Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: «Αποκατάσταση της ομαλότητας» η επανέναρξη της επιστροφής προσφύγων στην Ελλάδα

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: «Αποκατάσταση της ομαλότητας» η επανέναρξη της επιστροφής προσφύγων στην Ελλάδα Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
0

«Αποκατάσταση της ομαλότητας» συνιστά κατά τους ιθύνοντες των Βρυξελλών η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συστήσει στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ την επάνοδο στην ελληνική επικράτεια, από την ερχόμενη 'Άνοιξη και μετά, όσων προσφύγων θα εισέρχονται παρατύπως στον χώρο Σένγκεν (από τον ερχόμενο Μάρτιο και μετά) διερχόμενοι την Ελλάδα.

Οι εν λόγω επιστροφές έχουν διακοπεί εδώ και πολλά χρόνια δεδομένου ότι με βάση τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης η Ελλάδα δεν είχε επί της ουσίας κράτος Δικαίου σε ότι αφορά το σύστημα παροχής ασύλου και συνεπώς δεν ήταν επιτρεπτή, από ανθρωπιστική άποψη η προβλεπόμενη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών από τη χώρα στην οποία εντοπίστηκαν στη χώρα από την οποία εισήλθαν στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Όπως ανέφερε κοινοτικός παράγοντας σήμερα από τις Βρυξέλλες, με τη σημερινή της σύσταση η Επιτροπή αναγνωρίζει κατά βάση ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη θέσπιση των βασικών θεσμικών και νομικών δομών για την ομαλή λειτουργία του συστήματος ασύλου και συνεπώς δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ήταν υποχρεωμένα να αποφεύγουν τις επιστροφές στην Ελλάδα.

Απαντώντας στο ερώτημα αν αυτή η κατά τα άλλα θετική εξέλιξη ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα μια αρνητική εξέλιξη, δηλαδή τη μεγέθυνση του άχθους που έχει προκαλέσει στην Ελλάδα η προσφυγική κρίση, οι ιθύνοντες των Βρυξελλών απαντούν κατηγορηματικά όχι.

Και αυτό, όπως ισχυρίζονται, για πολλούς λόγους: Κατ' άρδην διότι εκτιμούν ότι ως την ερχόμενη 'Άνοιξη θα έχει αρχίσει η αποκλιμάκωση των πιέσεων προς την Ελλάδα. Σήμερα εκτιμούν πως κατά μέσο όρο εισέρχονται (δηλαδή καταγράφονται) στην Ελλάδα περί τις 2500 μετανάστες μηνιαίως και μετεγκαθίστανται (προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες) περί τους 1000. Ως την ερχόμενη 'Ανοιξη εκτιμούν ότι η σχέση αυτή θα έχει αντιστραφεί, δηλαδή θα μετεγκαθίστανται περισσότεροι από τους εισερχόμενους.

Πέραν όμως αυτής της εξέλιξης στη σημερινή σύσταση της Επιτροπής καθίσταται σαφές ότι αφ ενός μεν θα έχει και η Ελλάδα τον δικό της λόγο στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων προσφύγων στο έδαφός της, αφ ετέρου δε ότι σε περίπτωση νέας έξαρσης της προσφυγικής κρίσης οι επιστροφές θα διακόπτονται.

Συν τοις άλλοις επισημαίνουν ότι οι επαναπροωθήσεις θα γίνουν σταδιακά και προοδευτικά και ότι προς τον σκοπό αυτό η Επιτροπή αναφέρει στη σημερινή σύστασή της ότι «κατά την επανέναρξη των μεταφορών θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έντονες μεταναστευτικές πιέσεις και ελλείψεις στο σύστημα ασύλου της, ιδίως όσον αφορά τις συνθήκες υποδοχής, τη μεταχείριση των ευάλωτων αιτούντων άσυλο και την ταχύτητα με την οποία καταχωρίζονται, υποβάλλονται και εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου»

Τέλος κατά τους ιθύνοντες των Βρυξελλών για να καταστεί εφικτή η επαναπροώθηση από την ερχόμενη 'Ανοιξη και μετά παράτυπων προσφύγων και μεταναστών από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα θα πρέπει προηγουμένως οι χώρες αυτές να έχουν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα. Κάτι που αναφέρεται ρητώς στη σημερινή σύσταση της Επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Διεθνή / Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Η 45χρονη γυναίκα «εξαφανίστηκε» για τις αρχές από τον Απρίλιο του 2022, όταν εκδόθηκε το διαζύγιό της, κοιμόταν σε μια ξαπλώστρα, έκανε την ανάγκη της σε ένα δοχείο ή σε πλαστικές σακούλες
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά να εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Η πρόεδρος του Λούβρου ζητά αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας μετά τη μεγάλη ληστεία ιστορικών κοσμημάτων. Σχέδιο για νέο αστυνομικό τμήμα και εκσυγχρονισμό βιντεοεπιτήρησης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση του χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Διεθνή / Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο πρόκειται για αποζημίωση λόγω ομοσπονδιακών ερευνών, στις οποίες υπεβλήθη κατά τη διάρκεια και μετά την πρώτη του θητεία
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Διεθνή / Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις του απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Το Ισραήλ δεν συμμετείχε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ωστόσο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για μια «κατάχρηση του διεθνούς δικαίου»
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία χτύπησε νηπιαγωγείο στο Κίεβο με πυραύλους και drone: Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε με πυραύλους και drone - Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά από πλήγμα σε νηπιαγωγείο

Οι νέες ρωσικές επιθέσεις με drone και βαλλιστικούς πυραύλους έχουν σκοτώσει επτά ανθρώπους στην Ουκρανία, ενώ η διπλωματική διαδικασία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν μπλοκάρεται
LIFO NEWSROOM
Χάρι και Μέγκαν ζητούν παγκόσμια απαγόρευση στην τεχνητή υπερνοημοσύνη

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ ζητούν παγκόσμια απαγόρευση στην τεχνητή υπερνοημοσύνη

Υπέγραψαν δήλωση που καλεί κυβερνήσεις και εταιρείες να σταματήσουν προσωρινά την έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι να υπάρξει ευρεία επιστημονική συναίνεση για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί με ασφάλεια και να παραμείνει υπό έλεγχο
LIFO NEWSROOM