Επίτροπος της υπόθεσης 9/11 κάνει αποκαλύψεις για το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στο χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους

Επίτροπος της υπόθεσης 9/11 κάνει αποκαλύψεις για το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στο χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους Facebook Twitter
0

Πρώην μέλος της ανεξάρτητης επιτροπής που διερεύνησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους αποκάλυψε πως αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας υποστήριζαν τους τζιχαντιστές.

Ο John F Lehman, που έμεινε στην Επιτροπή της υπόθεσης "9/11" από το 2003 ως το 2004, είπε πως υπάρχουν «τρομακτικά πολλές εμπεριστατωμένες ενδείξεις» που αφορούν διάφορους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας. «Υπήρξε φοβερά μαζική συμμετοχή από ιδιώτες που υποστήριζαν τους αεροπειρατές και μερικοί από αυτούς δούλευαν στην κυβέρνηση» ανέφερε στον Guardian. «Η αναφορά μας δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει ερμηνευθεί ως απαλλαγή της Σαουδικής Αραβίας» προσθέτει.


Η υποτιθέμενη σύνδεση ανάμεσα στην ηγεσία της χώρας και τις πιο φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις όλου του κόσμου έχει από καιρό ελεγχθεί ενδελεχώς, με τους 15 από τους 18 τρομοκράτες να είναι Σαουδάραβες, μαζί και ο ιδρυτής της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η αναφορά της επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε το 2004 δεν διαπίστωσε καμία συνεννόηση ανάμεσα στο Ριάντ και την ομάδα των τρομοκρατών, καταλήγοντας: «Η Σαουδική Αραβία από καιρό θεωρείται πρωταρχική πηγή της Αλ Κάιντα αλλά δεν βρήκαμε καμία ένδειξη πως η κυβέρνηση της χώρας σαν θεσμός ή ανώτατοι αξιωματούχοι μεμονωμένα ίδρυσαν την οργάνωση».


Ωστόσο τη διαμάχη αναζωπυρώνει ένα ακυκλοφόρητο απόσπασμα από μια σχετική έρευνα του Κογκρέσου, γνωστή ως «the 28 pages», που είχε παραμείνει απόρρητη.


Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ George W. Bush είχε πει πως η δημοσιοποίησή της θα ζημίωσε την εθνική ασφάλεια της Αμερικής «αποκαλύπτοντας πηγές και μεθόδους που θα έκαναν πιο δύσκολο το να κερδηθεί ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», με τον πρώην επικεφαλής της Επιτροπής 9/11 να ανησυχεί πως το «ωμό» υλικό θα μπορούσε να βλάψει αθώους ανθρώπους.

Αλλά οι οικογένειες των 2.977 θυμάτων των επιθέσεων απαιτούν την απελευθέρωση των εγγράφων, κάτι που έχει επίσης υποστήριξη υψηλά ιστάμενων προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι.

Ο κ Lehman, τραπεζίτης ο οποίος υπηρέτησε ως Γραμματέας του Πολεμικού Ναυτικού υπό τον Ρόναλντ Ρίγκαν, ζητά επίσης την δημοσιοποίηση των εγγράφων, αλλά είπε ότι δεν πιστεύει ότι η σαουδαραβική βασιλική οικογένεια ή η ανώτερη ηγεσία της χώρας είχε οποιοδήποτε ρόλο στη στήριξη της αλ Κάιντα ή το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους.

Μια έκθεση της CIA από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία αξιόπιστη πληροφορία που να επιβεβαιώνει τη Σαουδική "εμπλοκή με οικονομική υποστήριξη για την τρομοκρατία πριν από την 11η Σεπτεμβρίου", αλλά πρόσθεσε ότι οι πράκτορες πίστευαν πως «αντιφρονών συμπαθούντες εντός της κυβέρνησης μπορεί να έχουν προσφέρει βοήθεια στην αλ Κάιντα".

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι το ζήτημα δεν τέθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο μήνα. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι «λανθασμένα και νοσηρά κατηγορείται για συνενοχή» στις επιθέσεις και περιέγραψε το έργο της στην καταπολέμηση των εξτρεμιστών και στην πάταξη της χρηματοδότησης τους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

Διεθνή / «Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

O 48χρονος Σαμίρ Ζιτούνι τραυματίστηκε σοβαρά προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο που ταξίδευε από το Ντόνκαστερ προς το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Διεθνή / Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Η οικογένεια Hinduja, με χαμηλό δημόσιο προφίλ αλλά τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα, βρέθηκε φέτος στην κορυφή της λίστας πλουσίων των Sunday Times με περιουσία που εκτιμάται στα 35,3 δισ. λίρες
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Διεθνή / Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Η αστυνομία είχε ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη ως ύποπτο για προηγούμενη επίθεση με μαχαίρι στο δίκτυο του Λονδίνου, όμως δεν κατάφερε να τον εντοπίσει προτού ξεσπάσει το αιματηρό περιστατικό στο τρένο
LIFO NEWSROOM
Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Διεθνή / Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Η κατοχή και δημοσίευση τέτοιου υλικού θα αποτελούν ποινικό αδίκημα, κατατάσσοντάς τον στραγγαλισμό στην ίδια κατηγορία με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και το τρομοκρατικό περιεχόμενο.
LIFO NEWSROOM