LIVE!

Γαλλία: Τέλος από σήμερα οι πλαστικές συσκευασίες για φρούτα και λαχανικά

Γαλλία: Τέλος από σήμερα οι πλαστικές συσκευασίες για φρούτα και λαχανικά Facebook Twitter
Pixabay/Couleur
0

Η ώρα του νόμου που δίνει τέλος στις πλαστικές συσκευασίες σχεδόν σε όλα τα φρούτα και λαχανικά έφτασε στη Γαλλία.

Από σήμερα, 1η Ιανουαρίου, η χώρα απαγορεύει τις πλαστικές συσκευασίες στα φρούτα και λαχανικά σε μια προσπάθεια να μειώσει τα πλαστικά απορρίμματα. Από τον νόμο εξαιρούνται οι μεγαλύτερες συσκευασίες καθώς και τα ψιλοκομμένα ή επεξεργασμένα φρούτα.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την απαγόρευση «πραγματική επανάσταση», τονίζοντας ότι δείχνει τη δέσμευση της χώρας να καταργήσει σταδιακά τα πλαστικά μιας χρήσης έως το 2040. Πάνω από το ένα τρίτο των προϊόντων φρούτων και λαχανικών στη Γαλλία θεωρείται ότι πωλούνται σε πλαστική συσκευασία και κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η απαγόρευση θα μπορούσε να αποτρέψει τη χρήση ενός δισεκατομμυρίου ειδών πλαστικών μιας χρήσης κάθε χρόνο.

Σε μια δήλωση που ανακοινώνει τον νέο νόμο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος είπε ότι η Γαλλία χρησιμοποιεί μια «εξωφρενική ποσότητα» πλαστικών μιας χρήσης και ότι η νέα απαγόρευση «στοχεύει στη μείωση της χρήσης πλαστικών που πετιούνται και στην ενίσχυση της αντικατάστασής του από άλλα υλικά ή επαναχρησιμοποιήσιμα και ανακυκλώσιμα».

Η απαγόρευση εντάσσεται σε ένα πολυετές πρόγραμμα που εισήγαγε η κυβέρνηση του Μακρόν, το οποίο θα δει σιγά-σιγά να χαλαρώνουν τα πλαστικά σε πολλές βιομηχανίες. Ωστόσο, άνθρωποι του κλάδου έχουν εκφράσει ανησυχίες για την ταχύτητα με την οποία εισάγεται η νέα απαγόρευση. Ο Philippe Binard, από την European Fresh Produce Association, είπε ότι «η αφαίρεση πλαστικών συσκευασιών από τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν επιτρέπει τη δοκιμή και την έγκαιρη εισαγωγή εναλλακτικών λύσεων και την εκκαθάριση των αποθεμάτων των υπαρχουσών συσκευασιών».

Εντός του 2022, η Γαλλία θα συνεχίσει την περιβαλλοντική της πορεία, καθώς οι δημόσιοι χώροι θα αναγκαστούν να παρέχουν βρύσες για να μειώσουν τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών, εφημερίδες και περιοδικά θα πρέπει να αποστέλλονται χωρίς πλαστική συσκευασία και τα εστιατόρια φαστ φουντ δεν θα μπορούν πλέον να προσφέρουν δωρεάν πλαστικά παιχνίδια.

Με πληροφορίες BBC

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χειροτερεύει κάθε μέρα»: Οι Ιρανοί ζουν με τον φόβο καθώς το Ισραήλ σφυροκοπά την Τεχεράνη

Διεθνή / «Χειροτερεύει κάθε μέρα»: Οι Ιρανοί ζουν μέσα στον φόβο καθώς το Ισραήλ σφυροκοπά την Τεχεράνη

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η ένταση στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να κλιμακώνεται, με τις επιπτώσεις να γίνονται αισθητές στις ζωές απλών πολιτών, που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα και τον κίνδυνο
THE LIFO TEAM
Ο Robert De Niro στηρίζει δημόσια την τρανς κόρη του: «Την αγαπώ όπως πριν»

Διεθνή / «Τον αγαπoύσα ως γιό, την αγαπώ ως κόρη»: Ο Robert De Niro στηρίζει δημόσια την τρανς κόρη του

Ο Robert De Niro δήλωσε δημόσια ότι στηρίζει πλήρως την τρανς κόρη του, Airyn De Niro, μετά τη συνέντευξή της στο Them όπου μίλησε για τη μετάβασή της και την επιρροή που είχαν στη ζωή της οι μαύρες γυναίκες. «Την αγαπώ όπως πριν», είπε ο ηθοποιός στο Variety.
THE LIFO TEAM
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ χάνει τη συμπάθεια των Αμερικανών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ χάνει τη συμπάθεια των Αμερικανών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Μετά από δύο δεκαετίες, η παραδοσιακή συναίνεση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή φαίνεται να καταρρέει με τους Αμερικανούς να είναι πιο διχασμένοι και επιφυλακτικοί από πριν
THE LIFO TEAM
Στο δικαστήριο ο Justin Timberlake για το βίντεο της σύλληψής του

Διεθνή / Στο δικαστήριο ο Justin Timberlake για το βίντεο της σύλληψής του

Ο Justin Timberlake προσέφυγε εκ νέου στο δικαστήριο ζητώντας να μπλοκαριστεί η δημοσιοποίηση οκτάωρου βίντεο από τη σύλληψή του για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ το 2024, επικαλούμενος λόγους ιδιωτικότητας, καθώς αμερικανικά μέσα έχουν καταθέσει αιτήματα πρόσβασης βάσει της νομοθεσίας περί ελευθερίας πληροφόρησης.
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά… φιλόσοφο

Τech & Science / Anthropic: Η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά… φιλόσοφο

Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic έχει αναθέσει σε φιλόσοφο τη διαμόρφωση του ηθικού πλαισίου του chatbot Claude, δημιουργώντας ένα εσωτερικό «σύνταγμα» 30.000 λέξεων που καθοδηγεί τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα απαντά σε σύνθετα ηθικά ζητήματα.
THE LIFO TEAM