G20: Υπό έλεγχο η κατάσταση στους δρόμους του Αμβούργου

G20: Υπό έλεγχο η κατάσταση στους δρόμους του Αμβούργου Facebook Twitter
1

Έπειτα από μία ημέρα με συνεχείς συγκρούσεις και άνευ προηγουμένου επεισόδια, οι γερμανικές αρχές κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση.

Βαριά οπλισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας επενέβησαν, αφού οι διαδηλωτές πέρασαν μεγάλο μέρος της χθεσινής ημέρας στους δρόμους βάζοντας φωτιές και στήνοντας οδοφράγματα.

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των ηγετών της G20, η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα σημεία που είχαν οχυρωθεί οι τελευταίοι διαδηλωτές στη συνοικία Σαντσενφίρτελ.

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν αυτοκίνητα και φορτηγά, έσπασαν τζάμια τραπεζών, λεηλάτησαν καταστήματα και έριξαν κομμάτια από τις πλάκες του πεζοδρομίου, αλλά και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών.

Περίπου 197 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί έπειτα από δύο ημέρες συγκρούσεων με τους διαδηλωτές, ενώ χθες η αστυνομία έκανε δεκάδες προσαγωγές και προχώρησε σε 19 συλλήψεις.

Οι συμμετέχοντες στη G20 δήλωσαν ότι δεν είχαν δει ποτέ ως τώρα διαδηλωτές τόσο κοντά στον χώρο που διεξάγονταν οι εργασίες, αν και τελικά δεν κατάφεραν να τις εμποδίσουν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, οικοδέσποινα της συνόδου, θέλησε να πραγματοποιηθεί η G20 στο Αμβούργο, μια πόλη γνωστή για τη ριζοσπαστική της παράδοση, επιθυμώντας να εδραιώσει τον ηγετικό ρόλο της χώρας της με μια επίδειξη της ακλόνητης δέσμευσής της στην ελευθερία του λόγου, την ελευθερία του συναθροίζεσθαί και την υπεράσπιση της διαφορετικής άποψης.

«Κατανοώ απολύτως τις ειρηνικές διαδηλώσεις, όμως οι βίαιες θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο», τόνισε την Παρασκευή η Μέρκελ.

Οι περισσότεροι από τους 100.000 διαδηλωτές ήταν ειρηνικοί και βγήκαν στους δρόμους κρατώντας πανό που έγραφαν ότι οι ηγέτες της G20 δεν είναι ευπρόσδεκτοι ή συμμετείχαν σε πορείες με ποδήλατα φορώντας πολύχρωμες στολές.

Όταν οι ηγέτες της G20 συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν μια συναυλία με έργα του Μπετόβεν στο συναυλιακό κέντρο Έλμπφιλαρμονί στη μία όχθη του ποταμού Έλβα, οι διαδηλωτές από την απέναντι όχθη έβαλαν δυνατά στα μεγάφωνα Τζίμι Χέντριξ.

Παρά κάποιες δραματικές σκηνές, με την αστυνομία να κυνηγά μέλη του Black bloc πάνω σε σκαλωσιές καθώς προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο σε στέγες, η σύνοδος, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι, διεξήχθη χωρίς πρόβλημα.

Ωστόσο, η αστυνομία δεν έδωσε άδεια στην αυτοκινητοπομπή της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ να αναχωρήσει από το ξενοδοχείο όπου διέμενε για μια επίσκεψη στο ιστορικό λιμάνι της πόλης, ενώ οι διαδηλωτές καθυστέρησαν τα λεωφορεία που μετέφεραν τους επισκέπτες από το δείπνο με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια