Υπάλληλοι εργοστασίου της Renault στη Γαλλία κράτησαν παρά τη θέλησή τους επτά διευθυντές για 12 ώρες, σε μια προσπάθεια να φρενάρουν την πώληση της εγκατάστασης.

 

Το περιστατικό έγινε στο Fonderie de Bretagne, εγκατάσταση της Renault που βρίσκεται κοντά στην πόλη Λοριάν και η οποία πωλείται. Μέλη του συνδικάτου κράτησαν εκεί τους επτά διευθυντές από το πρωί της M. Τρίτης και δεν τους επέτρεψαν να φύγουν για το σπίτι τους έως τις 10:30 το βράδυ.

 

«Εξακολουθούσαν να μην θέλουν να γίνει διάλογος, οπότε δεν υπήρχε νόημα να προσπαθούμε να μιλήσουμε με ανθρώπους που δεν επιθυμούσαν να γίνει αυτό», δήλωσε ο Μελ λε Γκοφ, εκπρόσωπος του συνδικάτου, εξηγώντας την απόφαση των εργαζομένων να αφήσουν τελικά τους διευθυντές ελεύθερους.

 

Η Renault σε ανακοίνωση καταδίκασε κατηγορηματικά την ενέργεια των εργαζομένων. Ανέφερε ακόμη ότι προσπαθεί να βρει αγοραστή για το εργοστάσιο όπου απασχολούνται 350 άνθρωποι, προκειμένου να συνεχιστεί η δραστηριότητα εκεί και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

 

Τέτοια περιστατικά δεν είναι ασυνήθιστα στη Γαλλία. Το 2014 εργαζόμενοι σε εργοστάσιο της Goodyear κράτησαν παρά τη θέλησή τους δύο διευθυντές για περίπου 300 ώρες, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν να μπει λουκέτο.

 

Ένα χρόνο αργότερα, οργισμένοι υπάλληλοι της Air France κυνήγησαν αρκετά στελέχη στην έδρα της εταιρείας, κοντά στο Παρίσι. Άφησαν έναν από αυτούς ημίγυμνο, μπροστά στις κάμερες, ενώ έσκισαν τα ρούχα άλλου.Έπειτα από διαδοχικά περιστατικά με διευθυντικά στελέχη που κρατούνταν παρά τη θέλησή τους από εργαζόμενους την περίοδο 2007-2012, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί υποσχέθηκε ότι θα βάλει ένα τέλος σε αυτό, παραχωρώντας επιπλέον εξουσίες στην αστυνομία.

 

Όσο για το εργοστάσιο της Renault κοντά στη Λοριάν, παραμένει κλειστό λόγω της διαμαρτυρίας των εργαζομένων εκεί, που ζητούν από την αυτοκινητοβιομηχανία να επανεξετάσει την απόφασή της για πώληση.

 

Με πληροφορίες από Guardian