Γερμανία: Προβάδισμα Σουλτς έναντι της Μέρκελ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Γερμανία: Προβάδισμα Σουλτς έναντι της Μέρκελ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση Facebook Twitter
0

Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) της Γερμανίας προηγείται της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής-Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid, για πρώτη φορά από το 2006, ανέφερε η εφημερίδα Bild am Sonntag.


Η δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.885 ψηφοφόρων, δείχνει πως το SPD θα κέρδιζε με 33%, σημειώνοντας άνοδο μίας ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και το αδελφό τους κόμμα στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), θα εξασφάλιζαν το 32%, σημειώνοντας πτώση μίας ποσοστιαίας μονάδας.


Το SPD έχει κερδίσει 12 μονάδες, ποσοστό-ρεκόρ, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με την Bild am Sonntag, αφότου ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ορίστηκε υποψήφιός του απέναντι στη Μέρκελ στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Σεπτεμβρίου.


"Η αύξηση δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των δημοσκοπήσεων της Bild am Sonntag", έγραψε η εφημερίδα.


Το SPD, ο μικρότερος εταίρος στον κυβερνώντα συνασπισμό της Μέρκελ, ερχόταν για χρόνια δεύτερο στις δημοσκοπήσεις με πρώτο τον συντηρητικό συνασπισμό της έως ότου η επιλογή του Σουλτς προκάλεσε μια αναγέννηση της υποστήριξης για το κόμμα, το οποίο κέρδισε για τελευταία φορά τις εκλογές υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ το 2002.


Την Παρασκευή (προχθές), ο Όμιλος Εκλογικής Έρευνας δημοσιοποίησε μια δημοσκόπηση για το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, σύμφωνα με την οποία το SPD θα συγκέντρωνε 30% πίσω από τη CDU/CSU που προηγείτο με 34%.


Η δημοσκόπηση του Emnid στην Bild am Sonntag δείχνει επίσης πως το SPD θα μπορούσε να σχηματίσει κεντροαριστερό συνασπισμό με το κόμμα Αριστερά (Linke) και τους Πρασίνους.


Τα ποσοστά του Linke παραμένουν αμετάβλητα στο 8% και οι Πράσινοι σταθεροί στο 7%. Μαζί με το 33% του SPD, ένας κεντροαριστερός συνασπισμός θα είχε ποσοστό 48% το οποίο επαρκεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς τα μικρά κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό κάτω του ορίου του 5%.


Το CDU/CSU στο 32%, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) σε ένα σταθερό 6% και το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που καταγράφει πτώση μιας μονάδας και πέφτει στο 9%, συγκεντρώνουν μαζί ποσοστό 47%.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ