Γαλλία: Influencers καταγγέλλουν ότι δέχτηκαν προτάσεις για να δυσφημίσουν το εμβόλιο της Pfizer

Γαλλία: Influencers υποστηρίζουν ότι δέχτηκαν προτάσεις για να δυσφημίσουν το εμβόλιο της Pfizer Facebook Twitter
EPA
0

Διάφοροι Γάλλοι influencers υποστηρίζουν ότι τους προσέγγισε μια μυστηριώδης εταιρεία συμβούλων και τους πρότεινε, έναντι αμοιβής, να δυσφημίσουν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για την Covid-19, μια πρόταση που ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε σήμερα «αξιοθρήνητη» και «ανεύθυνη».

«Δεν ξέρω από πού προέρχεται, δεν ξέρω αν προέρχεται από τη Γαλλία ή από το εξωτερικό», είπε ο υπουργός Ολιβιέ Βεράν στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV. Όταν ρωτήθηκε αν η πρόταση μπορεί να προερχόταν από τη Ρωσία, ο Βεράν απάντησε ότι δεν γνωρίζει και δεν θέλει να κάνει υποθέσεις.

«Είναι αξιοθρήνητο, είναι επικίνδυνο, είναι ανεύθυνο» υπογράμμισε, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα πετύχαινε ο στόχος, δηλαδή να αποτρέψει τους Γάλλους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο. Πολλά άτομα που διαθέτουν επιρροή στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης (συνολικά οι συνδρομητές τους στο YouTube ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο) είπαν ότι τους υποσχέθηκαν αμοιβή αν δυσφήμιζαν το εμβόλιο της Pfizer.

Οι περισσότεροι από αυτούς ασχολούνται με τον τομέα της υγείας και των επιστημών. Εξήγησαν ότι έλαβαν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από μια εταιρεία που φαινόταν να εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους πρότεινε να «συνεργαστούν» εξ ονόματος ενός πελάτη που είχε «κολοσσιαίο προϋπολογισμό» και επιθυμούσε να παραμείνει ανώνυμος.

«Είναι παράξενο. Μου έκαναν μια πρόταση συνεργασίας, που συνίσταται στο να δυσφημίσω το εμβόλιο της Pfizer με ένα βίντεο», έγραψε στο Twitter ο Λεό Γκρασέ, ο οποίος μετρά 1,17 εκατ. συνδρομητές στο κανάλι του στο YouTube, το DirtyBiology. «Απίστευτο. Η διεύθυνση της λονδρέζικης εταιρείας που επικοινώνησε μαζί μου είναι πλαστή. Δεν είχαν ποτέ γραφείο εκεί, είναι ένα κέντρο αισθητικής με λέιζερ! Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν ύποπτα προφίλ στο LinkedIn… τα οποία εξαφανίστηκαν από σήμερα το πρωί. Όλοι τους εργάζονταν παλαιότερα στη Ρωσία», υποστήριξε στη συνέχεια ο Γκρασέ.

Το ίδιο περιστατικό περιέγραψε ο κωμικός Σαμί Ουλαντιτό (400.000 συνδρομητές στο Youtube) και ο ιστότοπος Et ça se dit Médecin («Και αυτό λέγεται ιατρική» με 84.000 ακόλουθοι στο Instagram).

Ωστόσο, δεν είναι σαφές ακόμα πόσοι άνθρωποι δέχτηκαν τέτοιες προτάσεις. Η εταιρεία Pfizer πάντως δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει την υπόθεση.

Με πληροφορίες από Reuters/AFP/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM
Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Διεθνή / Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους ήταν «επικίνδυνα για κατανάλωση» και χρησιμοποιούσαν «παραπλανητικές τακτικές» για να τα προωθήσουν
LIFO NEWSROOM
New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Διεθνή / New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ νέοι όροι διαπιστεύσεων που απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να ζητούν πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από την πολιτική ηγεσία
LIFO NEWSROOM