Ελ Σαλβαδόρ: «Μέλη συμμοριών καίνε τα τατουάζ τους για να μη συλληφθούν»

Ελ Σαλβαδόρ: «Μέλη συμμοριών καίνε τα τατουάζ τους για να μη συλληφθούν» Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Μέλη συμμοριών καίνε τα τατουάζ τους ώστε να μπορέσουν να αποφύγουν τη σύλληψη, δήλωσε χθες Τετάρτη ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, ο Ναγίμπ Μπουκέλε.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει εξαπολύσει εκστρατεία κατά του οργανωμένου εγκλήματος στο πλαίσιο της οποίας οι αρχές λένε πως συνέλαβαν πάνω από 20.000 κακοποιούς τον τελευταίο μήνα.

«Ως πρόσφατα, τα μέλη των συμμοριών επιδείκνυαν περήφανα τα τατουάζ τους, που τους έδιναν μια θέση, μια ταυτότητα, έναν βαθμό, και χρησίμευαν για να κατατρομοκρατούν τα θύματά τους. Τώρα, καίνε τα σώματά τους για να προσπαθήσουν να τα κρύψουν», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους μέσω Twitter.

Ανέβασε φωτογραφίες τριών φερόμενων ως μελών συμμοριών που μοιάζουν να έχουν εγκαύματα, που δεν έχουν επουλωθεί η επουλώνονται, σε μέρη του δέρματός τους όπου είχαν τατουάζ.

Ένας εξ αυτών, με έγκαυμα σε σχεδόν όλο τον θώρακα, είναι σύμφωνα με την αστυνομία ο Λουίς Αλμπέρτο Σετίνο Μάτα, γνωστός ως «Σαγιαχίν». Άλλοι δύο συλληφθέντες, που εικονίζονται στις φωτογραφίες ο Μπουκέλε, έχουν μικρότερα εγκαύματα στα σημεία όπου είχαν τατουάζ.

«Θα γεράσουν στη φυλακή. Τα εγκλήματά τους δεν παραγράφονται», πρόσθεσε ο κ. Μπουκέλε.

Ο Μπουκέλε κήρυξε «πόλεμο» στις συμμορίες έπειτα από κύμα 87 φόνων από την 25η ως την 27η Μαρτίου, που αποδόθηκε από την κυβέρνησή του σε μέλη των «μάρας».

Κατά τους αριθμούς των υπηρεσιών επιβολής της τάξης, έχουν συλληφθεί 20.290 μέλη συμμοριών από αστυνομικούς και στρατιωτικούς αφότου άρχισε η ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον των συμμοριών την 26η Μαρτίου. Πρόκειται για αριθμό άνευ προηγουμένου τα τελευταία 30 χρόνια στη μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής με 6,5 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι συμμορίες, οι πιο διαβόητες από τις οποίες είναι Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13) και η Barrio 18, μετρούν κάπου 70.000 μέλη, περίπου τα μισά εκ των οποίων βρίσκονται πλέον στις φυλακές, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ χαίρει υψηλής δημοτικότητας, κυρίως χάρη στις υποσχέσεις του πως θα πατάξει το έγκλημα. Όμως η ροπή του στον αυταρχισμό προκαλεί επικρίσεις από πολιτικούς του αντιπάλους, ΜΚΟ και τη διεθνή κοινότητα, που ερίζουν ότι υπονομεύει τη δημοκρατία.

Η κυβέρνησή του έχει εξάλλου κατηγορηθεί πως είχε κλείσει στο πρόσφατο παρελθόν συμφωνίες με τις δύο μεγαλύτερες συμμορίες, προσφέροντας σε ηγετικά μέλη τους καλύτερες συνθήκες φυλάκισης, χρήματα και άλλα οφέλη εάν μείωναν τη βία και υποστήριζαν το κόμμα του Μπουκέλε. Ο πρόεδρος και άλλοι αξιωματούχοι έχουν διαψεύσει επανειλημμένα τις κατηγορίες αυτές, παρά τη σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων στον Τύπο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM