Οι ευρωπαϊκές χώρες θα λάβουν λιγότερα εμβόλια για τον κορωνοϊό από την εταιρεία Pfizer το επόμενο διάστημα, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

 

Η μείωση στον αριθμό των εμβολίων, κατά περίπου 18%, αφορά σε δόσεις που ήταν προγραμματισμένο να παραληφθούν από την επόμενη κιόλας εβδομάδα, σύμφωνα με το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. Η απροσδόκητη εξέλιξη περιπλέκει περαιτέρω την ήδη αργή διάθεση των εμβολίων κατά του κορωνοιού στην ΕΕ.

 

Η προσωρινή μείωση θα επηρεάσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες καθώς η Pfizer αναδιοργανώνει την παραγωγή της προκειμένου να αυξήσει τις δόσεις των εμβολίων που τελικά παράγει.

 

H μείωση των παραδόσεων οφείλεται στο γεγονός πως η Pfizer περιορίζει προσωρινά την παραγωγή ώστε να είναι σε θέση να αναβαθμίσει την παραγωγική της ικανότητα σε 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου ετησίως, έναντι 1,3 δισεκατομμυρίου σήμερα, αναφέρει χαρακτηριστικά το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας.

 

«Αυτή η προσωρινή μείωση θα αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν έχει αποσαφηνισθεί πόσο χρόνο θα πάρει ώστε η Pfizer να φθάσει στο μάξιμουμ της παραγωγικής της ικανότητας και πάλι», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

 

«Αν και αυτό θα επηρεάσει προσωρινά τις αποστολές στο τέλος του Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου, θα προσφέρει σημαντική αύξηση στην διαθεσιμότητα δόσεων στο τέλος του Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο» επισημαίνεται.

 

Ωστόσο, πολλές ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν ότι λαμβάνουν μικρότερο αριθμό δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 από αυτόν που περιμένουν και παραπονούνται κατά την διάρκεια σχετικών συνεδριάσεων για αβεβαιότητα ως προς τις μελλοντικές παραδόσεις, δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές στο Reuters. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η προμήθεια εμβολίων συνεχίζει να εξελίσσεται άνισα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τις Pfizer και BioNTech άρχισε να παραδίδεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τέλος του Δεκεμβρίου. Η εταιρεία Moderna ξεκίνησε τις αποστολές του δικού της εμβολίου αυτήν την εβδομάδα, μετά την έγκρισή του από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή στις 6 Ιανουαρίου.

 

Ωστόσο, το ένα τρίτο των 27 κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών αναφέρουν «ανεπαρκή» αριθμό δόσεων κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης των υπουργών Υγείας την Τετάρτη, σύμφωνα με πρόσωπο που συμμετείχε στην συνεδρίαση, ενώ καταγράφονται παράπονα από κυβερνήσεις για αβέβαια χρονοδιαγράμματα στις παραδόσεις, δήλωσε ο αξιωματούχος χωρίς να κατονομάσει καμία χώρα.

 

Ενδεικτικά, το Βέλγιο δήλωσε ότι περιμένει να λάβει μόνο το ήμισυ των προγραμματισμένων δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech τον Ιανουάριο λόγω προβλήματος στην αλυσίδα διανομής ενώ η Λιθουανία δηλώνει ότι οι δικές της προμήθειες θα υποδιπλασιασθούν μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου.

 

Μικρότερες από τις αναμενόμενες ποσότητες παραδόθηκαν στην Ιταλία στις αρχές του Ιανουαρίου, αλλά το θέμα έχει πλέον επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό, δήλωσε Ιταλός αξιωματούχος.

 

Οι παραδόσεις γίνονται «σύμφωνα με το πρόγραμμα», δήλωσε από την πλευρά του, εκπρόσωπος της Pfizer. Όπως ισχυρίστηκε, δεν υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή, αλλά τα χρονοδιαγράμματα είναι βελτιστοποιημένα και υπόκεινται σε αλλαγές συνεχώς.

 

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των εμβολίων που θα διατεθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα έχει επίσης διακυμάνσεις, ανακοίνωσε η Pfizer.

 

Η Νορβηγία, όπως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διατηρεί ένα απόθεμα δόσεων του εμβολίου σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα με τις παραδόσεις και ανακοίνωσε ότι θα αντλήσει τώρα από αυτό το απόθεμα λόγω της έκτακτης συνθήκης.

 

Με πληροφορίες από Financial Times/ Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr