Η Γαλλία απαγορεύει τις πλαστικές συσκευασίες για φρούτα και λαχανικά

Η Γαλλία απαγορεύει τις πλαστικές συσκευασίες για φρούτα και λαχανικά Facebook Twitter
AP
0

Η Γαλλία απαγορεύει τις πλαστικές συσκευασίες για σχεδόν όλα τα φρούτα και λαχανικά από τον Ιανουάριο του 2022 σε μια προσπάθεια μείωσης των πλαστικών απορριμμάτων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Εφαρμόζοντας τον νόμο του Φεβρουαρίου του 2020, η κυβέρνηση δημοσίευσε μια λίστα με περίπου 30 φρούτα και λαχανικά που θα πρέπει να πωλούνται χωρίς πλαστική συσκευασία από την 1η Ιανουαρίου.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει πράσα, μελιτζάνες, ντομάτες, καθώς και μήλα, μπανάνες και πορτοκάλια.

«Χρησιμοποιούμε μια εξωφρενική ποσότητα πλαστικού μίας χρήσης στην καθημερινή μας ζωή. Ο νόμος για την κυκλική οικονομία στοχεύει στην περικοπή της χρήσης πλαστικού που απορρίπτεται και στην ενίσχυση της υποκατάστασής του από άλλα υλικά ή επαναχρησιμοποιήσιμες και ανακυκλώσιμες συσκευασίες», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Εκτίμησε δε, ότι το 37% των φρούτων και λαχανικών πωλούνται με συσκευασίες και αναμένει ότι το μέτρο θα αποτρέψει τη χρήση περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άχρηστα πλαστικά είδη συσκευασίας ετησίως.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας πωλητών φρούτων στη Γαλλία, Francois Roch δήλωσε ότι η μετάβαση από το πλαστικό στο χαρτόνι θα είναι δύσκολη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

«Επίσης, η πώληση ορισμένων προϊόντων είναι περίπλοκη καθώς πολλοί πελάτες αγγίζουν τα φρούτα και οι άνθρωποι δεν θέλουν τα φρούτα τους να τα έχει πιάσει άλλος πελάτης», είπε.

Η απαγόρευση συσκευασίας είναι μέρος ενός πολυετούς κυβερνητικού προγράμματος για τη σταδιακή κατάργηση του πλαστικού. Από το 2021, η Γαλλία απαγόρευσε τα πλαστικά καλαμάκια, τα ποτήρια και τα μαχαιροπίρουνα.

Τα κομμένα φρούτα και ένας περιορισμένος αριθμός ευαίσθητων φρούτων και λαχανικών μπορούν να πωληθούν με πλαστική συσκευασία προς το παρόν, αλλά αυτό θα καταργηθεί σταδιακά έως το τέλος Ιουνίου 2026.


Οι πλαστικές συσκευασίες θα απαγορευτούν οριστικά έως τα τέλη Ιουνίου 2023 για τα ντοματίνια, τα φασόλια και τα ροδάκινα, και μέχρι το τέλος του 2024 για αντίδια, σπαράγγια, μανιτάρια, μερικές σαλάτες και βότανα καθώς και τα κεράσια.

Τέλος Ιουνίου 2026, θα ισχύσει η απαγόρευση για τα σμέουρα, τις φράουλες και τα μούρα ενώ από το 2022, οι δημόσιοι χώροι πρέπει να παρέχουν βρύσες για να μειώσουν τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών.

Εκδόσεις, εφημερίδες, περιοδικά κλπ πρέπει να αποστέλλονται χωρίς πλαστική συσκευασία, ενώ τα εστιατόρια φαστ φουντ δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν δωρεάν πλαστικά παιχνίδια.

Με πληροφορίες του Reuters

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ