Ένα μικροσκοπικό νησί εμφανίστηκε στον Ειρηνικό, έπειτα από έκρηξη ηφαιστείου

Ένα μικροσκοπικό νησί εμφανίστηκε στη μέση του Ειρηνικού μετά από έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter.
0

Ένα ακόμα μικροσκοπικό νησί έχει προστεθεί στο αρχιπέλαγος των νησιών Τόνγκα στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, στο υποθαλάσσιο ύψωμα Home Reef.

Το νησάκι αναδύθηκε στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, όπου εντοπίζεται πλήθος από υποθαλάσσια ηφαίστεια. Ένα από αυτά τα βυθισμένα ηφαίστεια εξερράγη στις 10 Σεπτεμβρίου, εκτοξεύοντας λάβα, ατμό και τέφρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου της NASA. Μόλις 11 ώρες αφότου το ηφαίστειο άρχισε να εκρήγνυται, ένα νέο νησί είχε αναδυθεί πάνω από την επιφάνεια του νερού, αναφέρει η NASA. 

Το καινούργιο νησί φαίνεται πως μεγάλωσε γρήγορα σε μέγεθος. Στις 14 Σεπτεμβρίου, ερευνητές της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Τόνγκα υπολόγισαν ότι το νησί κάλυπτε περίπου ένα στρέμμα. Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, όμως, το μέγεθός του είχε φτάσει τα έξι στρέμματα

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι τα νησιά που δημιουργούνται από υποθαλάσσια ηφαίστεια δεν καταφέρνουν συνήθως να διατηρηθούν αν και ορισμένα έχουν αντέξει για χρόνια ή και δεκαετίες. 

Το ηφαίστειο Home Reef εξακολουθεί να εκρήγνυται σύμφωνα με τις Γεωλογικές Υπηρεσίες της Τόνγκα. Παρά ταύτα, η δραστηριότητα του ηφαιστείου ενέχει λίγους κινδύνους για τα αεροπορικά ταξίδια και τους κατοίκους των νησιών της κεντρικής Τόνγκα, σύμφωνα με την ίδια Υπηρεσία. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ