Φοράνε ανάποδα την αμπάγια - Σπάνια διαμαρτυρία από οργισμένες γυναίκες στη Σαουδική Αραβία

Φοράνε ανάποδα την αμπάγια - Σπάνια διαμαρτυρία από οργισμένες γυναίκες στη Σαουδική Αραβία Facebook Twitter
0

Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας προχώρησαν σε μια σπάνια διαμαρτυρία εναντίον της αμπάγια, δημοσιεύοντας φωτογραφίες στα social media που τις δείχνουν να φορούν το ρούχο ανάποδα.

Το συντηρητικό βασίλειο έχει θεσπίσει και εφαρμόζει αυστηρά ορισμένους υποχρεωτικούς περιορισμούς στις γυναίκες. Ένας από αυτούς είναι πως υποχρεούνται να φορούν το μαύρο ρούχο σε δημόσιες εμφανίσεις τους.

Αν και ο ισχυρός πρίγκιπας μπιν Σαλμαν, τον Μάρτιο, δήλωσε ότι η αμπάγια δεν ήταν υποχρεωτική στο Ισλάμ, στην πράξη δεν άλλαξε τίποτα και δεν εκδόθηκε επίσημο διάταγμα για το σκοπό αυτό.

Κληρικοί είχαν μάλιστα τότε σπεύσει να προλάβουν οποιαδήποτε λήψη πρωτοβουλίας από γυναίκες τονίζοντας πως το μαύρο είναι το μόνο ενδεδειγμένο χρώμα για τα ρούχα αυτά και πως η θρησκεία τους προστάζει να είναι σεμνές και καλυμμένες.

Φυσικά καμία γυναίκα δεν τόλμησε να μην υπακούσει.

Χρησιμοποιώντας το hashtag "inside-out abaya", δεκάδες γυναίκες έχουν δημοσιεύσει φωτογραφίες σε μια σπάνια διαμαρτυρία ενάντια στον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας.

«Επειδή οι φεμινίστριες της Σαουδικής Αραβίας είναι ανεξάντλητα δημιουργικές, έχουν καταλήξει σε νέα μορφή διαμαρτυρίας», δήλωσε η ακτιβίστρια Nora Abdulkarim αυτή την εβδομάδα και πρόσθεσε πως αυτή είναι μια σιωπηρή αντίσταση στην πίεση για την ενδυμασία.

Μια άλλη γυναίκα στο Twitter δήλωσε ότι η online εκστρατεία ήταν μια πράξη «πολιτικής διαμαρτυρίας».

Φοράνε ανάποδα την αμπάγια - Σπάνια διαμαρτυρία από οργισμένες γυναίκες στη Σαουδική Αραβία Facebook Twitter

Τον Ιούνιο, οι γυναίκες μπόρεσαν για πρώτη φορά να οδηγήσουν αυτοκίνητα καθώς το βασίλειο ήρε τη μοναδική τέτοια απαγόρευση απαγόρευση στον κόσμο.

Το βασίλειο έχει επίσης επιτρέψει στις γυναίκες να εισέλθουν σε αθλητικά γήπεδα και πιέζει για μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό.

Αλλά παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις, ένα κύμα συλλήψεων ακτιβιστριών τους τελευταίους μήνες έρχεται απλά να δείξει πως η ουσία παραμένει η ίδια.

Η χώρα αντιμετωπίζει επίσης κριτική για το σύστημα αντρικής κηδεμονίας το οποίο επιτρέπει στους άνδρες να ασκούν αυθαίρετη εξουσία και να λαμβάνουν αποφάσεις για λογαριασμό των γυναικών συγγενών τους.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM