Φόβοι αναζωπύρωσης της ιλαράς εν μέσω πανδημίας

Φόβοι αναζωπύρωσης της ιλαράς εν μέσω πανδημίας Facebook Twitter
Φόβοι αναζωπύρωσης της ιλαράς εν μέσω πανδημίας
0

Με την παγκόσμια διασπορά του κορωνοϊού περισσότερα από 117 εκατ. παιδιά σε 37 χώρες κινδυνεύουν να μην κάνουν το εμβόλιο για την ιλαρά, προειδοποιεί η Unicef.

Ήδη σε 24 χώρες οι καμπάνιες για τον εμβολιασμό έχουν καθυστερήσει και ακόμη περισσότερες θα ανασταλούν. Οι εστίες ιλαράς μπορεί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, λένε οι ειδικοί, επειδή ορισμένα προγράμματα εμβολιασμού αναγκαστικά καθυστέρησαν.

Η ασθένεια, η οποία προκαλεί βήχα, εξανθήματα και πυρετό, μπορεί να προληφθεί με δύο δόσεις εμβολίου παρωτίτιδας, ιλαράς και ερυθράς (MMR).

Και καθώς η ιλαρά είναι εξαιρετικά μολυσματική, ακόμη και μικρές μειώσεις στην πρόσληψη του εμβολίου μπορεί να έχουν αντίκτυπο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι χώρες χωρίς ενεργή εστία ιλαράς ενδέχεται προσωρινά να σταματήσει τις εκστρατείες ανοσοποίησης λόγω του κορωνοϊού.

Οι 24 χώρες, που έχουν ήδη αποφασίσει να καθυστερήσουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, την καμπάνια για την ιλαρά είναι οι: Μπαγκλαντές, Βραζιλία, Βολιβία, Καμπότζη, Τσαντ, Χιλή, Κολομβία, Τζιμπουτί, Δομινικανή Δημοκρατία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Ονδούρα, Καζακστάν, Κιργιζιστάν, Λίβανος, Μαλδίβες, Μεξικό, Νεπάλ, Νιγηρία, Παραγουάη, Σομαλία, Νότιο Σουδάν, Ουκρανία και Ουζμπεκιστάν.

Ωστόσο η Unicef φοβάται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες.

«Αν η δύσκολη επιλογή να διακοπεί ο εμβολιασμός οφείλεται στην εξάπλωση του κορωνοϊού, παροτρύνουμε τους ηγέτες των χωρών να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την παρακολούθηση των μη εμβολιασμένων παιδιών, ώστε οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί να μπορούν να εφοδιάζονται με εμβόλια ιλαράς μόλις αυτό καταστεί δυνατό» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Πρόσθεσε δε ότι «Οι διακοπές στις συνήθεις υπηρεσίες εμβολίων θα αυξήσουν τον κίνδυνο των παιδιών που προσβάλλονται από θανατηφόρες ασθένειες, θα επιτείνουν τις σημερινές πιέσεις στις εθνικές υπηρεσίες υγείας και θα υπάρξει κίνδυνος μιας δεύτερης πανδημίας μολυσματικών ασθενειών».

«Ενώ γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν πολλές απαιτήσεις για τα συστήματα υγείας και τους εργαζομένους στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από την απειλή του κορωνοϊού, η παροχή όλων των υπηρεσιών ανοσοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων ιλαράς, είναι απαραίτητη για τη διάσωση ζωών που διαφορετικά θα χάνονταν από ασθένειες, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με εμβόλια» αναφέρει η Unicef.

«Πρέπει τώρα να καταβληθούν επειγόντως προσπάθειες σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο για την προετοιμασία και για την εξάλειψη των κενών που θα εκμεταλλευτεί ο ιός της ιλαράς, εξασφαλίζοντας ότι τα εμβόλια είναι διαθέσιμα και ότι φτάνουν στα παιδιά και τις ευάλωτες ομάδες, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να παραμείνουν ασφαλείς.

«Παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για περισσότερο από μισό αιώνα, τα κρούσματα ιλαράς σημείωσαν αύξηση κατά τα τελευταία χρόνια και κόστισαν περισσότερες από 140.000 ζωές το 2018, κυρίως από παιδιά και μωρά,τα οποία θα μπορούσαν να ζήσουν.

Σε αυτό το ήδη επικίνδυνο περιβάλλον, οι προληπτικές και ανταποκρινόμενες εκστρατείες εμβολιασμού κατά της ιλαράς έχουν σταματήσει ή αναβληθεί σε 24 χώρες για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του COVID-19. Οι εκστρατείες που αναμένεται να πραγματοποιηθούν αργότερα το 2020 σε άλλες 13 χώρες ενδέχεται να μην εφαρμοστούν.

Συνολικά, περισσότερα από 117 εκατομμύρια παιδιά σε 37 χώρες, πολλά από τα οποία ζουν σε περιοχές με εν εξελίξει εστίες ιλαράς, θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την αναστολή των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων ανοσοποίησης.

Αυτή η κλιμάκωση δε, δεν περιλαμβάνει τον αριθμό των βρεφών που μπορεί να μην εμβολιαστούν λόγω της επίδρασης του κορωνοϊού. Τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 12 μηνών είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από επιπλοκές από ιλαρά και εάν η κυκλοφορία του ιού της ιλαράς δεν σταματήσει, ο κίνδυνος έκθεσής τους στην ασθένεια αυξάνεται καθημερινά» τονίζει στην ανακοίνωσή της η Unicef.

Με πληροφορίες της Unicef/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM