Επίσημο: Η Βρετανία παγώνει τη χρηματοδότηση του BBC για δύο χρόνια

Επίσημο: Η Βρετανία παγώνει τη χρηματοδότηση του BBC για τα επόμενα δύο χρόνια Facebook Twitter
Unsplash
0

Η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Ναντίν Ντόρις ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να παγώσει για δύο χρόνια τη χρηματοδότηση του BBC, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει, όπως υποστηρίζει, τους οικονομικούς πόρους των πολιτών.

Η Ντόρις είπε ότι το τέλος χρήσης, ένας μικρός φόρος που πληρώνουν όλα τα νοικοκυριά που διαθέτουν τηλεόραση, θα παγώσει για δύο χρόνια. Στη συνέχεια, για τα επόμενα τέσσερα, θα προσαρμόζεται ακολουθώντας με την πορεία του πληθωρισμού.

Η κυβέρνηση θα εξετάσει το μέλλον αυτού του ανταποδοτικού τέλους με το οποίο χρηματοδοτείται η δημόσια τηλεόραση με φόντο τις νέες τεχνολογίες που αναδύθηκαν και έφεραν επανάσταση στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης, αφότου ιδρύθηκε το BBC, πριν από 100 χρόνια.

«Είναι καιρός να αρχίσουμε να θέτουμε αυτά τα πραγματικά σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το μακροπρόθεσμο μοντέλο χρηματοδότησης του BBC», είπε η Ντόρις μιλώντας στο κοινοβούλιο. «Και να εξετάσουμε αν το υποχρεωτικό τέλος άδειας, με ποινικές κυρώσεις (για τη μη καταβολή του) για τα νοικοκυριά είναι πλέον ο κατάλληλος τρόπος» χρηματοδότησης, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπουργού, το τέλος θα παγώσει στις 159 λίρες ετησίως (190 ευρώ) ανά νοικοκυριό μέχρι το 2024. Με τη νέα ρύθμιση το BBC θα λάβει συνολικά γύρω στα 3,7 δισεκ. λίρες, ωστόσο οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ένας προϋπολογισμός χαμηλότερος του πληθωρισμού θα αναγκάσει τη δημόσια τηλεόραση να περικόψει υπηρεσίες της.

Το BBC έχει συγκρουστεί τα τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και υπουργοί το κατηγόρησαν ότι δεν παρέχει αμερόληπτη πληροφόρησης.

Η Λούσι Πάουελ, η αρμόδια του Εργατικού Κόμματος για θέματα πολιτισμού, είπε στο κοινοβούλιο ότι το πάγωμα της χρηματοδότησης συνιστά επίθεση σε έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς στη Βρετανία και κατηγόρησε την Ντόρις για «πολιτιστικό βανδαλισμό».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Newsroom / «Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη, η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να μπει στο Ιράν, μιλά στη LiFO για όσα είδε από κοντά, αυτά που τη σημάδεψαν και το κλίμα που επικρατεί τόσο στους δρόμους της Τεχεράνης όσο και στα Στενά του Ορμούζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΑΛΑΙΝΑ ΤΙΜΙ ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Διεθνή / Ο Τίμι, η φάλαινα που είχε παγιδευτεί στα ρηχά της Βαλτικής, «πιθανότατα να έχει πεθάνει»

«Καθώς το ζώο βρισκόταν σε εξαιρετικά εξασθενημένη κατάσταση και είχε επανειλημμένα επιστρέψει στα ρηχά μετά από προηγούμενες προσπάθειες διάσωσης, είναι πολύ πιθανό να μην βρίσκεται στη ζωή» αναφέρουν ειδικοί
THE LIFO TEAM