Γάζα: «Εντατικές συνομιλίες» για τη 2η φάση της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός

Γάζα: «Εντατικές συνομιλίες» για τη 2η φάση της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός Facebook Twitter
φωτ. ΕΡΑ
0

Διαπραγματευτές του Ισραήλ, του Κατάρ και των ΗΠΑ συνεχίζουν σήμερα στο Κάιρο «εντατικές συνομιλίες» για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θεωρητικά ξεκινά μεθαύριο Κυριακή και θα φέρει το οριστικό τέλος του πολέμου, αλλά επικρατεί αβεβαιότητα για το αν και το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή.

«Οι πλευρές (...) άρχισαν εντατικές συνομιλίες για να εξεταστούν τα επόμενα στάδια της συμφωνίας ανακωχής» στη Γάζα, ανέφερε η αιγυπτιακή κυβέρνηση χθες.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίτερα χθες πως έστειλε στο Κάρο ομάδα διαπραγματευτών αφού η Χαμάς παρέδωσε τη νύχτα τα λείψανα τεσσάρων ομήρων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 643 παλαιστινίων κρατουμένων. Αυτή ήταν η τελευταία ανταλλαγή που προβλεπόταν στο πλαίσιο της πρώτης φάσης.

Αφότου σίγησαν τα όπλα τη 19η Ιανουαρίου, γύρισαν στο Ισραήλ 33 όμηροι, τέσσερις τους οποίους τέσσερις σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους. Σε αντάλλαγμα, αποφυλακίστηκαν κάπου 1.700 παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τις ισραηλινές αρχές από το προβλεπόμενο σύνολο των 1.900.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου 2023, απομένουν 58 στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο 34 από αυτούς είναι νεκροί, σύμφωνα με τους αριθμούς του ισραηλινού στρατού. Οι υπόλοιποι 24 είναι όλοι άνδρες, στην πλειονότητά τους κάτω των 30 ετών. Αυτοί οι τελευταίοι όμηροι αναμένεται να παραδοθούν στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, προβλεπόμενης διάρκειας 42 ημερών, ενώ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προβλέπεται να αποσυρθούν εντελώς από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η τρίτη και τελευταία φάση της συμφωνίας, στη θεωρία πάντα, θα είναι αφιερωμένη στην ανοικοδόμηση του παραθαλάσσιου παλαιστινιακού θυλάκου, εγχείρημα κολοσσιαίων διαστάσεων που κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ θα κοστίσει το λιγότερο 53 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο για τη δεύτερη φάση συνεχίζει να υπάρχει αβεβαιότητα. Το Ισραήλ απαιτεί η Λωρίδα της Γάζας να αποστρατιωτικοποιηθεί πλήρως και η Χαμάς να εξαλειφθεί. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, στην εξουσία στον θύλακα από το 2007, επιμένει πως θα παραμείνει.

Η δεύτερη φάση της ανακωχής θεωρητικά θα αρχίσει εν μέσω του Ραμαζανιού, ιερού μήνα των μουσουλμάνων, κατά τη διάρκεια του οποίου η ένταση ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς ενδέχεται να κλιμακωθεί, ιδίως στην πλατεία των τζαμιών, τον τρίτο πιο ιερό τόπο του ισλάμ, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, σε τομέα προσαρτημένο στο Ισραήλ. Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πηγαίνουν εκεί να προσευχηθούν κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού στην πλατεία αυτή, όπου το παραμικρό επεισόδιο μπορεί να οδηγήσει σε εκτράχυνση.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πως η πρόσβαση στην πλατεία των τζαμιών θα υποβάλλεται στα «συνήθη» περιοριστικά μέτρα.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM