Ο πάπας Φραγκίσκος επικρίνει τον Πατριάρχη Κύριλλο: «Να μην γίνει το παπαδοπαίδι του Πούτιν»

Επικρίσεις πάπα Φραγκίσκου κατά Πατριάρχη Κυρίλλου: «Να μην γίνει το παπαδοπαίδι του Πούτιν» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/Alejandro Ernesto/POOL
0

Ο πάπας Φραγκίσκος προειδοποίησε τον προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλο, να μην γίνει το «παπαδοπαίδι» του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε συνέντευξή του, ο Ποντίφικας επέκρινε την επιλογή του Πατριάρχη να στηρίξει τους λόγους που επικαλέστηκε ο Ρώσος Πρόεδρος για την εισβολή στην Ουκρανία

«Του μίλησα 40 λεπτά μέσω Zoom» δήλωσε ο πάπας στην Corriere della Sera. «Τα πρώτα 20 μού διάβασε, με ένα χαρτί στο χέρι, όλες τις δικαιολογίες για τον πόλεμο».

«Τον άκουσα και του είπα: "Δεν καταλαβαίνω τίποτα"» συμπλήρωσε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. «Αδελφέ, δεν είμαστε κληρικοί του κράτους, δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη ρητορική των πολιτικών, αλλά του Ιησού».  

«Ο Πατριάρχης δεν μπορεί να μετατρέψει τον εαυτό του σε παπαδοπαίδι του Πούτιν» υπογράμμισε. 

Η επαφή αυτών των δύο πλευρών έλαβε χώρα στις 16 Μαρτίου και αποφάσισαν, από κοινού, να αναβάλουν τη συνάντηση που είχαν προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Ιούνιο στην Ιερουσαλήμ

«Θα ήταν η δεύτερη κατ΄ιδίαν συνάντησή μας, δεν θα είχε καμία σχέση με τον πόλεμο. Αλλά, συμφωνεί και ο ίδιος τώρα: ας σταματήσουμε, μπορεί να δοθεί διφορούμενο μήνυμα» εξήγησε ο πάπας. 

Τον Μάρτιο ο Πατριάρχης Κύριλλος δήλωσε ότι ο πόλεμος αποτελεί προέκταση μιας θεμελιώδους πολιτισμικής σύγκρουσης μεταξύ του ευρύτερου ρωσικού κόσμου και των δυτικών φιλελεύθερων αξιών, με παράδειγμα τις εκδηλώσεις υπερηφάνειας των ομοφυλοφίλων.

Ειδικοί εκτιμούν πως τα σχόλιά του προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για το ευρύτερο πνευματικό όραμα του Πούτιν σχετικά με την επιστροφή στη Ρωσική Αυτοκρατορία, στην οποία η ορθόδοξη θρησκεία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο.

Αλλά η στάση του αυτή του κοστίζει. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Άμστερνταμ ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι διακόπτει τις επαφές με τον Πατριάρχη, συντασσόμενη στο πλευρό πολλών κληρικών και εκκλησιών που εγκατέλειψαν τη Μόσχα λόγω του πολέμου. 

Σήμερα, μάλιστα, έγινε γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει κυρώσεις σε βάρος του Κυρίλλου, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται εντός των επόμενων ημερών. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ