Φόβοι για νέα τραγωδία στη Μεσόγειο - 146 πρόσφυγες αγνοούνται ανοιχτά της Λιβύης

Φόβοι για νέα τραγωδία στη Μεσόγειο - 146 πρόσφυγες αγνοούνται ανοιχτά της Λιβύης Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) που επικαλείται τη μαρτυρία ενός 16χρονου Γκαμπονέζουν, 146 άνθρωποι αγνοούνται σε νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο.

 Ο 16χρονος ισχυρίστηκε πως αναχώρησε την Κυριακή ή τη Δευτέρα από τη Σαμπράτα (βορειδυτικά), ενώ τον περισυνέλεξε πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Ισπανίας που συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση Σοφία κατά των διακινητών. Στη συνέχεια διακομίστηκε σε νοσοκομείο στη Λαμπεντούζα.

Όπως περιέγραψε ο νεαρός πρόσφυγας σε στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που τον επισκέφτηκε στο νοσοκομείο, στην βάρκα επέβαιναν 5 παιδιά και πολλές έγκυες γυναίκες, ενώ οι περισσότεροι επιβάτες ήταν από τη Νιγηρία, τη Γκάμπια και το Μάλι.

Λίγες ώρες μετά τον απόπλου, η λέμβος άρχισε να βάζει νερά. Οι επιβαίνοντες κατέληξαν στην θάλασσα, σύμφωνα με τον έφηβο πρόσφυγα, ο οποίος αφηγήθηκε πως γλύτωσε καθώς κατάφερε να κρατηθεί από ένα μπιτόνι βενζίνης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, τον πρόσφυγα εντόπισε και περισυνέλεξε τυχαία το ισπανικό πλοίο, κατόπιν μεταφέρθηκε σε ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής με το οποίο διακομίστηκε στη Λαμπεντούζα.

Από τις αρχές του έτους, τουλάχιστον 590 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν την ζωή τους ή αγνοούνται στην θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Λιβύης, σύμφωνα με έναν απολογισμό του ΔΟΜ πριν από το συγκεκριμένο ναυάγιο.

Οι ιταλικές αρχές από την πλευρά τους έχουν καταγράψει περισσότερες από 23.000 αφίξεις στις ακτές της γειτονικής χώρας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Διεθνή / Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Η έλλειψη έγκρισης του χάφνιου και ζιρκονίου στους κανονισμούς ΕΕ απειλεί το 90% των θερμοσιφώνων και τα νοικοκυριά κινδυνεύουν με αυξημένα κόστη και περιορισμένη πρόσβαση σε ζεστό νερό από το 2027
LIFO NEWSROOM
Ο Βασιλιάς Κάρολος βγάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Διεθνή / Ο Βασιλιάς Κάρολος ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Ο βασιλιάς Κάρολος δηλώνει ότι θέλει να εμπνεύσει ένα «αίσθημα αποφασιστικότητας» για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς ανακοινώνονται λεπτομέρειες για το νέο του ντοκιμαντέρ
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Διεθνή / Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Το να θέτουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε προτεραιότητα σημαίνει επίσης να θέτουμε την ασφάλεια σε προτεραιότητα»
LIFO NEWSROOM
Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος «επέδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να ενθαρρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση»
LIFO NEWSROOM
«Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Διεθνή / «Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Στο Πόρτλαντ, κάτοικοι του Gray’s Landing βιώνουν καθημερινά συγκρούσεις με ομοσπονδιακούς πράκτορες και διαδηλωτές - Δακρυγόνα, Εθνοφρουρά και μέτρα προστασίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας
LIFO NEWSROOM