E-mail αποκαλύπτει ότι βοηθός του Τζόνσον κάλεσε προσωπικό της Ντάουνιγκ Στριτ για πάρτι εν μέσω lockdown

Ο Μπόρις Τζόνσον με σκυμμένο κεφάλι Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ο Μπόρις Τζόνσον κατηγορήθηκε το βράδυ της Δευτέρας για μια «εξαιρετικά εξωφρενική» παραβίαση των κανόνων καραντίνας, καθώς email που διέρρευσε έδειξε ότι ένας από τους ανώτατους αξιωματούχους του κάλεσε περισσότερους από 100 υπαλλήλους της Ντάουνινγκ Στριτ σε ένα πάρτι κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πιστεύεται ότι παρευρέθηκε στο πάρτι στον κήπο του Νο10 στις 20 Μαΐου 2020 μαζί με την Κάρι Τζόνσον.

«Γεια σε όλους, μετά από μια απίστευτα πολυάσχολη περίοδο, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ωραίο να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον υπέροχο καιρό και να πιούμε μερικά ποτά, κοινωνικά αποστασιοποιημένοι, στον κήπο Νο 10 απόψε. Ελάτε από τις 18:00 και φέρτε το δικό σας ποτό!» ανέφερε το email του Μάρτιν Ρέινολντς που είδε το ITV News.

Email αποκαλύπτει ότι ο βοηθός του Τζόνσον κάλεσε το προσωπικό της Ντάουνιγκ Στριτ για πάρτι εν μέσω lockdown Facebook Twitter

Περίπου 30 με 40 άτομα λέγεται ότι παρευρέθηκαν στο πάρτι, με φαγητό και κρασί σε τραπέζια, αλλά κάποια άτομα από το προσωπικό φέρεται να εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους. «Εμ. Γιατί ο Μάρτιν ενθαρρύνει μια μαζική συγκέντρωση στον κήπο;» είπε ένας υπάλληλος, σύμφωνα με το BBC, ενώ ένας άλλος ρώτησε: «Είναι αλήθεια αυτό;»

Στο πάρτι είχαν προσκληθεί περισσότεροι από 100 υπάλληλοι, σε μια περίοδο που οι κοινωνικές συναναστροφές ήταν πολύ περιορισμένες.

Την ίδια μέρα, ο Όλιβερ Ντάουντεν, ο υπουργός Πολιτισμού, είχε υπενθυμίσει στο κοινό σε συνέντευξη Τύπου: «Μπορείτε να συναντήσετε ένα άτομο έξω από το σπίτι σας σε έναν υπαίθριο, δημόσιο χώρο, με την προϋπόθεση ότι θα μείνετε δύο μέτρα μακριά».

Η Μητροπολιτική αστυνομία, από την πλευρά της, είχε αναρτήσει tweet λέγοντας στους ανθρώπους ότι θα μπορούσαν να κάνουν πικνίκ, να ασκηθούν ή να αθληθούν έξω, αρκεί να είσαι «μόνος σου, με άτομα με τα οποία ζεις ή μόνο εσύ και ένα άλλο άτομο».

Τη Δευτέρα το βράδυ μετά την αποκάλυψη του email, η Met είπε ότι «γνώριζε εκτεταμένες αναφορές σχετικά με εικαζόμενες παραβιάσεις των Κανονισμών Προστασίας της Υγείας στην Ντάουνινγκ Στριτ στις 20 Μαΐου 2020» και είπε ότι είχε έρθει σε επαφή με το Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου. Ανώτεροι αξιωματικοί αναμένεται να συζητήσουν το ζήτημα την Τρίτη. Οι αρχές είχαν προηγουμένως δηλώσει ότι ήταν πολιτική «να μην διερευνηθούν αναδρομικές παραβιάσεις τέτοιων κανονισμών».

Ο Τζόνσον θα δεχθεί τώρα τεράστια πίεση για να εξηγήσει τον ρόλο του στη συγκέντρωση, εάν έπαιξε κάποιο ρόλο στην πρόσκληση με τη φράση «νομίζαμε ότι θα ήταν ωραίο» και γιατί το γραφείο του δεν άκουσε τις υποτιθέμενες προειδοποιήσεις από τον πρώην βοηθό του, Ντομινίκ Κάμινγκ, πως  φαινόταν ότι ήταν ενάντια στους κανόνες. Ο Κάμινγκς αποκάλυψε την ύπαρξη του πάρτι της 20ης Μαΐου σε ένα blog την Παρασκευή.

Ο εκπρόσωπος του Τζόνσον αρνήθηκε να σχολιάσει για πιθανές παραβιάσεις του lockdown στην Ντάουνιγκ Στριτ. Το Νο 10 δεν αρνήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο ότι ο Τζόνσον και η σύζυγός του, Κάρι, την οποία παντρεύτηκε τον Μάιο του 2021, παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

Οι βουλευτές των Τόρις εμφανίζονται έξαλλοι για το email που διέρρευσε το βράδυ της Δευτέρας. Ένας είπε: «Νομίζω ότι αυτή είναι το χειρότερο συμβάν που έχει εκτεθεί ποτέ ο πρωθυπουργός από αυτές τις διαρροές. Δεν υπάρχει εξήγηση, δεν υπάρχει τρόπος να αποστασιοποιηθεί. Ο μόνος σωτήρας του είναι αν ο κόσμος έχει σταματήσει να ασχολείται».

Ένας ανώτερος εκπρόσωπος των Τόρις είπε: «Οι κανόνες δεν τροποποιήθηκαν απλώς αλλά έσπασαν στο μισό. Αυτό είναι τώρα απίστευτα κοντά στον πρωθυπουργό. Είναι πολύ δύσκολο να απολύσεις κάποιον [Ρέινολντς] για ένα πάρτι στο οποίο παρευρέθηκε [ο Τζόνσον]».
 

Με πληροφορίες Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ