Γερμανία: Σάλος από την εκλογή μέλους του νεοναζιστικού NPD στην προεδρία δημοτικού συμβουλίου

Γερμανία: Σάλος από την εκλογή μέλους του νεοναζιστικού NPD στην προεδρία δημοτικού συμβουλίου Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας η εκλογή ενός μέλους του νεοναζιστικού κόμματος NPD στην προεδρία του δημοτικού συμβουλίου μιας μικρής πόλης στα δυτικά της χώρας. 

Η εκλογή του Στέφαν Γιαγκς έγινε με την ομόφωνη στήριξη των συμβούλων που έχουν εκλεγεί από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP). 

Ο Στέφαν Γιαγκς, που ανήκει στο νεοναζιστικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD) εξελέγη την Πέμπτη πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Βαλντζίντλουνγκ, μιας κοινότητας 2.500 κατοίκων στην περιοχή Άλτενστατ, 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Φρανκφούρτης. Εξελέγη χάρη στη στήριξη των δημοτικών συμβούλων του CDU, του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του SPD, αλλά και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Η εκλογή του προκάλεσε αντιδράσεις τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Πολλοί διερωτήθηκαν για τους λόγους για τους οποίους δεν υπήρξε ένας «δημοκρατικός υποψήφιος» για να αντιπαρατεθεί με τον Γιαγκς, όπως κατήγγειλε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP Μάρκο Μπούσμαν. Πολλά ερωτήματα εγείρονται επίσης για την ομόφωνη αυτή ψηφοφορία υπέρ του Γιαγκς.

Σφοδρές αντιδράσεις από SPD, CDU και FDP

Ο Μάρκους Μπράντο, πρόεδρος του SPD στο Άλτενστατ, εξήγησε μιλώντας στην τοπική εφημερίδα Merkur ότι ο Γιαγκς εξελέγη διότι δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος κι έτσι ο υποψήφιος του NPD «απλώς γέμισε το κενό».

«Η θέση του SPD είναι ξεκάθαρη: δεν συνεργαζόμαστε με ναζί! Ποτέ!», αντέδρασε στο Twitter το Σάββατο ο γενικός γραμματέας του κόμματος Λαρς Κλίνγκμπαϊλ. «Αυτό ισχύει για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα κρατίδια και τις νομαρχίες», πρόσθεσε. «Η απόφαση του Άλτενστατ είναι ακατανόητη και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Πρέπει να ανακληθεί αμέσως. #ΝoNPD», κατέληξε ο Κλίγγκμπαϊλ.

Ο γενικός γραμματέας του CDU Πάουλ Ζίμιακ επίσης ζήτησε την ανάκληση της ψηφοφορίας. «Είμαι σοκαρισμένος. Η εκλογή ενός μέλους του κόμματος που έχει αντισυνταγματικούς στόχους αποτελεί αίσχος», τόνισε μιλώντας στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Bild. «Αναμένω να διορθωθεί η απόφαση», πρόσθεσε.

Ο Πέτερ Τάουμπερ, εκπρόσωπος τους CDU στη Μπούντεσταγκ για την Έσση, το κρατίδιο όπου βρίσκεται το Βάλντζίντλουνγκ, απείλησε να αναλάβει δράση εναντίον όσων βοήθησαν τον Γιαγκς να εκλεγεί. Το Σάββατο ο Τάουμπερ είχε τονίσει «η εκλογή ενός πολιτικού του NPD στο Άτενστατ με τη βοήθεια μελών του CDU μου προκαλεί τρόμο».

Ο Μάρκο Μπούσμαν του FDP χαρακτήρισε την εκλογή του Γιαγκς «διπλό κακό: κατά πρώτον δημοκράτες ψήφισαν κάποιον όπως αυτός και δεύτερον κανένας δημοκρατικός υποψήφιος δεν ήταν έτοιμος να αναλάβει» τη θέση. Περιφερειακοί αξιωματούχοι του CDU και του SPD επίσης καταδίκασαν την εκλογή Γιαγκς και ζήτησαν από τους τοπικούς αξιωματούχους «να αναθεωρήσουν, να κατανοήσουν και να διορθώσουν την κακή τους απόφαση».

Γιαγκς: Θα στηρίξω τα συμφέροντα της περιοχής μας

Στη σελίδα του στο Facebook o ίδιος ο Γιαγκς διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει «τα συμφέροντα της περιοχή μας» και ότι είναι αποφασισμένος «να δράσω με εποικοδομητικό τρόπο σε συνεργασία με όλους και όλα τα κόμματα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Διεθνή / Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Με το άνοιγμα του Field Nursery, ο Jonny Bruce αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα πρόσωπα της βρετανικής κηπουρικής, φέρνοντας μαζί του μια ιδέα του κήπου που ενώνει αισθητική, οικολογία και τρόπο ζωής.
THE LIFO TEAM
Το “China Chic” κυριαρχεί στις φετινές κινεζικές fashion weeks

Διεθνή / Το “China Chic” κυριαρχεί στις φετινές κινεζικές εβδομάδες μόδας

Παραδοσιακά υφάσματα, ιστορικά μοτίβα και πιο σύγχρονες σιλουέτες φέρνουν το “China Chic” στο προσκήνιο των φετινών εβδομάδων μόδας σε Πεκίνο και Σανγκάη, σε μια στιγμή που τα κινεζικά brands επανασυστήνονται και διεθνώς.
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΗΠΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Εντείνονται τα σενάρια για χερσαία εισβολή των ΗΠΑ - «Ο Τραμπ ίσως στείλει άλλους 10.000 στρατιώτες»

Ο Τραμπ, βέβαια, συνεχίζει να κάνει λόγο για «διαπραγματεύσεις με το Ιράν», με την Τεχεράνη να το αρνείται και να θέτει τους δικούς της όρους για τερματισμό του πολέμου
THE LIFO TEAM