Οι εισαγγελικές αρχές της Σλοβακίας απήγγειλαν κατηγορίες σε έναν επιχειρηματία, ότι έδωσε εντολή για τη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ.


«Στις 8 Μαρτίου, η εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του Μαριάν Κόσνερ επειδή έδωσε την εντολή για τον φόνο του ερευνητή δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ» τον Φεβρουάριο 2018, ανακοίνωσε σήμερα ένας εισαγγελέας, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε για λόγους ασφαλείας.


«Η δημοσιογραφική δουλειά του θύματος ήταν η αιτία του φόνου. Ο ερευνητής βασίζει την κατηγορία του σε μια αντικειμενική απόδειξη που δεν μπορεί προς το παρόν να αποκαλυφθεί», πρόσθεσε ο ίδιος.


«Δεν έχουμε βρει ακόμη το όπλο, όμως γνωρίζουμε, με αποδείξεις, για ποιον τύπο όπλου πρόκειται. Μπορώ μόνο να σας πω ότι πρόκειται για τροποποιημένο όπλο και τροποποιημένα πυρομαχικά».


Ο Γιαν Κούτσιακ και η σύντροφός του, η Μαρτίνα Κουσνίροβα, δολοφονήθηκαν τον Φεβρουάριο 2018 μέσα στο σπίτι τους. Ο δημοσιογράφος αυτός ετοιμαζόταν να δημοσιεύσει μια έκθεση για σχέσεις ανάμεσα σε σλοβάκους πολιτικούς και την ιταλική μαφία, καθώς και για απάτες γύρω από τα ευρωπαϊκά αγροτικά ταμεία.


Ο φόνος του δημοσιογράφου και η έρευνά του, που δημοσιεύθηκε μετά τον θάνατό του, προκάλεσαν διαδηλώσεις σε όλη τη Σλοβακία και την παραίτηση του προηγούμενου πρωθυπουργού, του Ρόμπερτ Φίτσο. Αντικαταστάθηκε στην πρωθυπουργία από τον Πέτερ Πελεγκρίνι.


Στα άρθρα του, ο Γιαν Κούτσιακ είχε ασχοληθεί επίσης με υποθέσεις που αγγίζουν τον Μαριάν Κότσνερ, έναν 55χρονο δισεκατομμυριούχο.

 

Πέρυσι είχαν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος άλλων τεσσάρων προσώπων που εμπλέκονται στον φόνο, ανάμεσα στα οποία μια πρώην διερμηνέας του Κότσνερ.

 

Ο Πέτερ Μπάρντι, πρώην αρχισυντάκτης του Γιαν Κούτσιακ, είχε αποκαλύψει το 2017 πως ο Μαριάν Κότσνερ είχε τηλεφωνήσει σ' αυτόν τον τελευταίο για να τον απειλήσει.

 

Ο Κότσνερ, ιδιοκτήτης πολλών εταιρειών, συνελήφθη τον Ιούνιο 2018 ως ύποπτος για απάτες. Παραμένει προφυλακισμένος, χωρίς να του έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες.

 

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, είχε σχέσεις με μέλη του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Smer-SD, πρόεδρος του οποίου παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο.

 

Περίπου 30.000 άνθρωποι είχαν πραγματοποιήσει πορεία τον Φεβρουάριο στην Μπρατισλάβα και χιλιάδες άλλοι σε άλλες 36 πόλεις και χωριά της Σλοβακίας για να τιμήσουν την πρώτη επέτειο της διπλής δολοφονίας.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ