη αντίδραση βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές απορρίπτουν τις όποιες αλλαγές και επιμένουν στην τήρηση των συμφωνηθέντων. Όπως επισημαίνει ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ σε συνέντευξη στην κυριακάτικη Bild, τα αποτελέσματα των διερευνητικών διαβουλεύσεων έχουν ψηφιστεί ομόφωνα από τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων. Το κείμενο των 28 σελίδων με τα αποτελέσματα συνιστά σύμφωνα με τον κ. Ζέντερ «μια σχεδόν συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού.»

Για το SPD η διαδικασία θα έχει ακόμη μέλλον, Την ερχόμενη Κυριακή θα συνέλθει έκτακτο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών στη Βόννη για να αποφασίσει αν το κόμμα θα μετέχει σε διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τα χριστιανικά κόμματα. Σε περίπτωση που το συνέδριο δώσει πράσινο φως, θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων να διεξαχθεί κομματικό δημοψήφισμα, στο οποίο τα μέλη θα αποφασίσουν για την αποδοχή ή απόρριψη της συμφωνίας.

Πάντως σε μια πρώτη ψηφοφορία που έγινε χθες σε συνέδριο του SPD του κρατιδίου Σάξονία-Άνχαλτ η πλειοψηφία των αντιπροσώπων ψήφισε ενάντια στη συμφωνία των διαβουλεύσεων. Αν και πρόκειται για μια σχετικά μικρή οργάνωση, το αποτέλεσμα είναι όμως ενδεικτικό για το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην κομματική βάση αναφορικά με τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού.

Καλύτερα, λένε οι Πράσινοι

«Το ανολοκλήρωτο αποτέλεσμα των διερευνητικών συζητήσεων για συνασπισμό "Τζαμάικα" ήταν καλύτερο από την 28σέλιδη συμφωνία Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών. H «Τζαμάικα» φυσικά και θα ήταν πολύ καλύτερη. Εκείνο το οποίο επικρίνουμε είναι όχι μόνο η απουσία πολιτικής βούλησης για σχεδιασμό, αλλά επίσης και η κατά βάσιν έλλειψη οράματος να γίνει κάτι συνετό», είπε σήμερα ο Αντον Χοφράιτερ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Πρασίνων (Die Gruenen), σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο n-tv.

«Στην κοινωνική πολιτική ένας νέος μεγάλος συνασπισμός προφανώς θα επεδίωκε να κάνει πολύ λίγα για τους κοινωνικά πιο αδύναμους. Εχω την εντύπωση ότι σκέφτηκαν πάρα πολύ την ανώτερη μεσαία τάξη. Εύχομαι να ήταν επιτέλους η Αριστερά διατεθειμένη να μπει σε έναν συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες ούτως ώστε να αποσαφηνίσουν και τις διαφορές τους. Εάν δύο αριστερά κόμματα εκπροσωπούνται στην Μπούντεστακ και δεν θέλουν και τα δύο τόσο πολύ να συγκυβερνήσουν, τότε είναι μεγάλη η πιθανότητα να μην υπάρξει μια προοδευτική πλειοψηφία», πρόσθεσε ο κ. Χοφράιτερ.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle/ ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέιλορ Σουίφτ: «Σε πετάνε έξω, μόλις γίνεσαι 29 χρονών» - Η άγρια επίθεση στη μουσική βιομηχανία

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: «Σε πετάνε έξω, μόλις γίνεσαι 29 χρονών» - Η άγρια επίθεση στη μουσική βιομηχανία

Η μουσικός - Πρόσωπο της Χρονιάς σε μία χειμαρρώδη συνέντευξη στο ΤΙΜΕ - Οι αποκαλύψεις για τον πρώην μάνατζέρ της και η δικαίωσή της στην κόντρα με την Κιμ Καρντάσιαν και τον Κάνιε Γουέστ
NEWSROOM