Το Ευρωκοινοβούλιο διαφωνεί με την παραίτηση της Αλβανικής αντιπολίτευσης

Το Ευρωκοινοβούλιο διαφωνεί με την παραίτηση της Αλβανικής αντιπολίτευσης Facebook Twitter
0

Την αντίθεση της στις αποφάσεις και τα αιτήματα της Αλβανικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε σήμερα η 7μελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέντευξη Τύπου στα Τίρανα.

H αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τη χώρα προκειμένου να διαπιστώσει την ετοιμότητά της για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Τουν Κέλαμ, επισημαίνοντας ότι βασικός στόχος της Αλβανίας είναι η έναρξη των

διαπραγματεύσεων ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαφώνησε με την απόφαση της αντιπολίτευσης για την ομαδική παραίτηση από τη Βουλή, επισημαίνοντας ότι «αποτελεί ένα δυσχερές μήνυμα». Στο σημείο αυτό κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις στη χώρα να βρουν κοινή γλώσσα.

Αναφερόμενος στα συγκεκριμένα θέματα που εγείρει η αντιπολίτευση, όπως ότι οι εκλογές του 2017 εξαγοράστηκαν με χρήματα του οργανωμένου εγκλήματος, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε ότι «πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν αμφισβητούν το τελικό αποτέλεσμα» και ότι αυτό «είναι θέμα Δικαιοσύνης και όχι της Βουλής».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «Η Βουλή το 2017 εκλέγει νόμιμα. Υπάρχει μια νόμιμη κυβέρνηση και θέλω να πιστεύω ότι η επικέντρωση στην ιδέα μιας προσωρινής ή μεταβατικής κυβέρνησης θα έβλαπτε τη διαδικασία ορισμού προθεσμίας έναρξης των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας ως υποψήφια χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», εκφράζοντας έτσι την αντίθεση του ΕΚ στα αιτήματα της αντιπολίτευσης που ζητά παραίτηση της κυβέρνησης Ράμα, σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και διενέργεια πρόωρων εκλογών στη χώρα. «Στις σημερινές εξελίξεις», ξεκαθάρισε ο κ. Κέλαμ, «θα πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια Βουλή».

Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης επισήμαναν και μετά τις ανακοινώσεις της αντιπροσωπείας της Ευρωβουλής, ότι θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα το δρόμο τους και ότι δεν θα υπάρχουν άλλες συνομιλίες και συμφωνίες με την κυβέρνηση, πέρα από τα αιτήματά τους.

Από πλευράς κυβέρνησης υπήρξε για πρώτη φορά σιωπή, τόσο σε ότι αφορά τις στάσεις της αντιπολίτευσης, όσο και σε σχέση με τις δηλώσεις της αντιπροσωπείας της Ευρωβουλής.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής αφίχθηκε χθες στην αλβανική πρωτεύουσα με στόχο τη μεσολάβηση στην νέα πολιτική κρίση στη χώρα. Για το σκοπό αυτό συναντήθηκε με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, της κυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών.

Σήμερα η αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Βόρεια Μακεδονία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρίστας πέθανε ξαφνικά ενώ ανέβαινε στην Αίτνα εν μέσω καύσωνα

Διεθνή / Τουρίστας πέθανε ξαφνικά ενώ ανέβαινε στην Αίτνα εν μέσω καύσωνα

«Οι τουρίστες που συμμετέχουν σε αυτές τις εκδρομές δεν πρέπει να υποτιμούν τους κινδύνους που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες, την έντονη υγρασία και την απότομη άνοδο του υψομέτρου»
LIFO NEWSROOM