Ελβετία: Δικαστής διέγραψε πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε ακτιβιστές για το κλίμα

Ελβετία: Δικαστής διέγραψε πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε ακτιβιστές για το κλίμα Facebook Twitter
0

Δικαστής στην Ελβετία διέγραψε το πρόστιμο που επιβλήθηκε σε ακτιβιστές για το κλίμα μετά από διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν σε τράπεζα.


«Ο άμεσος κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής σημαίνει ότι ακτιβιστές δεν είναι ένοχοι για παράνομη είσοδο όταν έκαναν κατάληψη σε ελβετική τράπεζα και έπαιξαν τένις για να ζητήσουν τον τερματισμό χρηματοδότησης έργων ορυκτών καυσίμων, απεφάνθη τη Δευτέρα, Ελβετός δικαστής.

Φορώντας λευκά ρούχα και περούκες, μια ομάδα νέων έκανε καθιστική διαμαρτυρία στο υποκατάστημα της τράπεζας Credit Suisse στην Λωζάνη τον Νοέμβριο του 2018 για να αναδείξει την εκστρατεία της και να προτρέψει τον Ελβετό πρωταθλητή του τένις Ρότζερ Φέντερερ να τερματίσει μια συμφωνία χορηγίας του με την τράπεζα.

Οι ακτιβιστές κατηγορήθηκαν για παράνομη είσοδο και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 21.600 ελβετικών φράγκων, αλλά κατά την ακροαματική διαδικασία που διεξήχθη σήμερα, ο δικαστής Φιλίπ Κολελού δήλωσε ότι οι διαδηλωτές ενήργησαν κατ΄αναλογία και διέγραψε το πρόστιμο.

Οι ακτιβιστές υποστήριξαν ότι βρίσκονταν στην τράπεζα μπροστά σε έναν «άμεσο κίνδυνο» και ο δικαστής συμφώνησε.

«Λόγω των ανεπαρκών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα στην Ελβετία, είτε οικονομικά είτε πολιτικά, η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας δεν θα μειωθεί ούτε θα σταθεροποιηθεί, αλλά θα αυξηθεί», ανέφερε ο δικαστής, αναφερόμενος στο λιώσιμο των πάγων στη χώρα.

«Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, το δικαστήριο θεωρεί ότι ο άμεσος κίνδυνος είναι εμπεριστατωμένος», σημείωσε ο δικαστής. «Η ενέργεια για την οποία κατηγορήθηκαν ήταν ένα αναγκαίο και αναλογικό μέσο για να πετύχουν τον στόχο που επιδίωκαν».

Ενθουσιασμός, επευφημίες και χειροκροτήματα γέμισαν την κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου στην περιοχή Ρενέν της Λωζάνης, στο άκουσμα της απόφασης. «Δεν πίστευα ότι ήταν δυνατόν», είπε με δάκρυα χαράς μία από τους κατηγορούμενους, η Μπεάτε Ταλμά, «Αν η Ελβετία το έκανε αυτό, τότε ίσως έχουμε μια ελπίδα».

Η πίεση αυξάνεται στον ελβετικό χρηματοπιστωτικό τομέα για να απελευθερωθεί από τα ορυκτά καύσιμα και χιλιάδες μαθητές διαδηλώνουν σε ελβετικές πόλεις τους τελευταίους μήνες απαιτώντας δράση για την κλιματική αλλαγή.

Η χώρα, η οποία υπερθερμαίνεται με διπλάσια ταχύτητα από τον παγκόσμιο μέσο όρο λόγω της επίδρασης του φαινομένου «παγίδευσης» θερμότητας από τα βουνά της, έχει στόχο να εκμηδενίσει τις καθαρές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050. Ωστόσο οι ακτιβιστές λένε ότι μεγαλύτερο ρόλο μπορεί να παίξει ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η Credit Suisse, η οποία είχε καταθέσει μηνύσεις εναντίον των ακτιβιστών, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα, όταν άσκησαν την έφεση αφού αρνήθηκαν να καταβάλουν το πρόστιμο, πως σεβόταν το σκοπό τους, θεωρώντας όμως τις πράξεις τους απαράδεκτες.

Η τράπεζα ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα σταματήσει τη χρηματοδότηση ανάπτυξης νέων εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Ο Φέντερερ, ο οποίος επικρίθηκε και από τη διάσημη νεαρή ακτιβίστρια υπέρ του κλίματος Γκρέτα Τούνμπεργκ, δήλωσε το Σαββατοκύριακο: «Εκτιμώ τις υπενθυμίσεις της ευθύνης μου ως ιδιώτη, αθλητή και επιχειρηματία και δεσμεύομαι να χρησιμοποιήσω αυτή την προνομιούχα θέση για να έχω διάλογο για σημαντικά θέματα με τους χορηγούς μου».

«Παίρνω πολύ σοβαρά τις επιδράσεις και την απειλή της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα καθώς η οικογένεια και εγώ φτάνουμε στην Αυστραλία, εν μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών», είπε σε ανακοίνωσή του ο 38χρονος τενίστας, που προετοιμάζεται για το Australian Open.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: Κατασχέσεις με πολιτικό υπόβαθρο προκαλούν ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο

Διεθνή / Τουρκία: Κατασχέσεις με πολιτικό υπόβαθρο προκαλούν ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο

Η Τουρκία βλέπει κρατικές κατασχέσεις επιχειρήσεων, με το TMSF να ελέγχει πλέον πάνω από 1.000 εταιρείες, ενώ αναλυτές προειδοποιούν για πολιτικά κίνητρα και επιπτώσεις στην οικονομία εν όψει των εκλογών του 2028
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν: «Εντοπίσαμε το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο σπάνιων γαιών στον κόσμο»

Διεθνή / Ερντογάν: «Εντοπίσαμε το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο σπάνιων γαιών στον κόσμο»

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι το πεδίο περιέχει δέκα από τα δεκαεπτά γνωστά στοιχεία σπάνιων γαιών, υλικά ζωτικής σημασίας για την αμυντική βιομηχανία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  και τη διαστημική τεχνολογία
LIFO NEWSROOM
Το Λονδίνο έγινε παγκόσμιο κέντρο κλοπής κινητών τηλεφώνων - Τώρα ξέρουμε γιατί

Διεθνή / Το Λονδίνο έγινε παγκόσμιο κέντρο κλοπής κινητών τηλεφώνων - Τώρα ξέρουμε γιατί

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου κλιμακώνει τις επιχειρήσεις κατά της κλοπής κινητών, αποκαλύπτοντας παγκόσμια εγκληματικά δίκτυα που χρησιμοποιούν e-bikes και καταστήματα μεταχειρισμένων τηλεφώνων για να εξάγουν χιλιάδες κλεμμένα iPhone στο εξωτερικό
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν παραδέχεται λάθος και αναζητά πολιτική σταθερότητα

Διεθνή / Ο Μακρόν παραδέχεται λάθος και αναζητά πολιτική σταθερότητα

Ο Εμανουέλ Μακρόν «παγώνει» την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση συντάξεων για να στηρίξει τον πρωθυπουργό Σεμπαστιάν Λεκορνί, προσπαθώντας να αποφύγει την κατάρρευση της κυβέρνησης και την πολιτική κρίση στη Γαλλία πριν τις εκλογές του 2027
LIFO NEWSROOM