Γερμανία: Επίσημη παραίτηση Νάλες από το SPD - Tα σενάρια διαδοχής και η αντίδραση του CDU

Γερμανία: Επίσημη παραίτηση Νάλες από το SPD - Tα σενάρια διαδοχής και η αντίδραση του CDU Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

H Αντρέα Νάλες υπέβαλε σήμερα την παραίτησή της από την ηγεσία του SPD, γεγονός που ανακοίνωσε η ίδια αποχωρώντας από το κτίριο «Βίλι Μπραντ», στο Βερολίνο.

Η τριμελής Επιτροπή, αποτελούμενη από την Πρωθυπουργό του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας Μανουέλα Σβέσιγκ, την Πρωθυπουργό της Ρηνανίας-Βεστφαλίας Μάλου Ντράιερ και τον επικεφαλής του SPD στην Έσση Τόρστεν Σέφερ-Γκιμπελ, η οποία θα διαχειριστεί τις διαδικασίες ανάδειξης νέου αρχηγού, θα οδηγήσει το κόμμα στην επόμενη συνεδρίαση του Προεδρείου σε τρεις εβδομάδες. Σε αυτή την συνεδρίαση θα πρέπει να αποφασιστεί η εκλογή της νέας ηγεσίας. Το επόμενο Συνέδριο του SPD ήταν προγραμματισμένο για τον Δεκέμβριο, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα επισπευσθεί.

Αντιθέτως, η εκλογή νέου επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την οποία η κυρία Νάλες είχε προγραμματίσει για αύριο, ακυρώθηκε και μεταβατικά την ευθύνη αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα αντιπρόεδρός της Ρολφ Μούτσενιχ. «Καθαρή δήλωση» των προθέσεών τους σε ό,τι αφορά το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού ζήτησε σήμερα από τους Σοσιαλδημοκράτες και ο επικεφαλής του μικρότερου εταίρου, των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Μάρκους Σέντερ. «Το SPD θα πρέπει να δώσει ένα καθαρό σήμα - είτε είναι ένα "ναι" είτε ένα "ναι μεν, αλλά" είτε ένα "απολύτως όχι". Υπάρχουν ακόμη αρκετά που πρέπει να καταφέρουμε μαζί», δήλωσε ο κ. Σέντερ, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι «δεν θα γίνουν εκπτώσεις» για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ούτε καθημερινές υποχωρήσεις λόγω της κατάστασής του.

Χάικο Μάας: Ηγετικό δίδυμο και εκλογές από τη βάση

 

Δυαρχία και εκλογή της ηγεσίας από την βάση του κόμματος πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κατά την σημερινή συνεδρίαση του Προεδρείου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι εφημερίδες του Ομίλου Funke. Ο κ. Μάας πρότεινε η ηγεσία να αποτελείται από μια γυναίκα και έναν άνδρα, μοντέλο το οποίο εφαρμόζεται ήδη από τους Πράσινους και την Αριστερά, και να ψηφίζεται από τα 450.000 μέλη του κόμματος.

«Η εποχή των παρασκηνίων πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Χρειαζόμαστε μια νέα ηγεσία, η οποία θα έχει την κατά το δυνατόν ευρύτερη στήριξη των μελών μας», φέρεται να δήλωσε ο κ. Μάας, παρουσιάζοντας την πρότασή του.

Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ: Το CDU να ανταποκριθεί στις κυβερνητικές του ευθύνες

 

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στο μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί στην κυβέρνηση, τόνισε η Πρόεδρος του CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και τόνισε ότι η Γερμανία πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργεί. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) θα λάβει τις αποφάσεις του κατά τρόπο ώστε αυτό να καθίσταται εφικτό.

Με την ολοκλήρωση της διημερίδας του CDU, η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ ανακοίνωσε το σχέδιό της για την αναδιοργάνωση του κόμματος, το οποίο κατέγραψε σημαντικές απώλειες δυνάμεων κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές. Στο επίκεντρο του σχεδίου της βρίσκονται μεταξύ άλλων οι πολιτικές για το κλίμα, την ψηφιοποίηση και την καινοτομία και, όπως σημείωσε, το CDU αναμένει από την κυβέρνηση έναν σαφή «οδικό χάρτη» σχετικά με την εισαγωγή του γρήγορου ίντερνετ ως το 2025.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ