Φουκουσίμα: Η Ιαπωνία θέλει να ρίξει 1 εκατ. τόνους μολυσμένου νερού στη θάλασσα- 9 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα

Φουκουσίμα: Η Ιαπωνία θέλει να ρίξει 1 εκατ. τόνους μολυσμένου νερού στη θάλασσα- 9 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα Facebook Twitter
Η Ιαπωνία θα απορρίψει 1 εκατ. τόνους μολυσμένου νερού της Φουκουσίμα στη θάλασσα (EPA)
0

Η Ιαπωνία αναμένεται να απορρίψει 1 εκατ. τόνους μολυσμένου νερού της Φουκουσίμα στη θάλασσα, εννέα χρόνια μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό.

 Τα τοπικά Μέσα επισημαίνουν ότι αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2022, εν και θα χρειαστούν δεκαετίες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ωστόσο οι ψαράδες λένε ότι η κίνηση αυτή θα καταστρέψει την αγορά τους.

Το πρακτορείο Kyodo αναφέρει ότι ενδεχομένως αυτή η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί έως το τέλος του μήνα, δίνοντας ένα τέλος σε συζητήσεις χρόνων σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με το νερό.

Εναλλακτικές επιλογές ήταν η εξάτμιση ή η κατασκευή περισσότερων δεξαμενών αποθήκευσης σε άλλους χώρους.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει δηλώσει εδώ και πολύ καιρό ό,τι προτιμά την απόρριψη του νερού στον Ειρηνικό ωκεανό, παρά τις αντίθετες απόψεις.

Αντιδράσεις υπάρχουν και από περιβαλλοντικές ομάδες, που αντιτίθενται επίσης στην κίνηση αυτή.

Η γειτονική Νότια Κορέα, η οποία εξακολουθεί να απαγορεύει τις εισαγωγές θαλασσινών από την περιοχή, έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχία, ισχυριζόμενη ότι η απόρριψη του νερού αποτελεί «σοβαρή απειλή» για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Η πίεση στη  λήψη απόφασης σχετικά με την τύχη του μολυσμένου νερού έχει ενταθεί καθώς εξαντλείται ο χώρος αποθήκευσης στον πυρηνικό σταθμό.

Η εταιρεία διαχείρισης του εργοστασίου, Tokyo Electric Power (Tepco), εκτιμά δε,  ότι όλες οι διαθέσιμες δεξαμενές θα είναι πλήρεις έως το καλοκαίρι του 2022.

Από τον προηγούμενο μήνα, 1,23 εκατομμύρια τόνοι νερού, αποθηκεύτηκαν σε 1.044 δεξαμενές, με την ποσότητα των λυμάτων να αυξάνεται κατά 170 τόνους την ημέρα.

Το προηγμένο σύστημα επεξεργασίας της Tepco αφαιρεί εξαιρετικά ραδιενεργές ουσίες από το νερό, αλλά δεν είναι σε θέση να φιλτράρει το τρίτιο, ένα ραδιενεργό ισότοπο υδρογόνου, που οι πυρηνικοί σταθμοί αραιώνουν και απορρίπτουν τακτικά μαζί με νερό στον ωκεανό.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η απόρριψη του νερού ήταν από τις πιο «ρεαλιστικές επιλογές».

Οι ειδικοί λένε, ότι το τρίτιο είναι μόνο επιβλαβές για τον άνθρωπο σε πολύ μεγάλες δόσεις.

Από την πλευρά του ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας λέει ότι είναι δυνατόν να αραιωθούν τα φιλτραρισμένα λύματα με θαλασσινό νερό πριν απορριφθούν στον ωκεανό.

Το νερό στο Fukushima Daiichi θα αραιωθεί μέσα στο εργοστάσιο πριν καταλήξει στον ωκεανό, έτσι ώστε να είναι 40 φορές λιγότερο συμπυκνωμένο.

Όλη αυτή η διαδικασία όμως αναμένεται να διαρκέσει 30 χρόνια, σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri Shimbun.

Ο Χιρόσι Κίσι, πρόεδρος μιας εθνικής ομοσπονδίας αλιευτικών συνεταιρισμών, εξέφρασε την αντίθεσή του στην κίνηση αυτή, σε συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Κατσουνόμπου Κάτο, αυτήν την εβδομάδα.

Ο Κάτο είπε στους δημοσιογράφους ότι «πρέπει να ληφθεί γρήγορα» μία απόφαση για το νερό για να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις στον παροπλισμό του εργοστασίου, μια δαπανηρή, περίπλοκη λειτουργία που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 40 χρόνια.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM