Επιχείρηση «καθαρό πιάτο» στην Κίνα - Ο Σι Τζιπίνγκ καλεί τους πολίτες να μην πετούν φαγητό

Επιχείρηση «καθαρό πιάτο» στην Κίνα - Ο Σι Τζιπίνγκ καλεί τους πολίτες να μην πετούν φαγητό Facebook Twitter
Pixabay
0

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζιπίνγκ, με μια νέα εκστρατεία όπου καλεί τους πολίτες να μην πετούν το φαγητό, στοχεύει στο νέο «εχθρό» της χώρας, τη σπατάλη τροφίμων.

«Το πέταμα του φαγητού είναι αισχρό και η οικονομία του είναι έντιμη» τόνισε σε χθεσινή δήλωσή του, περιγράφοντας την ποσότητα του φαγητού που καταλήγει στα σκουπίδια «σοκαριστική και θλιβερή».

Επικαλούμενος, μάλιστα, τους στίχους ποιήματος, είπε: «Ποιος ξέρει αυτό το φαΐ στο πιάτο, κάθε κόκκος έρχεται μετά από σκληρό μόχθο» προσθέτοντας πως «Πρέπει να διατηρούμε μια δόση επιτακτικότητας για την επισιτιστική ασφάλεια. Οι επιπτώσεις της πανδημίας κορωνοϊού σήμαναν συναγερμό».

Η Κίνα εστιάζει στη σπατάλη τροφίμων μετά από εβδομάδες σφοδρών πλημμυρών που αφάνισαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και κατέστρεψαν τόνους σοδειάς, προκαλώντας αύξηση τιμών - οι οποίες είχαν ήδη εκτοξευτεί όταν η κρίση κορωνοϊού παρέλυσε την κινεζική οικονομία.

Με την ένταση στις εμπορικές σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ, η επισιτιστική ασφάλεια -πάντα σε προτεραιότητα για την Κίνα- έχει γίνει ακόμα πιο σημαντική.

Σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους, οι παράγοντες αυτοί δεν πρόκειται να οδηγήσουν, τουλάχιστον άμεσα, σε επισιτιστική επισφάλεια, ωστόσο η σπατάλη τροφίμων ούτως ή άλλως πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ'όψιν.

Κατόπιν τούτου, φορείς, οργανώσεις, ιδιοκτήτες εστιατορίων και ιδιώτες αναζητούν τρόπους ώστε να τεθεί η πρωτοβουλία εμπράκτως σε εφαρμογή.

Για παράδειγμα, μετά το μήνυμα του Σι, η Ένωση Κέιτερινγκ της Γουχάν κάλεσε τα εστιατόρια της πόλης να περιορίσουν τον αριθμό πιάτων που σερβίρουν. Ή κάποια άλλα καταστήματα θα προσφέρουν μικρότερες μερίδες, ή ακόμα και μισές μερίδες καθώς και τάπερ ώστε ό,τι περισσεύει, να τρώγεται αργότερα.

Με πληροφορίες από Guardian/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάπας Λέων και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νίκαια για τα 1.700 χρόνια από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο

Διεθνή / Πάπας Λέων και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νίκαια για τα 1.700 χρόνια από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο

Ο Πάπας θα επισκεφθεί το τέμενος Σουλτάν Αχμέτ και ακολούθως το Φανάρι, όπου θα παρακολουθήσει δοξολογία, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ παραμένει ένας «φασίστας» για τον Μαμντάνι: «Εξακολουθώ να πιστεύω όλα όσα έλεγα πριν»

Διεθνή / Ο Τραμπ παραμένει ένας «φασίστας» για τον Μαμντάνι ακόμη και μετά τη συνάντησή τους

Μπορεί η συνάντηση των δύο να πραγματοποιήθηκε σε απροσδόκητα θετικό κλίμα, όμως ο εκλεγμένος δήμαρχος της Νέας Υόρκης δεν υπαναχωρεί από την κριτική του απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM