Το Ευρωκοινοβούλιο διαφωνεί με την παραίτηση της Αλβανικής αντιπολίτευσης

Το Ευρωκοινοβούλιο διαφωνεί με την παραίτηση της Αλβανικής αντιπολίτευσης Facebook Twitter
0

Την αντίθεση της στις αποφάσεις και τα αιτήματα της Αλβανικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε σήμερα η 7μελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέντευξη Τύπου στα Τίρανα.

H αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τη χώρα προκειμένου να διαπιστώσει την ετοιμότητά της για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Τουν Κέλαμ, επισημαίνοντας ότι βασικός στόχος της Αλβανίας είναι η έναρξη των

διαπραγματεύσεων ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαφώνησε με την απόφαση της αντιπολίτευσης για την ομαδική παραίτηση από τη Βουλή, επισημαίνοντας ότι «αποτελεί ένα δυσχερές μήνυμα». Στο σημείο αυτό κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις στη χώρα να βρουν κοινή γλώσσα.

Αναφερόμενος στα συγκεκριμένα θέματα που εγείρει η αντιπολίτευση, όπως ότι οι εκλογές του 2017 εξαγοράστηκαν με χρήματα του οργανωμένου εγκλήματος, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε ότι «πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν αμφισβητούν το τελικό αποτέλεσμα» και ότι αυτό «είναι θέμα Δικαιοσύνης και όχι της Βουλής».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «Η Βουλή το 2017 εκλέγει νόμιμα. Υπάρχει μια νόμιμη κυβέρνηση και θέλω να πιστεύω ότι η επικέντρωση στην ιδέα μιας προσωρινής ή μεταβατικής κυβέρνησης θα έβλαπτε τη διαδικασία ορισμού προθεσμίας έναρξης των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας ως υποψήφια χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», εκφράζοντας έτσι την αντίθεση του ΕΚ στα αιτήματα της αντιπολίτευσης που ζητά παραίτηση της κυβέρνησης Ράμα, σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και διενέργεια πρόωρων εκλογών στη χώρα. «Στις σημερινές εξελίξεις», ξεκαθάρισε ο κ. Κέλαμ, «θα πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια Βουλή».

Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης επισήμαναν και μετά τις ανακοινώσεις της αντιπροσωπείας της Ευρωβουλής, ότι θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα το δρόμο τους και ότι δεν θα υπάρχουν άλλες συνομιλίες και συμφωνίες με την κυβέρνηση, πέρα από τα αιτήματά τους.

Από πλευράς κυβέρνησης υπήρξε για πρώτη φορά σιωπή, τόσο σε ότι αφορά τις στάσεις της αντιπολίτευσης, όσο και σε σχέση με τις δηλώσεις της αντιπροσωπείας της Ευρωβουλής.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής αφίχθηκε χθες στην αλβανική πρωτεύουσα με στόχο τη μεσολάβηση στην νέα πολιτική κρίση στη χώρα. Για το σκοπό αυτό συναντήθηκε με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, της κυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών.

Σήμερα η αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Βόρεια Μακεδονία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Διεθνή / Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Ο Τραμπ χαρακτήρισε το ρεπορτάζ «fake news», επιμένοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση και ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να οδηγηθούν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Διεθνή / Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου καλείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την μεταφορά μίας εγκύου, όπως και εκείνες όπου πυροσβέστες αναγκάζονται να αναλάβουν τον ρόλο του μαιευτήρα
LIFO NEWSROOM
Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Διεθνή / Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Η 45χρονη γυναίκα «εξαφανίστηκε» για τις αρχές από τον Απρίλιο του 2022, όταν εκδόθηκε το διαζύγιό της, κοιμόταν σε μια ξαπλώστρα, έκανε την ανάγκη της σε ένα δοχείο ή σε πλαστικές σακούλες
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά να εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Η πρόεδρος του Λούβρου ζητά αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας μετά τη μεγάλη ληστεία ιστορικών κοσμημάτων. Σχέδιο για νέο αστυνομικό τμήμα και εκσυγχρονισμό βιντεοεπιτήρησης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση του χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Διεθνή / Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο πρόκειται για αποζημίωση λόγω ομοσπονδιακών ερευνών, στις οποίες υπεβλήθη κατά τη διάρκεια και μετά την πρώτη του θητεία
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Διεθνή / Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις του απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Το Ισραήλ δεν συμμετείχε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ωστόσο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για μια «κατάχρηση του διεθνούς δικαίου»
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία χτύπησε νηπιαγωγείο στο Κίεβο με πυραύλους και drone: Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε με πυραύλους και drone - Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά από πλήγμα σε νηπιαγωγείο

Οι νέες ρωσικές επιθέσεις με drone και βαλλιστικούς πυραύλους έχουν σκοτώσει επτά ανθρώπους στην Ουκρανία, ενώ η διπλωματική διαδικασία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν μπλοκάρεται
LIFO NEWSROOM