Φαγητό με την ώρα - Τα εστιατόρια στην Ιταλία ετοιμάζονται για τον χειμώνα με κορωνοϊό

Φαγητό με την ώρα - Τα εστιατόρια στην Ιταλία ετοιμάζονται για τον χειμώνα με κορωνοϊό Facebook Twitter
0

Ρεπορτάζ του BBC περιγράφει πώς κάποιοι επιχειρηματίες της εστίασης στην Ιταλία εφευρίσκουν τρόπους για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες καθώς το δεύτερο κύμα κορωνοϊού είναι πλέον πιο ισχυρό από το πρώτο ξέσπασμα.

Σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο στη Via de 'Coltelli στο κέντρο της Μπολόνια κάνουν κάτι διαφορετικό καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος. Επίσης οι νέοι περιορισμοί για εστιατόρια και μπαρ, που πλέον πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και μπορούν να φιλοξενήσουν έως έξι άτομα ανά τραπέζι, αναγκάζουν τους επιχειρηματίες να βρουν εναλλακτικές.

Στο Vagh in ufezzi, μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, οι πελάτες πλήρωναν για κάθε πιάτο που επέλεγαν, αλλά τώρα πληρώνουν ανά ώρα.
«Έπρεπε να βρούμε μια νέα φόρμουλα, διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε ανοιχτοί μέχρι τα Χριστούγεννα», λέει η Antonella De Sanctis, η οποία σερβίρει το φαγητό που μαγειρεύει ο σύζυγός της, Mirco Carati. Ένα τραπέζι κοστίζει 18 ευρώ ανά άτομο για μία ώρα και 26 για δύο ώρες. Στην τιμή αυτή δεν περιλαμβάνονται κρασί, ποτά και καφές.

«Μια ώρα είναι για τους πεινασμένους ανθρώπους που βιάζονται, δύο ώρες είναι ένα κανονικό δείπνο», λέει ο Mirco Carati. Το ζευγάρι εμπνεύστηκε από ιστορίες που είχε ακούσει ο μάγειρας ως παιδί σχετικά με ένα εστιατόριο μετά τον πόλεμο της Μπολόνιας, όπου οι φτωχοί άνθρωποι μπορούσαν να παραγγείλουν «10 λεπτά ζυμαρικών και φασολιών».

Κατά τους εστιάτορες, ο κανόνας του όσο λιγότερο χρόνο ξοδεύετε, τόσο λιγότερο πληρώνετε, είναι ένας τρόπος ικανοποίησης και εξυπηρέτησης πολλών ανθρώπων. Με υποχρεωτικά μέτρα απόστασης, το εστιατόριό έχει φτάσει να εξυπηρετεί από 25-30 άτομα που σε κάθε γέμισμα, μόλις 15-16. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Antonella, τα έξοδα όπως το ενοίκιο και οι λογαριασμοί είναι το ίδια ψηλά. «Δεν θέλαμε να διπλασιάσουμε τις τιμές μας γιατί δεν θα ήταν δίκαιο για τους πελάτες μας να βρουν ξαφνικά το ίδιο πιάτο σε διπλάσια τιμή επειδή είχαμε μειώσει κατά το ήμισυ τον αριθμό των καθισμάτων. Έτσι βρήκαμε μια ιδέα που θα επέτρεπε στην επιχείρησή μας να παραμείνει ανοιχτή».

Μέχρι στιγμής, η ιδέα δείχνει να δουλεύει. Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, οι κρατήσεις επέστρεψαν στα επίπεδα πριν από τον Covid. Είναι μάλλον μια καλή λύση, αλλά όχι για όλους, σύμφωνα με τον Vincenzo Vottero, πρόεδρο του σωματείου εστιατορίων, Confcommercio Ascom Bologna. «Ο τομέας έχει μεγάλη ποικιλία. Το τελευταίο διάταγμα, που κλείνει τις επιχειρήσεις τα μεσάνυχτα, ήταν ένα πλήγμα σε μέρη όπου συνήθως εξυπηρετούν από τις 23:00 και μετά. Οι κανόνες απαγορεύουν επίσης την εξυπηρέτηση των μη καθήμενων εξωτερικών πελατών από τις 18:00, οπότε επιτρέπεται μόνο υπηρεσία τραπεζιού», λέει.

Ο Vottero αναφέρει έναν τοπικό ιδιοκτήτη μπιστρό που τώρα ψάχνει να προσφέρει γεύματα αντί για δείπνα αργά το βράδυ. Σύμφωνα με τη δημόσια επιχείρηση ομοσπονδίας Fipe της Ιταλίας, ο εθνικός τομέας εστιατορίων σημείωσε απώλειες 64% στις επιχειρήσεις, που ισοδυναμεί με 13 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο Fipe ζήτησε από την κυβέρνηση να μην επιβάλει αυστηρότερη απαγόρευση της κυκλοφορίας, εκτιμώντας ότι ακόμη και το κλείσιμο εστιατορίων μια ώρα νωρίτερα θα οδηγούσε σε περαιτέρω απώλεια 500 εκατομμυρίων ευρώ το μήνα. Ο Vottero, ιδιοκτήτης εστιατορίου, πιστεύει ότι αντί να στέλνει τους πελάτες στο σπίτι, θα πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι έλεγχοι για να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις ακολουθούν σωστά το πρωτόκολλο ασφάλειας. Όσον αφορά τη στήριξη, λέει ότι τα δημοτικά συμβούλια έχουν κάνει κάποιες παραχωρήσεις.

Στην Μπολόνια, ο δημοτικός φόρος για τα απορρίμματα μειώθηκε κατά το ήμισυ και, όπως συμβαίνει με πολλές άλλες ιταλικές πόλεις, η άδεια τοποθέτησης τραπεζιών σε εξωτερικούς χώρους χωρίς χρέωση έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους. Αλλά, η κατάσταση είναι τώρα κρίσιμη, καθώς ο καιρός επιδεινώνεται και οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να εργαστούν και να μείνουν στο σπίτι.

Ενώ οι τελευταίοι κανόνες εξακολουθούν να επιτρέπουν στα εστιατόρια να προσφέρουν υπηρεσίες takeaway και delivery, πολλά σε κέντρα πόλεων και επιχειρηματικές περιοχές έχουν χάσει μεγάλο μέρος της κανονικής πελατείας τους. Οι αριθμοί πελατών μειώθηκαν από 50 έως 80% για τα περισσότερα εστιατόρια και πολλές επιχειρήσεις είναι προς πώληση. Η Μπολόνια μπορεί να αγωνίζεται, αλλά η Βενετία και η Φλωρεντία έχουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις εστιατορίων συντηρούνται από τον τουρισμό.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ