El Pais: Γιατί οι μετανάστες από την Αφρική επιλέγουν τη μακρινή Ελλάδα

El Pais: Γιατί οι μετανάστες από την Αφρική επιλέγουν τη μακρινή Ελλάδα Facebook Twitter
SOOC
0

H ισπανική εφημερίδα «El Pais», σε ρεπορτάζ της, αναλύει τις αιτίες που μετανάστες από τις χώρες του Μαγκρέμπ, κυρίως Μαροκινοί και Αλγερινοί αλλά και Τυνήσιοι, προτιμούν τα μακρινό ελληνικό πέρασμα για την Ευρώπη και όχι τα κοντινά περάσματα μέσω του Γιβραλτάρ.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η ενισχυμένη εποπτεία στο Στενό και οι φράχτες που το “στεφανώνουν” στη Θέουτα και στη Μελίλια, οδηγούν τους μετανάστες στην Κωνσταντινούπολη μέσω φτηνών πτήσεων. Η πτήση για την τουρκική πόλη κοστίζει περίπου 150 ευρώ και στη συνέχεια ακολουθεί η πορεία προς τα ελληνικά νησιά και η βαλκανική διαδρομή ώστε να φτάσουν στην καρδιά της Ευρώπης. Η διαδρομή από το Μαρόκο προς την Ελλάδα μέσω Κωνσταντινούπολης άρχισε το 2011 με τις φθηνές πτήσεις και το φαινόμενο “εξερράγη” τους τελευταίους μήνες.

 

Όπως εξηγεί όμως η εφημερίδα, η έξοδος μέσω της ΠΓΔΜ έκλεισε οριστικά στις 18 Νοεμβρίου για αυτούς τους μετανάστες. "Οι Μαροκινοί, Αλγερινοί και Τυνήσιοι είναι η μόνη εξαίρεση από την υποχρεωτική εγγραφή των μεταναστών [απαιτείται από την ΕΕ]," εξηγεί ο Βαγγέλης Κάσος, συντονιστής του κέντρου αλλοδαπών στη Μόρια της Λέσβου. «Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εγγραφούν," προσθέτει. Δηλαδή, ακόμη και στο ελάχιστο των 30 ημερών που προβλέπει η άδεια παραμονής τους, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που προσφέρονται από τους καταυλισμούς, και αν αυτό γίνεται, γίνεται παράτυπα και χάρη σε κάποιους εθελοντές.

 

Οι Βορειοαφρικανοί είναι οι πρώτοι υποψήφιοι για εθελοντικό επαναπατρισμό, όπως αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Ή για αναγκαστική επιστροφή, όπως αφησε να εννοηθεί πρόσφατα ο Έλληνας υπουργός Γιάννης Μουζάλας.

 

Όπως αναφέρει η El Pais πολλοί είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περίπου 700 ευρώ το άτομο στη μαφία για να τους φέρει παράνομα στα σερβικά σύνορα μέσα από το δάσος.

 

Αναφέρεται επίσης μια ομάδα μεταναστών από το Μαρόκο που ζουν σχεδόν σαν απόβλητοι, χωρίς καμία βοήθεια κοντά στο λιμάνι της Μυτιλήνης κάτω από πανιά και πρόχειρα στημένα πλαστικά.

 

«Προσπαθήσαμε, ανεπιτυχώς, να εγκαταστήσουμε υγεινονομικές και άλλες υπηρεσίες προς τους κατασκηνωτές, αλλά το Συμβούλιο δεν μας έδωσε την άδεια," εξηγεί ο συντονιστής στο νησί, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Daniel Huéscar.

 

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μυστήριο του μηνύματος στη Βόρεια Θάλασσα σε ένα μπουκάλι λύθηκε μετά από 47 χρόνια

Διεθνή / Το μυστήριο του μηνύματος στη Βόρεια Θάλασσα σε ένα μπουκάλι λύθηκε μετά από 47 χρόνια

Δύο φίλες εντόπισαν σε σουηδικό νησί ένα ξεθωριασμένο σημείωμα του 1978 και, με τη βοήθεια του BBC, αποκάλυψαν την ιστορία ενός χαμένου ναυτικού και της ζωής του στη Βόρεια Θάλασσα
LIFO NEWSROOM
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έφτασε στη Γαλλία μετά την απέλασή της - «Μας απήγαγε το Ισραήλ σε διεθνή ύδατα»

Διεθνή / Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έφτασε στη Γαλλία μετά την απέλασή της - «Μας απήγαγε το Ισραήλ σε διεθνή ύδατα»

Η Σουηδή ακτιβίστρια ταξίδεψε από το Ισραήλ στη Γαλλία και από εκεί αναχώρησε για τη Σουηδία, ενώ η παρουσία της στο αεροδρόμιο του Παρισιού συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λος Άντζελες, Εθνοφρουρά στο Τέξας και συγκρούσεις σε πολλές πολιτείες

Διεθνή / Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λος Άντζελες, Εθνοφρουρά στο Τέξας και συγκρούσεις σε πολλές πολιτείες

Η οικονομική ζημιά από τις ταραχές στο Λος Άντζελες εκτιμάται ήδη σε εκατομμύρια δολάρια, ενώ η ψυχολογική επίδραση στις κοινότητες μεταναστών είναι εκτεταμένη
LIFO NEWSROOM
Τέξας: Κατηγορείται για φόνο άνδρας που έδωσε κρυφά χάπι άμβλωσης στη σύντροφό του

Διεθνή / Τέξας: Κατηγορείται για φόνο γιατί έριξε χάπι άμβλωσης στο ποτό της εγκυμονούσας συντρόφου του

Η γυναίκα είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως ήθελε να κρατήσει το παιδί, ενώ ο άνδρας είχε εκφράσει την επιθυμία να προχωρήσουν σε διακοπή της κύησης, προσφερόμενος να καλύψει το κόστος
LIFO NEWSROOM