FΤ: Η πολιτική κρίση στη Γαλλία αναδεικνύει το success story της Ελλάδας

FΤ: Η πολιτική κρίση στη Γαλλία αναδεικνύει το success story της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτ: Unsplash
0

Η πολιτική κρίση στη Γαλλία αναδεικνύει το success story της Ελλάδας και την αξία των σταθερών μεταρρυθμίσεων, όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, άρθρο γνώμης των Financial Times, που υπογράφει ο αρθρογράφος Chris Giles.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η υποχώρηση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας στα επίπεδα της Γαλλίας δείχνει την αξία που έχουν οι σταθερές μεταρρυθμίσεις στην «περιφέρεια» της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «όταν το κόστος δανεισμού της Ελλάδας έπεσε κάτω από αυτό της Γαλλίας τον προηγούμενο μήνα, η προσοχή στράφηκε στην πολιτική αναταραχή. Χωρίς αμφιβολία, η πτώση της γαλλικής κυβέρνησης μετά την αποτυχημένη προσπάθειά της να περάσει έναν προϋπολογισμό δείχνει δυσλειτουργία στο Παρίσι. Όμως, το πραγματικό στόρι βρίσκεται αλλού και δεν είναι άλλο από την εκπληκτική επιτυχία των χωρών που αποκαλούσαμε υποτιμητικά "περιφέρεια" της Ευρωζώνης μία δεκαετία μετά την κρίση χρέους».

FT: Η ελληνική οικονομία πέτυχε πρωτογενή πλεονάσματα προϋπολογισμού

Προστίθεται, δε, πως «το success story της Ελλάδας αψηφά τους καταστροφολόγους και τις Κασσάνδρες του 2015, τη χρονιά που η Ελλάδα φλέρταρε σύντομα με την έξοδο της από το ευρώ με κυβέρνηση την λαϊκιστική Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να υποφέρει στη "φυλακή του χρέους", καταδικασμένη σε μόνιμη λιτότητα και φτώχεια, όπως προέβλεπε το 2015 ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, η ελληνική οικονομία όχι μόνο κατάφερε να αναπτυχθεί ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης αλλά πέτυχε, επίσης, τα πρωτογενή πλεονάσματα προϋπολογισμού που απαιτούσαν οι πιστωτές της στα προγράμματα διάσωσης.

«Μόλις τον προηγούμενο μήνα, η ελληνική κυβέρνηση αποπλήρωσε μέρος των δανείων από το αρχικό πρόγραμμα διάσωσης του 2010, καθώς η επενδυτική βαθμίδα της επέτρεψε να δανείζεται πιο φτηνά στις αγορές.

Από την παραμονή της πανδημικής κρίση το 2019 έως το 2024 τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δείχνουν ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε πάνω από 11% στην Ελλάδα, γύρω στο 7% στην Ιταλία και την Πορτογαλία και σχεδόν 4% στην Ισπανία. Η Γαλλία δείχνει ανάπτυξη χαμηλότερη του 2% και στη Γερμανία είναι αρνητική», τονίζεται.

FT: Το μάθημα που δίδαξε η κρίση πριν από μία δεκαετία είναι η αξία της αλληλεγγύης στην Ευρώπη

«Καθώς ατενίζουμε στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 2020, το μάθημα που δίδαξε η κρίση πριν από μία δεκαετία είναι η αξία της αλληλεγγύης στην Ευρώπη, που δίνει τη δυνατότητα να τεθεί το δημόσιο χρέος χωρών σε βιώσιμη τροχιά με τη στήριξη των δημοσιονομικά πιό εύρωστων κρατών.

Οι δύσκολες επιτυχίες που έφεραν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις έκτοτε τείνουν να περνούν κάπως απαρατήρητες. Σήμερα, όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία στην "περιφέρεια" της Ευρώπης και είναι καιρός η Γαλλία και η Γερμανία να εφαρμόσουν τη θεραπεία που σύστηναν πριν από μία δεκαετία», καταλήγει το άρθρο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Διεθνή / Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM