Ερντογάν: Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι στην ανατολική Μεσόγειο - Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τη θέλησή μας

Ερντογάν: Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι στην ανατολική Μεσόγειο - Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τη θέλησή μας Facebook Twitter
0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύτηκε τη σημερινή εθνική επέτειο της Τουρκίας για να προβεί σε νέες, έμμεσες απειλές προς την Ελλάδα.

Κατά την επίσκεψή του στο μαυσωλείο του Ατατούρκ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων στο μήνυμα του προς τον τουρκικό λαό για την «Γιορτή της Νίκης»: «Φυσικά δεν είναι σύμπτωση ότι όσοι προσπάθησαν να αποκλείσουν τη χώρα μας από την Ανατολική Μεσόγειο, ήταν οι ίδιοι εισβολείς και προσπάθησαν να εισβάλουν στην πατρίδα μας πριν από έναν αιώνα».

Διεμήνυσε δε πως η Τουρκία δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τη θέλησή μας σε αυτό το θέμα και την ακλόνητη πίστη μας στη νίκη», είπε χαρακτηριστικά, μια μέρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι που χαρακτήρισε «αιτία πολέμου» την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια. 

«Ακριβώς όπως το έθνος μας πέτυχε τη νίκη στον αγώνα της για την ανεξαρτησία, δεν θα διστάσει ποτέ να αποτρέψει τις επιθυμίες και τις κινήσεις για μια σύγχρονη Συνθήκη των Σεβρών στη γαλάζια πατρίδα μας [...] Εύχομαι ο Αλλάχ να αναπαύσει τις ψυχές όλων των μαρτύρων μας, οι οποίοι θυσίασαν τις ζωές τους εδώ και χίλια χρόνια για να προστατέψουν αυτή την πατρίδα, κι επίσης μία υγιή και γαλήνια ζωή στους βετεράνους μας. Χρόνια πολλά για την Εορτή της Νίκης της 30ης Αυγούστου».

Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα έγραψε ο Ερντογάν στο βιβλίο επισκεπτών στο Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ: «Στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία δεν θα σκύψει το κεφάλι της στις πρακτικές απειλών, εκβιασμών που στόχο έχουν την εξόντωση. Η χώρα μας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συνθήκες.»

Τσαβούσογλου: Το Oruc Reis θα παραμείνει για 90 ημέρες στην περιοχή

 

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προανήγγειλε την παραμονή του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο για ένα ακόμη τρίμηνο, τονίζοντας πως οι NAVTEX θα συνεχιστούν. 

Όπως μετέδωσε το CNNTurk, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια, κινήθηκε στην ίδια γραμμή με τον Τούρκο αντιπρόεδρο, προειδοποιώντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκταθεί στα 12 μίλια. «Η απόφαση που έλαβε η Συνέλευση μας πριν από χρόνια ισχύει ακόμα. Αυτή είναι αιτία πολέμου».

Ο Οκτάι, κατηγορούσε από την πλευρά του την ΕΕ για ανειλικρίνεια λέγοντας πως από τη μια καλεί σε διάλογο την Άγκυρα και από την άλλη «κάνει άλλα σχέδια», ενώ δεν έκρυψε και την οργή του για το μέτωπο Παρισίου – Αθήνας, μετά τις αυστηρές συστάσεις Μακρόν προς την Τουρκία.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός στην Τουρκία: Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης – Βίντεο από τη στιγμή των 6,1 Ρίχτερ

Διεθνή / Σεισμός στην Τουρκία: Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης – Βίντεο από τη στιγμή των 6,1 Ρίχτερ

Τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνουν την ένταση της δόνησης και τον πανικό που ακολούθησε, καθώς μετασεισμοί – με ισχυρότερο στα 4,6 Ρίχτερ – συνεχίστηκαν για περίπου 20 λεπτά
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Στοχευμένο πλήγμα του Ισραήλ κατά δημοσιογράφων - 7 νεκροί, 5 μέλη του Αλ Τζαζίρα

Διεθνή / Γάζα: Στοχευμένο πλήγμα του Ισραήλ κατά δημοσιογράφων - 7 νεκροί, 5 μέλη του Αλ Τζαζίρα

Μεταξύ των θυμάτων στη Γάζα είναι ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα, Ανάς αλ Σαρίφ που βρισκόταν στη Γάζα από το ξέσπασμα του πολέμου το 2023 - Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι έπληξε «στοχοποιημένα» τον Αλ Σαρίφ, χαρακτηρίζοντάς τον «τρομοκράτη» που «παρίστανε τον δημοσιογράφο»
LIFO NEWSROOM
Κάλας: Καμία συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας χωρίς Ουκρανία και ΕΕ – Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ τη Δευτέρα

Διεθνή / Κάλας: Καμία συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας χωρίς Ουκρανία και ΕΕ – Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ τη Δευτέρα

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ προειδοποίησε πως μια διαπραγματευτική λύση δεν πρέπει να αφήσει περιθώρια για νέα επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, της διατλαντικής συμμαχίας ή της Ευρώπης
LIFO NEWSROOM
Τρία «ξωτικά» από τη Γερμανία ξεκίνησαν ποδηλατικό ταξίδι 3.000 χλμ. για να παραδώσουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη

Διεθνή / Τρία «ξωτικά» από τη Γερμανία ξεκίνησαν ποδηλατικό ταξίδι 3.000 χλμ. για να παραδώσουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη

Τρεις ταχυδρομικοί υπάλληλοι μεταφέρουν ευχές και λίστες δώρων από την πόλη Σαντ Νικολάους στη Γερμανία έως το Ροβανιέμι της Φινλανδίας, περνώντας από τρεις χώρες
LIFO NEWSROOM
Από τις τράπεζες στις τσάντες: Οι συμμορίες στο Παρίσι αρπάζουν Hermès και Louis Vuitton αξίας εκατομμυρίων

Διεθνή / Από τις τράπεζες στις τσάντες: Οι συμμορίες στο Παρίσι αρπάζουν Hermès και Louis Vuitton αξίας εκατομμυρίων

Η εκτόξευση της παγκόσμιας ζήτησης για δερμάτινα είδη υψηλής ραπτικής, τροφοδοτούμενη και από τα social media, έχει αυξήσει τις τιμές σε τέτοιο βαθμό που η μεταπώλησή τους αποφέρει τεράστια κέρδη
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Μεσίνα κατά της γέφυρας που θα ενώνει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα

Διεθνή / Ιταλία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Μεσίνα κατά της γέφυρας που θα ενώνει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα

Το έργο, αξίας 13,5 δισ. ευρώ, θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο, αλλά προκαλεί αντιδράσεις για τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό του αντίκτυπο
LIFO NEWSROOM