Προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της πρώην υπουργού Υγείας της Γαλλίας, Ανιές Μπουζέν (Agnès Buzyn) ξεκίνησαν οι γαλλικές δικαστικές αρχές. 


Οι εισαγγελείς διερευνούν τους χειρισμούς της υπουργού στην πανδημία της Covid-19 και κατά πόσο αυτοί «έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές άλλων».

 

Η Μπουζέν είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Υγείας τον Μάιο του 2017 και παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020, λίγες εβδομάδες μετά την επιβεβαίωση των πρώτων κρουσμάτων στη Γαλλία, για να βάλει υποψηφιότητα για τη δημαρχία του Παρισιού - ωστόσο, ηττήθηκε στις δημοτικές εκλογές και διορίστηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η ίδια είχε υποστηρίξει πως η Covid ήταν χαμηλού ρίσκου, αν και αργότερα ανέφερε πως γνώριζε πως πλησίαζε ένα «τσουνάμι»

 

Πρόκειται για μία από τις πρώτες περιπτώσεις υψηλόβαθμου κρατικού αξιωματούχου στον κόσμο που βρίσκεται αντιμέπωτος με νομικές συνέπειες για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού. 

 

Σε ακροαματική διαδικασία της Παρασκευής, η 58χρονη χαιρέτισε την «ευκαιρία να εξηγηθεί» και να «αποκαταστήσει την αλήθεια», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). 


Πρόσθεσε πως δεν θα επέτρεπε να κηλιδωθούν οι ενέργειές της ή της κυβέρνησης «όταν κάναμε τόσα πολλά να προετοιμάσουμε τη χώρα μας για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση». 
 


Η προκαταρκτική έρευνα είναι απλώς ένα πρώτο βήμα. Οι δικαστές θα αποφασίσουν αν θα δώσουν συνέχεια στην υπόθεση ή θα την βάλουν στο αρχείο. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κληθεί για κατάθεση ο διάδοχος της Μπουζέν στο υπουργείο, ο Ολιβιέ Βεράν.

 

Με πληροφορίες από BBC