Γερμανία: Εκτιμήσεις για πάνω από 3 εκατ. ανέργους και μείωση του ΑΕΠ κατά 8,4%

Γερμανία: Εκτιμήσεις για πάνω από 3 εκατ. ανέργους και μείωση του ΑΕΠ κατά 8,4% Facebook Twitter
EPA
0

Ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 520.000 και θα ξεπεράσει τα 3 εκατ. φέτος, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού ασκεί πιέσεις στην οικονομία και οδηγεί περισσότερους ανθρώπους στην ανεργία.

Η πρόβλεψη αυτή ανακοινώθηκε από το ινστιτούτο IAB που διενεργεί έρευνες για την αγορά εργασίας. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα, το ινστιτούτο ανέφερε ότι αναμένει το ΑΕΠ της Γερμανίας να συρρικνωθεί κατά 8,4% το 2020 ως αποτέλεσμα της πανδημίας, το οποίο αντιπροσωπεύει τη χειρότερη ύφεση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 14,6% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με το IAB.

Κατά μερικές χιλιάδες η μείωση των κρουσμάτων πριν χαλαρώσουν τα μέτρα 

Το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο επιβεβαιωμένος αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα θα πρέπει να μειωθεί σε μερικές εκατοντάδες ημερησίως προτού χαλαρώσουν και άλλο τα περιοριστικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί, ενώ κάλεσε να γίνουν ακόμη πιο εκτεταμένα διαγνωστικά τεστ. «Δεν θα πρέπει να ρίξουμε τις αντιστάσεις μας τώρα», δήλωσε ο Λαρς Σάαντε αντιπρόεδρος του RKI.

Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα 2.337 νέα κρούσματα της covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 150.383. Οι νεκροί από την επιδημία ανέρχονται σε 5.321. Ενθαρρυμένο από τον μικρότερο αριθμό των κρουσμάτων το Βερολίνο ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι από Δευτέρα θα μπορέσουν να ανοίξουν τα μικρότερα καταστήματα, με την προϋπόθεση ότι τηρούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής και κοινωνικής απόστασης. Εξάλλου σήμερα το ΡΚΙ επεσήμανε ότι συνιστά να πραγματοποιούνται διαγνωστικά τεστ για την covid-19 σε όλους όσοι εμφανίζουν ακόμη και ήπια συμπτώματα αναπνευστικής μόλυνσης ανεξαρτήτως αν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον ασθενή με κορωνοϊό.

«Τώρα που η κυβέρνηση χαλαρώνει σταδιακά τους περιορισμούς (...) είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορούμε να εντοπίζουμε την covid-19 σε ανθρώπους που έχουν μόνο ήπια συμπτώματα», τόνισε ο Σάαντε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πλέον υπάρχουν αρκετά διαγνωστικά τεστ, ενώ το κοινό κρυολόγημα δεν αλλοιώνει την εικόνα τόσο όσο τους χειμερινούς μήνες. Η χώρα πραγματοποιεί περίπου 260.000 διαγνωστικά τεστ την εβδομάδα αλλά τα εργαστήρια έχουν αποθέματα για τη διεξαγωγή 640.000 τεστ, σύμφωνα με την ένωση πιστοποιημένων εργαστηρίων της Γερμανίας.

Κερδισμένοι στις δημοσκοπήσεις οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές 

Συνεχίζεται η δημοσκοπική άνοδος των Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU), σε πτώση οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και η ακροδεξιά (AfD), ενώ σταθερά παραμένουν τα κόμματα της Αριστεράς και των φιλελευθέρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του δεύτερου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ZDF. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) καταγράφουν άνοδο 4 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση πριν από δύο εβδομάδες και φθάνουν το 39%. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη αύξηση και το καλύτερο ποσοστό που καταγράφουν κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.

Ο κυβερνητικός τους εταίρος, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), από την άλλη πλευρά, κατέγραψε πτώση της τάξεως του 1% και το ποσοστό του είναι 16%. Πτώση κατά δύο μονάδες παρουσιάζουν και οι Πράσινοι, των οποίων το ποσοστό είναι 18%. Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) έχει επίσης πτώση 1% και καταγράφει πλέον μονοψήφιο ποσοστό (9%). Σταθερά παραμένουν τα ποσοστά των κομμάτων της Αριστεράς (Die Linke) και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) με 7% και 5% αντίστοιχα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σιγουριά Νετανιάχου: «Δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος, αυτός ο τόπος μας ανήκει»

Διεθνή / Νετανιάχου: «Δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος, αυτός ο τόπος μας ανήκει»

Το σχέδιο Ε1 για την κατασκευή 3.400 κατοικιών εποίκων, το οποίο θα διχοτομήσει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και θα την αποκόψει από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εγκρίθηκε τον προηγούμενο μήνα
LIFO NEWSROOM
Ιστορική καταδίκη: Ο Μπολσονάρου ένοχος για σχέδιο πραξικοπήματος – Αντιμέτωπος με 43 χρόνια φυλάκιση

Διεθνή / Ιστορική καταδίκη: Ο Μπολσονάρου ένοχος για σχέδιο πραξικοπήματος – Αντιμέτωπος με 43 χρόνια φυλάκιση

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας καταδίκασε τον Ζαΐχ Μπολσονάρου για σχέδιο στρατιωτικού πραξικοπήματος - Ο πρώην πρόεδρος κινδυνεύει με έως 43 χρόνια φυλάκιση, ενώ οι οπαδοί του προωθούν αμνηστία και χάρη για να τον σώσουν
LIFO NEWSROOM
Χάος στις ΗΠΑ: Η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ ξυπνά φόβους για γενικευμένη πολιτική τρομοκρατία

Διεθνή / Χάος στις ΗΠΑ: Η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ ξυπνά φόβους για γενικευμένη πολιτική τρομοκρατία

Η δολοφονία του συντηρητικού influencer Τσάρλι Κερκ σοκάρει τις ΗΠΑ και αναζωπυρώνει τον πολιτικό διχασμό - Ο Τραμπ κατηγορεί την αριστερά, ενώ οι Δημοκρατικοί του απαντούν με σκληρές δηλώσεις
LIFO NEWSROOM
Diella: Η Αλβανία αποκτά «εικονική υπουργό» τεχνητής νοημοσύνης για τις κρατικές συμβάσεις

Διεθνή / Diella: Η Αλβανία αποκτά «εικονική υπουργό» τεχνητής νοημοσύνης για τις κρατικές συμβάσεις

Σύμφωνα με τον Ράμα, η Diella θα μπορεί να αξιολογεί διαγωνισμούς, να «προσλαμβάνει ταλέντα από όλο τον κόσμο» και να συμβάλει ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατική δυσκαμψία της δημόσιας διοίκησης
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία θέλει να μπει στο αμυντικό ταμείο της ΕΕ - Κατέθεσε αίτημα για το SAFE

Διεθνή / Η Τουρκία θέλει να μπει στο αμυντικό ταμείο της ΕΕ - Κατέθεσε αίτημα για το SAFE

Η Τουρκία υπέβαλε αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα SAFE της Ε.Ε., που χρηματοδοτεί την άμυνα των κρατών-μελών - Τι απαντά η Κομισιόν, ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες και πώς μπορεί να αποκλειστεί η Άγκυρα
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Σφαίρες με «αντιφασιστικά» και «υπέρ των τρανς» μηνύματα βρέθηκαν στο όπλο του δράστη

Διεθνή / Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Σφαίρες με «αντιφασιστικά» μηνύματα βρέθηκαν στο όπλο του δράστη

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ: στο όπλο του δράστη βρέθηκαν σφαίρες με χαραγμένα ιδεολογικά μηνύματα - Οι αρχές ερευνούν το εύρημα, ενώ η υπόθεση πυροδοτεί έντονη συζήτηση για την πολιτική βία στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: «Όχι» της Μετσόλα σε ενός λεπτού σιγή - Χτυπούσαν τα έδρανα δεξιοί και ακροδεξιοί

Διεθνή / Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: «Όχι» της Μετσόλα σε ενός λεπτού σιγή - Χτυπούσαν τα έδρανα δεξιοί και ακροδεξιοί

Αντιδράσεις αφού η Μέτσολα απέρριψε την ενέργεια, επικαλούμενη τον κανονισμό που ορίζει ότι τα λεπτά σιγής ανακοινώνονται από την Πρόεδρο κατά την έναρξη της ολομέλειας, η οποία έλαβε χώρα τη Δευτέρα
LIFO NEWSROOM