Ερντογάν: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί αντίποινα στον Τραμπ και το Ισραήλ

Ερντογάν: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί αντίποινα στον Τραμπ και το Ισραήλ Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ερντογάν δήλωσε πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί αντίποινα στην απόφαση του Τραμπ για την αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ στα υψίπεδα του Γκολάν. 

Η αλλαγή του καθεστώτος, που διέπει την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, από ναό-μουσείο σε τέμενος θα είναι ένα είδος απάντησης στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των υψιπέδων του Γκολάν, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Τραπεζούντα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

«Μπορούμε να κάνουμε ελεύθερη την είσοδο στην Αγία Σοφία, αλλά μπορούμε να μη κάνουμε μόνο αυτό. Μετά τις (δημοτικές) εκλογές θα επαναφέρουμε το πραγματικό καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Τι σημαίνει αυτό; Θα αλλάξουμε το στάτους από μουσείο σε τέμενος. 

Αυτή την στιγμή ο Τράμπ ανακοινώνει ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα (του Ισραήλ). Έτσι δεν είναι; Παραχωρεί τα υψίπεδα του Γκολάν στον κατακτητή. Θα πάρετε την απάντηση από την Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το Anadolu, κατά την ομιλία του στην Τραπεζούντα.

Στις 24 Μαρτίου ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει το καθεστώς που διέπει την Αγία Σοφία , ώστε ο κόσμος να μπορεί να την επισκέπτεται δωρεάν.

Όπως είχε δηλώσει «οι τουρίστες όλων των δογμάτων σήμερα μπορούν να επισκεφθούν δωρεάν το Μπλε τζαμί που βρίσκεται δίπλα», γι' αυτόν τον λόγο «μπορούμε να ενεργήσουμε αναλόγως και με την Αγία Σοφία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Bloomberg: Η Κίνα συζητά την πώληση του TikTok στον Μασκ

Διεθνή / Bloomberg: Η Κίνα συζητά την πώληση του TikTok στον Μασκ

Κινέζοι αξιωματούχοι φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο ο Έλον Μασκ να εξαγοράσει τις δραστηριότητες του TikTok στις ΗΠΑ αν η δημοφιλής πλατφόρμα απαγορευτεί από τις αμερικανικές αρχές στα τέλη της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM
Οι υπάλληλοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακρίνονται για την πίστη τους στον Τραμπ

Διεθνή / Οι υπάλληλοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακρίνονται για την πίστη τους στον Τραμπ

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα στελεχωθεί από προσωπικό που είναι «100% ευθυγραμμισμένο με την ατζέντα του Τραμπ» λέει ο επερχόμενος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Το αληθινό κόστος της «γρήγορης μόδας»: Μέσα στα εργοστάσια του Shein που παράγουν τα φορέματα των €8

Διεθνή / Η αλήθεια για το φόρεμά σας των €12: Μέσα στα κινεζικά εργοστάσια της Shein

Έρευνα του BBC αποκαλύπτει: Οι εργάτες που παράγουν τα ενδύματα της Shein δουλεύουν 75 ώρες την εβδομάδα - Πόσο αμείβονται για κάθε μπλουζάκι - Ο αλγόριθμος που καθορίζει τον όγκο των παραγγελιών
LIFO NEWSROOM