Την παραίτηση του υπουργού Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, ζητά το SPD- που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό- μετά την αποκάλυψη ότι σχεδίαζε να διαθέσει ακατάλληλες μάσκες σε άστεγους, άνεργους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

 

Σύμφωνα με το Spiegel την άνοιξη του 2020, όταν οι προστατευτικές μάσκες δεν επαρκούσαν, ο Γενς Σπαν παρήγγειλε από την Κίνα εκατοντάδες εκατομμύρια τεμάχια αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, χωρίς το σήμα CE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Υπό την πίεση του χρόνου, το υπουργείο Υγείας ανέπτυξε, σε συνεργασία με τον οργανισμό πιστοποίησης TÜV Nord, μια ταχεία διαδικασία ελέγχου ποιότητας, η οποία, όπως φαίνεται, δεν περιελάμβανε έλεγχο θερμοκρασίας ή προσομοίωση χρήσης.Συναρμόδιο είναι το υπουργείου Εργασίας- του οποίου ηγείται ο σοσιαλδημοκράτης Χουμπέρτους Χάιλ- που καθορίζει τα πρότυπα ασφαλείας για τις προστατευτικές μάσκες. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ των δύο υπουργείων για το αν τελικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι μάσκες και με ποιον τρόπο.

 

Στις αρχές του 2021 το υπουργείο Υγείας πρότεινε, σύμφωνα με το Spiegel, να διανεμηθούν οι μάσκες δωρεάν σε άστεγους, άνεργους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Το υπουργείο Εργασίας αντέδρασε τονίζοντας ότι «η ασφάλεια και η υγεία ειδικά των ευάλωτων ομάδων πρέπει να έχουν προτεραιότητα» και ζήτησε να ελεγχθούν πλήρως οι μάσκες.

 

Σήμερα, ο αρχηγός του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς κάλεσε τον επικεφαλής του CDU, Άρμιν Λάσετ, να αποσύρει τον Γενς Σπαν από την κυβέρνηση.

 

«Είναι ανάρμοστο και απάνθρωπο να χωρίζει ο υπουργός Υγείας τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες, σε εκείνους που δικαιούνται μάσκες δοκιμασμένης ποιότητας και σε εκείνους για τους οποίους οι όχι αρκετά καλές μάσκες θεωρούνται κατάλληλες για να προστατεύσουν τη ζωή τους», τόνισε ο Βάλτερ- Μπόργιανς.

 

Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε με υπουργό του SPD, «θα γνωρίζαμε καλά τι έπρεπε να κάνουμε», συμπλήρωσε και κάλεσε τον Λάσετ να αναρωτηθεί «εάν αυτή η σκανδαλώδης προσέγγιση παραμένει αποδεκτή για ένα κόμμα με χριστιανική επωνυμία», απαιτώντας μια γρήγορη απάντηση από την ηγεσία του CDU.

 

Τι απαντά το υπουργείο Υγείας

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας κατηγόρησε το SPD ότι προσπαθεί να εξαπατήσει την κοινή γνώμη.

 

Η διασφάλιση της ποιότητας «έχει πάντα απόλυτη προτεραιότητα» τόνισε και πρόσθεσε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο τα δύο υπουργεία συμφώνησαν για τον περαιτέρω έλεγχο της συγκεκριμένης παραγγελίας μασκών, οι οποίες προορίζονταν για ιδρύματα και άστεγους.

 

Στο μεταξύ, το φορτίο θα παρέμενε σε κρατικές αποθήκες και εφόσον έφθανε η ημερομηνία λήξης του, θα καταστρεφόταν. Επειδή ο έλεγχος καθυστερούσε, το υπουργείο Υγείας πρότεινε να διατίθενται μόνο οι μάσκες τύπου FFP2 της εγχώριας παραγωγής, όπως και συμβαίνει, πρόσθεσε.

 

«Το γιατί το υπουργείο Εργασίας επιτρέπει να διαστρεβλώνεται η αλήθεια κατ΄αυτόν τον τρόπο, μπορεί να εξηγηθεί μόνο με τις σημερινές εκλογές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος στις εκλογές στη Σαξονία- 'Ανχαλτ που διεξάγονται σήμερα.Όμως, το Spiegel σημειώνει ότι ο Γενς Σπαν δεν μπορεί να αρνηθεί πως το υπουργείο του πρότεινε αρχικά οι συγκεκριμένες μάσκες να διατεθούν σε άστεγους, άνεργους και ΑμΕΑ, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι.Εκτός από τον κυβερνητικό εταίρο, ο Γενς Σπαν δέχεται επίθεση και από την αντιπολίτευση, όπως και από οργανώσεις οι οποίες τον κατηγορούν ότι «δεν έχει καμία επαφή με τους πιο αδύναμους της κοινωνίας και τους μεταχειρίζεται ως ανθρώπους β' κατηγορίας».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ