Ο επίτιμος γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μιλάνο, Νίκος Σάκκαρης, περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες και τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα στην γειτονική χώρα μετά το ξέσπασμα του κοροναϊού

  

«Η περιοχή του Μιλάνου έχει χωριστεί σε δύο ζώνες: "κίτρινο" το Μιλάνο και "κόκκινη" ζώνη η περιοχή του Κοντίνιο, είναι 50.000 άνθρωποι απομονωμένοι. Πεντακόσιοι καραμπινιέροι με αστυνομικούς δεν αφήνουν κανέναν ούτε να μπει ούτε να βγει» είπε ο κ. Σάκκαρης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα».

 

Αυξάνονται οι νεκροί

 

Η Ιταλία μαστίζεται από τη μεγαλύτερη επιδημία του κοροναϊού εκτός Ασίας, με τέσσερις νεκρούς, 26 άτομα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και πάνω από 150 κρούσματα. «Ακόμα και οι γάμοι και οι κηδείες γίνονται σε στενό οικογενειακό κύκλο», λέει ο κ. Σάκκαρης.

 

«Δεν κυκλοφορεί το μετρό, δεν λειτουργούν φυσικά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια σε όλη την Λομβαρδία, Πιεμόντε και Βένετο [...] Χθες έτρεξε ο κόσμος στα σούπερ μάρκετ. Πανικός όπως βλέπουμε στις ταινίες δεν υπάρχει ακόμα, σήμερα όμως, που ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει μάλλον θα υπάρξει λίγο πανικός».

 

«Οι εκδηλώσεις της μόδας έγινα κεκλεισμένων των θυρών. Δεν λειτουργούν μεγάλα μουσεία, ούτε τα γυμναστήρια. Τα μεγάλα καταστήματα είναι ανοικτά αλλά ποιος θα πάει. Οι γάμοι γίνονται μόνο με τους στενούς συγγενείς, όπως και οι κηδείες».

 

Ασφαλείς οι μαθητές των ελληνικών σχολείων

 

Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τους μαθητές από ελληνικά σχολεία που βρίσκονται στη χώρα. «Πολλά παιδιά έφυγαν το Σάββατο και χθες - συμπτωματικά συνέφαγα με κάποιον από τους αρχηγούς της αστυνομίας και είχαμε αυτή την πληροφόρηση - ένα σχολείο έφυγε από το Σάββατο. Υπάρχουν άλλα δύο σχολεία εδώ, τα είδα τα παιδιά πριν από μίση ώρα (σ.σ. στις 7 το πρωί της Δευτέρας) είναι πάρα πολύ καλά, σε περιοχή που δεν υπάρχει κρούσμα, θα προσπαθήσουμε να φύγουν σήμερα».

 

Οι Έλληνες φοιτητές είναι πολύ λιγότεροι και προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Έλληνα πρόξενο, μαζί με τους καθηγητές, τα παιδιά που θα αναχωρήσουν είναι 30-33 ενώ περίπου 25 παιδιά και καθηγητές ήδη επέστρεψαν στην Ελλάδα. Οι υπόλοιποι θα επιστρέψουν με έκτακτες πτήσεις, «αυτά τα παιδιά είναι μακριά από την επικίνδυνη ζώνη, επιστρέφουν μόνο για προληπτικούς λόγους», εξηγεί. 

 

Για την κατάσταση στην Ιταλία, ο Νίκος Σάκκαρης σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι οι αρχές «έχασαν τη μπάλα» και δεν μπορούν να βρίσκουν τον «ασθενή μηδέν», δηλαδή τον πρώτο ασθενή. «Λέγεται ότι είναι ένας 38χρονος, πως ξεκίνησε από έναν άνθρωπο - αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που δεν συνδέονται μεταξύ τους», σχολιάζει, αναφερόμενος σε Λομβαρδούς τουρίστες στο Τρέντο, που είχαν πάει για σκι χωρίς να βρεθούν σε περιοχές με άλλα κρούσματα. 

 

Οι τρεις νεκροί ήταν άτομα μεγάλης ηλικίας με προβλήματα. Μία εξ αυτών ήταν μάλιστα και καρκινοπαθής και είχε υποβληθεί πρόσφατα σε χημειοθεραπεία.