Φιλιππίνες: Ο πρόεδρος Ντουτέρτε ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική

Φιλιππίνες: Ο πρόεδρος Ντουτέρτε ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική Facebook Twitter
AP
0

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική και εγκαταλείπει τα σχέδιά του να διεκδικήσει την αντιπροεδρία στις εκλογές του επόμενου έτους.

Με τον τρόπο αυτό ωστόσο, ανοίγει τον δρόμο στην κόρη του Σάρα, να υποβάλει ενδεχομένως τη δική της υποψηφιότητα για την θέση.

Μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων, ο Ντουτέρτε είπε ότι πολλοί Φιλιππινέζοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πρότασή του για τον υποψήφιο πρόεδρο.

«Το συντριπτικό συναίσθημα των Φιλιππινέζων είναι ότι δεν είμαι κατάλληλος και θα ήταν παραβίαση του συντάγματος», είπε ο Ντουτέρτε. «Υπακούω στη βούληση του λαού».

«Θα ακολουθήσω αυτό που επιθυμείτε και σήμερα ανακοινώνω την αποχώρησή μου από την πολιτική», πρόσθεσε.

Ο 76χρονος ηγέτης, γνωστός για την σκληρή καταστολή του στο ζήτημα των ναρκωτικών, τη ρητορική και το ανορθόδοξο πολιτικό του ύφος, αποδέχθηκε την πρόταση του κυβερνώντος κόμματός του για να διεκδικήσει την αντιπροεδρία στις εκλογές της 9ης Μαΐου.

Η απόφαση εξόργισε πολλούς από τους αντιπάλους του, οι οποίοι τον περιέγραψαν ως «πανωλεθρία» για τα  ανθρώπινα δικαιώματα σε έναν ασιατικό προμαχώνα της δημοκρατίας.

Ο Ντουτέρτε ανακοίνωσε την αιφνιδιαστική απόσυρσή του από τις εκλογές ενώ συνόδευε τον πρώην επί χρόνια βοηθό του, τον γερουσιαστή Μπονγκ Γκο, για να υποβάλει την δική του υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία.

Οι πρόεδροι των Φιλιππίνων περιορίζονται από το Σύνταγμα σε μία μόνο εξαετή θητεία. Για τον λόγο αυτό, οι αντίπαλοι του Ντουτέρτε είχαν πει ότι θα αμφισβητούσαν τη νομιμότητα της αναγγελθείσας αντιπροεδρίας του ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου εάν αυτός επιμείνει να διεκδικήσει τη θέση.

Ενώ οι δύο προηγούμενοι πρόεδροι υπέβαλλαν υποψηφιότητα για θέσεις σε χαμηλότερα κλιμάκια και κέρδισαν μετά τη λήξη της θητείας τους, ο Ντουτέρτε ήταν ο πρώτος που σκέφτηκε να θέσει υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία.

Εάν συνέχιζε με την υποψηφιότητά του, αυτό θα μπορούσε να τον ανεβάσει ξανά στην προεδρία εάν ο εκλεγμένος ηγέτης πέθαινε ή αν αδυνατούσε να ασκήσει τα καθήκοντά του για οποιονδήποτε λόγο.

Η αποχώρηση του Ντουτέρτε θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την πιθανή προεδρική εκλογή της κόρης του Σάρα Ντουτέρτε, η οποία είναι επί του παρόντος δήμαρχος της νότιας πόλης του Νταβάο.

Έχει τη στήριξη πολλών για να διαδεχτεί τον πατέρα της και έχει διακριθεί σε ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος ηγέτης της χώρας.

Αλλά αφού ο πατέρας της δήλωσε αρχικά ότι θα διεκδικήσει την αντιπροεδρία, η Σάρα Ντουτέρτε ανακοίνωσε ότι δεν θα κατέβει για πρόεδρος, λέγοντας ότι αυτή και ο πατέρας της έχουν συμφωνήσει ότι μόνο ένας Ντουτέρτε θα είναι υποψήφιος για εθνικό αξίωμα το επόμενο έτος.

Λίγο αφότου ο Ντουτέρτε ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία, η κόρη του κατέθεσε τα χαρτιά της για επανεκλογή στην πόλη Νταβάο, αν και εντείνεται η φημολογία που τη θέλει να αποσύρεται από αυτή την εκλογική μάχη για να διεκδικήσει την προεδρία.

Ο Πρόεδρος Ντουτέρτε ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2016 και ξεκίνησε αμέσως μια καταστολή των καρτέλ ναρκωτικών, με περισσότερους από 6.000 νεκρούς και ανησυχία στις δυτικές κυβερνήσεις και τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την τακτική του.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ξεκίνησε έρευνα για τις δολοφονίες, αλλά ο ίδιος ορκίστηκε να μην συνεργαστεί ποτέ με την έρευνα αυτή και να μην επιτρέψει στους ερευνητές του ΔΠΔ να εισέλθουν στη χώρα.

Ο Ντουτέρτε ήταν πρώην δήμαρχος της πόλης Νταβάο, κυβερνητικός εισαγγελέας και βουλευτής σε μια έντονη πολιτική καριέρα που μετρά περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Θα τον θυμούνται πολλοί για την εξαιρετικά σκληρή προσέγγισή του στην εγκληματικότητα που του χάρισε προσωνύμια όπως ο «Ντουτέρτε Χάρι», κατά τον κινηματογραφικό χαρακτήρα του Κλιντ Ίστγουντ.

Κορυφαία ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπε ότι ο Ντουτέρτε θα κάνει ό, τι περνά από το χέρι του για να υποστηρίξει έναν φιλικά προσκείμενο διάδοχο και θα αξιοποιήσει την παρατεταμένη επιρροή του, για να προστατευθεί από μια σειρά πιθανών ποινικών διώξεων εναντίον του.

Με πληροφορίες του AP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ