Γερμανία: Εξουδετερώθηκε η βόμβα που ανάγκασε 54.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους

Γερμανία: Εξουδετερώθηκε η βόμβα που ανάγκασε 54.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους Facebook Twitter
0

Έπειτα από μία επιχείρηση που διήρκεσε 11 ώρες, οι πυροτεχνουργοί της αστυνομίας του Άουγκσμπουργκ κατάφεραν να εξουδετερώσουν μια βρετανική βόμβα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που είχε πέσει στην πόλη αλλά δεν είχε εκραγεί, κάτι που σήμανε τον τερματισμό της διαδικασίας απομάκρυνσης 54.000 ανθρώπων από τα σπίτια τους.

«Καλά νέα αυτά τα Χριστούγεννα! Η βόμβα στο Άουγκσμπουργκ εξουδετερώθηκε», ανέφερε η γερμανική αστυνομία σε ανάρτησή της στο Twitter το βράδυ της Κυριακής.

Σχεδόν 4.000 αστυνομικοί, πυροσβέστες και στελέχη των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας κινητοποιήθηκαν για την εκκένωση της περιοχής του ιστορικού κέντρου της πόλης, όπου βρέθηκε η βόμβα -μήκους δύο μέτρων και βάρους 1,8 τόνων- την 20ή Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών έργων.

Η εκκένωση της περιοχής άρχισε νωρίς το πρωί αφού οι αρχές της βαυαρικής πόλης των 290.000 κατοίκων, βορειοδυτικά του Μονάχου, όρισαν μια ζώνη ασφαλείας διαμέτρου 1.500 μέτρων γύρω από το σημείο όπου εντοπίστηκε η βόμβα. Οι αστυνομικοί έστησαν τείχη με σάκους άμμου γύρω από το σημείο όπου δούλευαν οι πυροτεχνουργοί για κάθε ενδεχόμενο.

Η επιχείρηση ήταν η μεγαλύτερη του είδους της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πάντως «ανεστάλη» αφού εξουδετερώθηκε η ισχυρή βόμβα, όπως γνωστοποίησαν οι δημοτικές αρχές του Άουγκσμπουργκ με αναρτήσεις τους στο Twitter σε διάφορες γλώσσες (γερμανικά, τουρκικά, αγγλικά και ιταλικά).

Η επιχείρηση εξουδετέρωσης δεν ξεκίνησε παρά στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) διότι διαπιστώθηκε ότι ήταν μεγαλύτερος του αναμενομένου ο αριθμός των ανθρώπων που ήσαν κλινήρεις και χρειάζονταν βοήθεια για να απομακρυνθούν.

Στην περιοχή υπάρχουν αρκετοί οίκοι ευγηρίας και κλινικές, εξήγησε ο δήμαρχος του Άουγκσμπουργκ, Κουρτ Γκριμπλ. Εξάλλου πριν αρχίσει η επιχείρηση η αστυνομία έλεγξε πως τα κτίρια στην περιοχή γύρω από το σημείο ήσαν πράγματι άδεια.

Μολονότι έχουν περάσει 71 και πλέον χρόνια από το τέλος του πολέμου, στη Γερμανία εντοπίζονται ακόμη βόμβες που δεν είχαν εκραγεί την εποχή που ερρίφθησαν. Μόνο στο Βερολίνο εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμη 3.000 βόμβες στο υπέδαφος.

Μέχρι χθες, η μεγαλύτερη μεταπολεμική επιχείρηση εκκένωσης μιας περιοχής στη Γερμανία προκειμένου να εξουδετερωθεί μια βόμβα που δεν είχε εκραγεί ήταν αυτή του 2011 στο Κόμπλεντς (δυτικά), όταν 45.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν προσωρινά από τα σπίτια τους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαστής διατάσσει την κυβέρνηση Τραμπ να δεχθεί 12.000 πρόσφυγες

Διεθνή / Δικαστής διατάσσει την κυβέρνηση Τραμπ να δεχθεί 12.000 πρόσφυγες

Αμερικανός δικαστής εντολή στην κυβέρνηση Τραμπ να δεχτεί 12.000 πρόσφυγες, απορρίπτοντας την ερμηνεία της κυβέρνησης σχετικά με περιορισμούς. Ανατροπή στο διάταγμα του Τραμπ για αναστολή εισδοχής προσφύγων
LIFO NEWSROOM