Γαλλία: Άσυλο σε γυναίκα που καταδικάστηκε για βλασφημία στο Πακιστάν

Γαλλία: Άσυλο σε γυναίκα που καταδικάστηκε για βλασφημία στο Πακιστάν Facebook Twitter
EPA
0

Η Άσια Μπίμπι,  Χριστιανή από το Πακιστάν που έχει καταδικαστεί σε θάνατο λόγω βλασφημίας, δήλωσε την Παρασκευή μετά από τη συνάντησή της με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ότι έλαβε πρόσκληση για να ζήσει στη Γαλλία.

Η Bibi αθωώθηκε πέρυσι για την καταδίκη της βλασφημίας κι έκτοτε ζει με την οικογένειά της στον Καναδά. Η υπόθεσή της εξόργισε τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο και υποδαύλισε διχογνωμίες στο μουσουλμανικό Πακιστάν.

Η Άσια Μπίμπι, αγρότισσα και μητέρα τεσσάρων παιδιών, καταδικάστηκε το 2010 λόγω υποτιμητικών για το Ισλάμ σχολίων που έκανε όταν εργάτες στα χωράφια της απαγόρευσαν να πιει νερό από τα ποτήρια τους επειδή δεν ήταν μουσουλμάνα. Απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο του 2018 όταν το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν αναίρεσε την καταδικαστική απόφαση, κάτι που προκάλεσε διαμαρτυρίες στους θρησκευτικούς σκληροπυρηνικούς κύκλους που ζητούσαν το θάνατό της και οι οποίοι απαίτησαν από την κυβέρνηση να την εμποδίσει να εγκαταλείψει το Πακιστάν.

Μάλιστα, δυο πολιτικοί στο Πακιστάν που προσπάθησαν να την βοηθήσουν δολοφονήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη της επαρχίας Πουντζάμπ, Σαλμάν Τασερ , τον οποίο πυροβόλησε ο σωματοφύλακάς του. Η Άσια Μπίμπι έφυγε από το Πακιστάν για τον Καναδά τον Μάιο του 2019.


Ερωτηθείσα από τους δημοσιογράφους μετά την συνάντησή της με τον Γάλλο πρόεδρο εάν υπήρξε από την πλευρά του Μακρόν προσφορά ασύλου η ίδια απάντησε πως «είχα την τιμή να λάβω την πρόσκληση του προέδρου και της Γαλλικής Δημοκρατίας». Σε δηλώσεις της έξω από το Μέγαρο των Ηλυσίων, η ίδια είπε ότι χρειάζεται χρόνο για να αποφασίσει εάν θα μετακινηθεί στη Γαλλία, προσθέτοντας ότι θέλει να επικεντρωθεί στην υγεία της και στην οικογένειά της.

Αξιωματούχος της Γαλλικής προεδρίας ανέφερε πως «η Γαλλία είναι έτοιμη να την υποδεχτεί εάν αυτή είναι η επιθυμία της, σύμφωνα με τις διαδικασίες για την αίτηση ασύλου».


Σύμφωνα με τη Γαλλική νομοθεσία, κάποιος που αιτείται άσυλο πρέπει να καταθέσει αίτημα σε ανεξάρτητη κρατική υπηρεσία, η οποία αποφασίζει αν θα το χορηγήσει. Δεν είναι σαφές εάν η Bibi είχε υποβάλει αίτημα.


Υπενθυμίζεται ότι η Άσια Μπίμπι, αγρότισσα και μητέρα τεσσάρων παιδιών, καταδικάστηκε το 2010 λόγω υποτιμητικών για το Ισλάμ σχολίων που έκανε όταν εργάτες στα χωράφια της απαγόρευσαν να πιει νερό από τα ποτήρια τους επειδή δεν ήταν μουσουλμάνα. Απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο του 2018 όταν το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν αναίρεσε την καταδικαστική απόφαση, κάτι που προκάλεσε διαμαρτυρίες στους θρησκευτικούς σκληροπυρηνικούς κύκλους που ζητούσαν το θάνατό της και οι οποίοι απαίτησαν από την κυβέρνηση να την εμποδίσει να εγκαταλείψει το Πακιστάν.


Μάλιστα, δυο πολιτικοί στο Πακιστάν που προσπάθησαν να την βοηθήσουν δολοφονήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη της επαρχίας Πουντζάμπ, Σαλμάν Τασερ , τον οποίο πυροβόλησε ο σωματοφύλακάς του. Η Άσια Μπίμπι έφυγε από το Πακιστάν για τον Καναδά τον Μάιο του 2019.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Διεθνή / Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ - Επικρίσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ, επαίνους από Παλαιστινίους και αυξανόμενη πίεση στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία αυξάνει επιρροή στο Σαχέλ: Drone, όπλα και η διαβόητη SADAT σε συνεργασία με τις αφρικανικές κυβερνήσεις

Διεθνή / Η Τουρκία στο Σαχέλ: Drones, μισθοφόροι και η νέα γεωπολιτική σκακιέρα της Αφρικής

Από το 2022, η Τουρκία έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με χώρες του Σαχέλ μέσω πωλήσεων drones, στρατιωτικού εξοπλισμού και συνεργασίας με ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Οι επιπτώσεις της πολιτικής του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στα εμβόλια: Τι αλλάζει στην πρόσβαση και την κάλυψη

Διεθνή / Οι επιπτώσεις της πολιτικής του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στα εμβόλια - Τι αλλάζει

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, αναθεωρεί τις οδηγίες για εμβόλια COVID, γρίπης, HPV και άλλα - Επηρεάζεται η πρόσβαση, η ασφάλιση και η εμπιστοσύνη στο εμβολιαστικό σύστημα;
LIFO NEWSROOM