Οι εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων λιποθυμούν από την πείνα, καθώς η ασιτία εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στη Λωρίδα της Γάζας και οι ελπίδες για μια συμφωνία εκεχειρίας καταρρέουν. «Το ανθρωπιστικό σύστημα καταρρέει συνολικά», δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρίνι.
«Αυτή η ολοένα βαθύτερη κρίση επηρεάζει τους πάντες, ακόμη και εκείνους που προσπαθούν να σώσουν ζωές σε αυτόν τον ρημαγμένο από τον πόλεμο θύλακα… Όταν οι φροντιστές δεν μπορούν να βρουν τροφή, τότε το σύστημα καταρρέει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων, τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πείνα μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες. Αιτία, όπως τονίζουν, είναι ο σχεδόν πλήρης αποκλεισμός της βοήθειας από το Ισραήλ.
Ο Λαζαρίνι μετέφερε τη μαρτυρία συναδέλφου του από τη Γάζα: «Οι άνθρωποι δεν είναι ούτε ζωντανοί ούτε νεκροί – είναι περπατώντες νεκροί».
Η UNRWA έχει σε αναμονή περίπου 6.000 φορτηγά με τρόφιμα και ιατρικά είδη σε Ιορδανία και Αίγυπτο. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας καλεί το Ισραήλ να επιτρέψει «ανεμπόδιστη και αδιάκοπη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας».
Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται αυξανόμενες περιπτώσεις ανθρώπων που λιποθυμούν ή πεθαίνουν από την πείνα. Εικόνες από την Πολιτική Προστασία δείχνουν αποστεωμένα σώματα, σκελετωμένα παιδιά και ηλικιωμένους χωρίς ίχνος μυϊκής μάζας.
Πηγές σε νοσοκομεία της Γάζας δήλωσαν πως την Πέμπτη πέθαναν άλλοι δύο άνθρωποι από ασιτία – και οι δύο ήταν άρρωστοι και δεν είχαν φάει για ημέρες.

Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για εκεχειρία – Οι ΗΠΑ αποχωρούν από την Ντόχα
Την ίδια ώρα, εν μέσω διεθνούς πίεσης για τερματισμό του σχεδόν διετούς πολέμου, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τις διαπραγματευτικές τους ομάδες από την Ντόχα. Ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «δεν διαπραγματεύεται με καλή πίστη».
«Αποφασίσαμε να ανακαλέσουμε την ομάδα μας από την Ντόχα για διαβουλεύσεις, μετά την τελευταία απάντηση της Χαμάς, η οποία δείχνει ξεκάθαρη έλλειψη διάθεσης για συμφωνία εκεχειρίας», έγραψε στο Χ (πρώην Twitter), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για «εναλλακτικές επιλογές» για την απελευθέρωση των ομήρων και τη «σταθεροποίηση της κατάστασης στη Γάζα», χωρίς όμως να τις προσδιορίσει.
Η αποχώρηση των διαπραγματευτών ακολούθησε την απάντηση της Χαμάς στην τελευταία πρόταση για εκεχειρία – μια εξέλιξη που ανέτρεψε το αρχικό κλίμα αισιοδοξίας. Λίγες ώρες νωρίτερα, Ισραηλινός αξιωματούχος είχε πει στο Associated Press ότι η πρόταση της Χαμάς ήταν «βιώσιμη».
Ο Γουίτκοφ επρόκειτο να συναντήσει τον Ισραηλινό σύμβουλο Ρον Ντέρμερ και τον Καταρινό πρωθυπουργό, σε μια συνάντηση στη Σαρδηνία που αρχικά θεωρήθηκε θετική ένδειξη. Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό αν ή πότε θα πραγματοποιηθεί.

Τι ζητά η Χαμάς – Παγκόσμιο κύμα αγανάκτησης για την πείνα
Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα, η πρόταση της Χαμάς περιλάμβανε αιτήματα για τον αριθμό των κρατουμένων που θα απελευθερωθούν, τους οργανισμούς που θα επιτραπεί να διανείμουν βοήθεια στη Γάζα, καθώς και μόνιμο τερματισμό του πολέμου αντί για προσωρινή εκεχειρία.
Ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις δήλωσε στο Reuters ότι η απάντηση της Χαμάς ήταν «ευέλικτη και θετική, λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη οδύνη στη Γάζα και την ανάγκη να σταματήσει η πείνα». Εκπρόσωπος της Χαμάς επιβεβαίωσε ότι η πρόταση περιλάμβανε νέο οδικό χάρτη για ανταλλαγή αιχμαλώτων – την «ύψιστη προτεραιότητα» για την οργάνωση.
Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων του Ισραήλ εξέφρασε ανησυχία για την αποχώρηση των διαπραγματευτών και κάλεσε σε άμεση επίτευξη συμφωνίας: «Κάθε μέρα που περνά μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης των ομήρων και τη δυνατότητα να εντοπιστούν οι νεκροί ή να συγκεντρωθούν κρίσιμες πληροφορίες».
Η υπό συζήτηση συμφωνία προβλέπει 60ήμερη εκεχειρία, κατά την οποία η Χαμάς θα απελευθερώσει 10 ζωντανούς ομήρους και τις σορούς 18 άλλων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων. Στη διάρκεια της εκεχειρίας θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για μόνιμη ειρήνη και θα αυξηθεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η σοβαρή πιθανότητα για εκεχειρία προέκυψε μόλις μετά το τέλος του πολέμου Ιράν–Ισραήλ, πριν από έναν μήνα. Ωστόσο, όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, οι ισραηλινές επιθέσεις εντείνονται: τουλάχιστον 89 νεκροί καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο κεντρικό τμήμα της Γάζας.

Ισραηλινή διάψευση για την πείνα – Το σύστημα διανομής GHF δέχεται σφοδρή κριτική
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι τα διεθνή μέσα ενημέρωσης υπερβάλλουν σχετικά με την πείνα στη Γάζα, παρά τις μαρτυρίες γιατρών που δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόσβαση ούτε οι ίδιοι σε αρκετή τροφή και τις φωτογραφίες από αποστεωμένα παιδιά.
Η είσοδος βοήθειας επιτρέπεται με το σταγονόμετρο και η διανομή γίνεται κυρίως από την ιδιωτική αμερικανική εταιρεία Gaza Humanitarian Foundation (GHF), η οποία διαθέτει τέσσερα σημεία διανομής τροφίμων επανδρωμένα από Αμερικανούς μισθοφόρους – ένα μοντέλο που έχει χαρακτηριστεί «παγίδα θανάτου».
Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε απόπειρες πρόσβασης στη βοήθεια από τη στιγμή που η GHF ανέλαβε τη διανομή, πριν από περίπου δύο μήνες.
Παλαιότερα, η βοήθεια διανεμόταν από το δίκτυο των 400 σημείων υπό τη διαχείριση του ΟΗΕ. Από τον Μάρτιο, όμως, το Ισραήλ έχει σχεδόν εκμηδενίσει τη συμμετοχή του ΟΗΕ, επικαλούμενο κλοπή της βοήθειας από τη Χαμάς – ισχυρισμός για τον οποίο, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, δεν υπάρχουν σοβαρές αποδείξεις.
Απαίτηση Χαμάς η επαναφορά της UNRWA – Μαζικές διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η GHF δεν έχει την επιχειρησιακή δυνατότητα να αντικαταστήσει το σύστημα του ΟΗΕ και ότι το μοντέλο στρατιωτικοποιημένης διανομής παραβιάζει βασικές αρχές της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η αποκατάσταση της UNRWA στη Γάζα είναι βασικό αίτημα της Χαμάς στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές εμφανίζονται πλέον πιο διαλλακτικοί, καθώς αυξάνεται η πίεση ακόμη και στο εσωτερικό του Ισραήλ για τον τερματισμό της πείνας.

Την Τετάρτη, χιλιάδες διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ κρατούσαν σακιά αλευριού και φωτογραφίες Παλαιστινίων παιδιών που πέθαναν από ασιτία, ζητώντας το τέλος του αποκλεισμού της Γάζας.
Η Χαμάς αξιώνει επίσης η όποια συμφωνία εκεχειρίας να περιλαμβάνει μόνιμο τερματισμό του πολέμου – κάτι που το Ισραήλ μέχρι στιγμής αρνείται. Το σενάριο της εκεχειρίας αντιμετωπίζεται με εχθρότητα από τα πιο ακραία μέλη της κυβέρνησης Νετανιάχου, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την επιλογή επανέναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων μετά το πέρας της εκεχειρίας.
Με πληροφορίες από Guardian