Γαλλία: Άρχισαν οι προκριματικές για τον υποψήφιο της Δεξιάς

Γαλλία: Άρχισαν οι προκριματικές για τον υποψήφιο της Δεξιάς Facebook Twitter
0

 

Οι προκριματικές εκλογές της γαλλικής δεξιάς, που αποτελούν σημαντικό σταθμό στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές του 2017, άρχισαν επισήμως σήμερα με δύο φαβορί, τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ, δύο "αδελφούς-εχθρούς" οι μοίρες των οποίων συνδέονται εδώ και 40 χρόνια.

 

Από τους ένδεκα φακέλους που κατατέθηκαν, το όργανο στο οποίο έχει ανατεθεί να οργανώσει αυτές τις πρώτες προκριματικές της αντιπολίτευσης, στις 20 και τις 27 Νοεμβρίου, επικύρωσε επτά υποψηφιότητες.

 

Ο δήμαρχος του Μπορντό (νοτιοδυτική Γαλλία) Αλέν Ζιπέ, 71 ετών, έχει τη φήμη του ιδιαίτερα ευφυούς ανθρώπου και μερικές φορές κατηγορείται για ακαμψία και αλαζονεία. Έρχεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις και ποντάρει στις ψήφους του κέντρου για να κερδίσει. Με μικρή διαφορά ακολουθεί ο δραστήριος Νικολά Σαρκοζί, 61 ετών, ο οποίος διεξάγει μια πολύ δεξιά εκστρατεία για να καλύψει τη διαφορά.

 

Οι άλλοι υποψήφιοι δεν αναμένεται να εμπλακούν σ' αυτή την προαναγγελθείσα μονομαχία. Μεταξύ τους περιλαμβάνονται τέσσερις πρώην υπουργοί του Σαρκοζί, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός του, ο στωικός Φρανσουά Φιγιόν, και μία μόνο γυναίκα, η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ.

 

Το διακύβευμα της ψηφοφορίας είναι μεγάλο: με δεδομένο ότι η δημοτικότητα της αριστεράς, που κυβερνά εδώ και πέντε χρόνια, βρίσκεται σε βάθη ρεκόρ, καθώς και τις εσωτερικές διενέξεις της, αυτός ή αυτή που θα κερδίσει τις προκριματικές του κόμματος "Οι Ρεπουμπλικάνοι" έχει μεγάλες πιθανότητες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να βρεθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών απέναντι στην υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Το κόμμα της, το Εθνικό Μέτωπο, ενισχύεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, όμως εξακολουθεί να απορρίπτεται από μεγάλο ποσοστό των Γάλλων. Ο νικητής των προκριματικών της δεξιάς μπορεί συνεπώς να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας. "Το ματς της προεδρικής εκλογής θα παιχθεί τον Νοέμβριο", είχε δηλώσει πρόσφατα ο δεξιός πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν.

 

"Εχθροί επί τριάντα χρόνια"

Ο Νικολά Σαρκοζί και ο Αλέν Ζιπέ ετοιμάζονται για έναν "τρομερό πόλεμο", σύμφωνα με την Ανίτα Οσέ και τον Ολιβιέ Μπισκέ, συγγραφείς του βιβλίου "Εχθροί επί τριάντα χρόνια", που είναι αφιερωμένο στις φιλοδοξίες αυτών των δύο πολιτικών ανδρών.

 

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο πρώην αρχηγός του κράτους υποστηρίζεται κυρίως από τα μέλη του κόμματός του, των "Ρεπουμπλικάνων", ενώ ο Αλέν Ζιπέ ασκεί μεγαλύτερη γοητεία εκτός του κόμματος.

 

Η έκβαση των προκριματικών --οι οποίες είναι ανοικτές σε όλους όσοι "αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στις αξίες της δεξιάς και του κέντρου"-- θα εξαρτηθεί συνεπώς σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της συμμετοχής πέραν του σκληρού πυρήνα της παράταξης.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον γιατρό του: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Διεθνή / Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον Δρ. Πλασένσια: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Ο Δρ. Πλασένσια είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση θανάτου του Πέρι - Οι επιστολές του πατέρα, της μητέρας, του πατριού και της μητριάς του
LIFO NEWSROOM
Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM