Γερμανία: «Όχι άλλα όπλα στην Τουρκία - όνειδος και συνενοχή» - Πράσινοι και Αριστερά επικρίνουν την Μέρκελ

Γερμανία: «Όχι άλλα όπλα στην Τουρκία - όνειδος και συνενοχή» - Πράσινοι και Αριστερά επικρίνουν την Μέρκελ Facebook Twitter
Πηγή φωτό ThyssenKrupp
0

Πράσινοι και Αριστερά επικρίνουν σφόδρα την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης στο πεδίο των εξοπλισμών και ζητούν να ανασταλούν άμεσα οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία.

«Οι εξαγωγές πολεμικών όπλων στην Τουρκία, ειδικά η παράδοση των υποβρυχίων που έχουν παραγγελθεί στην ThyssenKrupp, θα έπρεπε να σταματήσουν άμεσα καθώς το τουρκικό πολεμικό ναυτικό απειλεί τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο», λέει η η εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων για ζητήματα αφοπλισμού Κάτια Κόιλ. 


Ακόμη πιο αιχμηρή η δήλωση της Σεβίμ Ντάγκντελεν, εκπροσώπου της Αριστεράς για θέματα εξωτερικής πολιτικής, εξοπλισμών και αφοπλισμού, η οποία δήλωσε από την Κύπρο όπου βρίσκεται: «Όποιος εκφράζεται τόσο σθεναρά υπέρ της αλληλεγγύης προς χώρες της ΕΕ, όπως την Ελλάδα και την Κύπρο, δεν μπορεί να συνεχίσει να πουλάει πολεμικά όπλα στην Τουρκία, όπως το έκανε τα τελευταία χρόνια. Το μπλόκο της καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Εξωτερικών Μάας σε ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων συνιστά όνειδος για τη γερμανική εξωτερική πολιτική και ισοδυναμεί με συνενοχή στην επιθετικότητα του Ερντογάν», επισήμανε χαρακτηριστικά η Σεβίμ Ντάνγκντελεν, τονίζοντας ότι «αυτή η αθέμιτη σύμπραξη με το καθεστώς Ερντογάν διχάζει την ΕΕ και θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη».



Η Αριστερά ζητά να σταματήσουν άμεσα τόσο οι εξαγωγές όπλων όσο και η οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία αλλά και να δοθεί τέλος στην «ανεύθυνη προοπτική» διεύρυνσης της τελωνειακής ένωσης και περαιτέρω εμπορικών διευκολύνσεων στην Άγκυρα.


Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης

Σε ερώτηση της Deutsche Welle αναφορικά με την επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε απαντήσει εμμέσως πλην σαφώς καταρχάς αρνητικά στο ελληνικό αίτημα να σταματήσει η Ευρώπη την πώληση όπλων στην Τουρκία, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «τα τελευταία χρόνια η γερμανική κυβέρνηση δεν έδωσε καμία νέα έγκριση για εξαγωγές νευραλγικού χαρακτήρα στρατιωτικού εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Τουρκία σε περιφερειακές στρατιωτικές επιχειρήσεις».


Από την ανάγνωση των παραπάνω αλλά και εκ των πραγμάτων τα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 εξαιρούνται από το μερικό εμπάργκο όπλων που επέβαλε το Βερολίνο τον Οκτώβριο του 2019 στον απόηχο της τουρκικής εισβολής στη Συρία. Αφενός διότι τα υποβρύχια εμπίπτουν σε παλιά συμφωνία (2009) και αφετέρου επειδή σχετίζονται με συμμαχικές υποχρεώσεις της Γερμανίας στο πλαίσιο κοινών ευρωπαϊκών πρότζεκτ και πολυεθνικών διαδικασιών κατασκευής.

Από τα τέλη του 2019 η γερμανική κυβέρνηση εγκρίνει πλέον πράγματι ελάχιστες νέες εξαγωγές όπλων στην Τουρκία αλλά η ολοκλήρωση παλιών παραγγελιών, και κυρίως αυτή που αφορά τα υποβρύχια, συνεχίζεται κανονικά.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πάπας Λέων προς Τραμπ: «Αν κάποιος θέλει να μου ασκήσει κριτική, ας το κάνει χρησιμοποιώντας την αλήθεια»

Ο ποντίφικας απάντησε στην τελευταία κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο πολλούς καθολικούς»
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΕΙΛΗ

Διεθνή / Συνελήφθη υπάλληλος της FAA: Έγραφε στον Ντόναλντ Τραμπ «θα σε σκοτώσω»

Ο υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρεται να αναζητούσε πληροφορίες για απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Τραμπ και το ποσοστό του πληθυσμού που επιθυμεί τον θάνατό του
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ MET GALA

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Γιατί απέρριψε την πρόσκληση της Άννα Γουίντουρ για το Met Gala 2026

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας φέρεται πως έχει απορρίψει την ευκαιρία να παραβρεθεί στο Met Gala αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Άννα Γουίντουρ
THE LIFO TEAM