Γαλλία: Συλλήψεις τεσσάρων μαθητών για τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμιέλ Πατί

Γαλλία: Συλλήψεις τεσσάρων μαθητών για τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμιέλ Πατί Facebook Twitter
EPA
0

Συνολικά 15 άτομα έχουν τεθεί μέχρι σήμερα το απόγευμα υπό αστυνομική κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας της γαλλικής αντιτρομοκρατικής για τη στυγνή δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί κοντά στο Παρίσι την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων μαθητών, έγινε γνωστό από μια δικαστική πηγή.

Ο καθηγητής αποκεφαλίστηκε την Παρασκευή έξω από το σχολείο στο οποίο εργαζόταν σε νότιο προάστιο του Παρισίου από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής, γεννημένο στη Μόσχα, που ζούσε στο Εβρέ, βορειοδυτικά της γαλλικής πρωτεύουσας. Η αστυνομία σκότωσε τον δράστη.

Ένα άτομο «που έχει ήδη καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες και δήλωσε εκούσια ότι είχε έρθει σε επαφή με τον δράστη λίγο πριν τα γεγονότα» τέθηκε επίσης υπό αστυνομική κράτηση, ενώ ένας μαθητής αφέθηκε ελεύθερος.

Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, ο Πατί «είχε υποδειχθεί» στον δράστη, Αμπντουλάχ Αντζάροφ, «από έναν ή περισσότερους μαθητές, εκ των προτέρων, έναντι αμοιβής».

Επιχειρήσεις της αστυνομίας

Επιχειρήσεις της αστυνομίας βρίσκονται σήμερα το πρωί σε εξέλιξη στη Γαλλία εναντίον «δεκάδων ατόμων» που ανήκουν στον ισλαμιστικό χώρο, ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμαμέν, ο οποίος δήλωσε ότι ο καθηγητής Ιστορίας που αποκεφαλίστηκε την Παρασκευή ήταν θύμα μιας «φάτουα».

Ο καθηγητής Σαμιέλ Πατί αποκεφαλίστηκε την Παρασκευή έξω από το σχολείο στο οποίο εργαζόταν σε νότιο προάστιο του Παρισίου από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής, ο οποίος είχε γεννηθεί στη Ρωσία και ζούσε στο Εβρέ, βορειοδυτικά της γαλλικής πρωτεύουσας. Η αστυνομία σκότωσε τον δράστη.

«Προφανώς εξέδωσαν φάτουα εναντίον του καθηγητή», σχολίασε ο Νταρμαμέν σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, αναφερόμενος σε πρόσωπα που έχουν ήδη συλληφθεί στο πλαίσιο των ερευνών για τη δολοφονία.

Γαλλία: Συλλήψεις τεσσάρων μαθητών για τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμιέλ Πατί Facebook Twitter

Πρόκειται για τον πατέρα μιας μαθήτριας του γυμνασίου όπου εργαζόταν ο Πατί και για τον ακραίο ισλαμιστή Αμπντελχακίμ Σεφριουί. Και οι δύο άνδρες έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση.

«Αστυνομικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και θα πραγματοποιηθούν και άλλες εναντίον δεκάδων ατόμων», υπογράμμισε ο ίδιος.

Οι έρευνες δεν έχουν στόχο άτομα «που συνδέονται απαραιτήτως» με τη δολοφονία του καθηγητή, όμως έχουν σκοπό «να περάσουν το μήνυμα: δεν θα υπάρξει λεπτό ανάπαυλας για τους εχθρούς της Δημοκρατίας», τόνισε ο Νταρμαμέν, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Μετά τη δολοφονία του καθηγητή την Παρασκευή, περισσότερες από 80 έρευνες έχουν ξεκινήσει για διάδοση μίσους μέσω του διαδικτύου στη Γαλλία, ενώ ο Γάλλος υπουργός επεσήμανε ότι εξετάζεται αν θα πρέπει να διαλυθούν κάποιες οργανώσεις της γαλλικής μουσουλμανικής κοινότητας επειδή προάγουν τη βία και το μίσος.

«Όλη την εβδομάδα κρατικές υπηρεσίες θα επισκεφθούν 51 οργανώσεις και, έπειτα από δική μου πρόταση, πολλές από αυτές θα διαλυθούν», υπογράμμισε ο Νταρμαμέν.

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν πιέζεται από τα συντηρητικά και ακροδεξιά κόμματα να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στους αλλοδαπούς που θεωρούνται απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αναστέλλει τις φοιτητικές βίζες και επεκτείνει τον έλεγχο στα κοινωνικά δίκτυα

Διεθνή / ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αναστέλλει τις φοιτητικές βίζες και επεκτείνει τον έλεγχο στα κοινωνικά δίκτυα

Η κυβέρνηση Τραμπ παγώνει τα ραντεβού για φοιτητικές βίζες και εντείνει τον έλεγχο στα social media για αλλοδαπούς φοιτητές, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Νέα αποτυχία για το Starship της SpaceX: Διαλύθηκε πάνω από τον Ινδικό ωκεανό

Διεθνή / Νέα αποτυχία για το Starship της SpaceX: Διαλύθηκε πάνω από τον Ινδικό ωκεανό

Παρά την πρόοδο σε σχέση με προηγούμενες δοκιμές, η αποστολή δεν κατάφερε να εκπληρώσει τους στόχους της - Ο Έλον Μασκ υποσχέθηκε ταχύτερο ρυθμό εκτοξεύσεων, παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν το φιλόδοξο πρόγραμμα για αποίκηση του Άρη.
LIFO NEWSROOM