Επίθεση στο Μπάφαλο: Γνώριμος των αρχών ο δράστης - «Να πολεμήσουμε το μίσος», λέει ο Μπάιντεν

Επίθεση στο Μπάφαλο: Γνώριμος των αρχών ο κατηγορούμενος - Είχε περάσει ψυχιατρική αξιολόγηση Facebook Twitter
Λουλούδια στο σημείο της επίθεσης - Φωτ.: Getty Images.
0

Οι αρχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης ερευνούν πώς ένας 18χρονος, για τον οποίο η κυβερνήτης δήλωσε ότι βρισκόταν στα «ραντάρ» των αρχών από όταν φοιτούσε το λύκειο, μπόρεσε να πυροβολήσει και να σκοτώσει 10 ανθρώπους στο σούπερ μάρκετ του Μπάφαλο.

Ο Πέιτον Τζέντρον, που παραδόθηκε στην αστυνομία, ερευνάται για «ενέργεια βίαιου εξτρεμισμού με ρατσιστικό κίνητρο». Συνόδευσε την πράξη του με τη δημοσίευση ρατσιστικού μανιφέστο στο διαδίκτυο.

Η ενέργειά του ακολουθεί σειρά άλλων ρατσιστικών πολύνεκρων επιθέσεων στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, ανάμεσά του η επίθεση στη συναγωγή του Πίτσμπουργκ με 11 νεκρούς τον Οκτώβριο 2018 και την επίθεση στην Ατλάντα τον Μάρτιο 2021 κατά την οποία ένας λευκός σκότωσε οκτώ ανθρώπους στοχεύοντας Ασιάτες.

Ο Τζέντρον είχε συλληφθεί πριν από έναν χρόνο για ψυχιατρική αξιολόγηση και αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από μία ημέρα, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του Μπάφαλο Τζόζεφ Γκραμάλια. 

Η αστυνομία της πολιτείας της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι τον περασμένο Ιούνιο εκλήθη σε λύκειο της πόλης Κόνκλιν για την περίπτωση 17χρονου μαθητή που είχε κάνει απειλητική δήλωση. Χωρίς να αναφέρει τον Τζέντρον η αστυνομία διευκρίνισε ότι στον μαθητή έγινε ψυχιατρική αξιολόγηση και αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να ασκηθεί δίωξη.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Τζέντρον ήταν οπλισμένος με αυτόματο όπλο μάχης και ότι οδήγησε πολλές ώρες από το σπίτι του για να φθάσει στο Μπάφαλο και να πραγματοποιήσει την επίθεση που μετέδιδε σε πραγματικό χρόνο μέσω της πλατφόρμας Twitch, υπηρεσία live video της Amazon.com. Οι 11 από τους 13 ανθρώπους που επλήγησαν από τις σφαίρες ήταν μαύροι και δύο ήταν λευκοί.

Μανιφέστο 180 σελίδων που κυκλοφορούσε χθες στο διαδίκτυο και θεωρείται ότι ανήκει στον Τζέντρον εστίαζε στην «Θεωρία της Μεγάλης Αντικατάστασης», σύμφωνα με την οποία οι λευκοί αντικαθίστανται από μη λευκούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

«Αυτό το μανιφέστο μάς λέει τα πάντα και αυτό είναι το ανατριχιαστικό», δήλωσε η κυβερνήτις της Νέας Υόρκης Κάθι Χόσαλ στο CNN.

Μπάιντεν: Το μίσος παραμένει κηλίδα στην ψυχή της Αμερικής

«Το μίσος παραμένει κηλίδα στην ψυχή της Αμερικής», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την επομένη της ρατσιστικής πολύνεκρης ένοπλης επίθεσης σε γειτονιά που κατοικείται κυρίως από μαύρους στο Μπάφαλο.

«Ενας μοναχικός δράστης, οπλισμένος με πολεμικά όπλα και την ψυχή γεμάτη μίσος, σκότωσε εν ψυχρώ δέκα αθώους», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια τελετής προς τιμήν αστυνομικών που έπεσαν στην ώρα του καθήκοντος.

«Οφείλουμε να εργασθούμε μαζί για να πολεμήσουμε το μίσος που παραμένει κηλίδα την ψυχή της Αμερικής», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι απεσταλμένοι του Τραμπ συναντιώνται σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Διεθνή / Οι απεσταλμένοι του Τραμπ θα συναντηθούν σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Η σημερινή συνάντηση διεξάγεται έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στη Φλόριντα μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων, με στόχο τη βελτίωση του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο είχε θεωρηθεί ευνοϊκό προς τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM