Εκλογές στην Τουρκία: «Ανοιχτός σε διάλογο» δηλώνει ο Σινάν Ογκάν ενόψει β' γύρου

Εκλογές Τουρκία: «Ανοιχτός σε διάλογο» ο Σινάν Ογάν τόσο με Ερντογάν όσο και με Κιλιτσντάρογλου Facebook Twitter
O υπερεθνικιστής, Σινάν Ογάν το βράδυ των πρώτων εκλογών στην Τουρκία - Φωτ.: Getty Images
0

Ο υπερεθνικιστής Σινάν Ογκάν, δήλωσε «ανοιχτός στον διάλογο» αν και ενδέχεται να καλέσει τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία στις 28 Μαΐου. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ογκάν, που προέρχεται από το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP, σύμμαχος του Ερντογάν), απέσπασε ποσοστό 5,17% στον πρώτο γύρο, την Κυριακή, σύμφωνα με τα επίσημα αλλά όχι ακόμη επιβεβαιωμένα αποτελέσματα. 

Ο Οκγάν είπε ότι δεν εξεπλάγη από τον μεγάλο αριθμό των ψήφων που έλαβε την Κυριακή, αποδίδοντας την επιτυχία του αυτή «στους Τούρκους εθνικιστές και στους νέους που βαρέθηκαν τα παλιά πρόσωπα της πολιτικής».

Απόφαση μετά τις συνομιλίες με Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Μέχρι τώρα ο Ογκάν, που δεν στηρίχθηκε από κανένα κόμμα, δηλώνει ανοιχτός στον διάλογο με τους δύο υποψηφίους.

«Θα ληφθεί μια απόφαση μετά τις συνομιλίες με τον κ. Ερντογάν και τον κ. Κιλιτσντάρογλου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν στηρίζουμε ούτε τον έναν ούτε τον άλλο», πρόσθεσε ο πρώην βουλευτής.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει σε αυτό το στάδιο εάν θα υπάρξει κάποια συνάντηση μεταξύ του απερχόμενου προέδρου και του Σινάν Ογκάν.

Η ψήφος των Κούρδων

Στο μεταξύ, επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της σκληρής γραμμής στο κουρδικό και απορρίπτει «κάθε μορφή τρομοκρατίας».

«Είμαι αντίθετος σε κάθε οργάνωση που δεν τηρεί αποστάσεις από την τρομοκρατία», είπε αναφερόμενος στο φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), που κατηγορείται από την κυβέρνηση για διασυνδέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Το HDP έχει καλέσει τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν τον Κιλιτσντάρογλου. Το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε ο συνασπισμός του Κιλιτσντάρογλου, που περιλαμβάνει και τους εθνικιστές του Καλού Κόμματος της Μεράλ Ακσενέρ, οφείλεται εν μέρει και στη στήριξή του από τους Κούρδους.

Στην περίπτωση ωστόσο που υπάρξει μια προσέγγιση με τον Σινάν Ογκάν, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης μπορεί να χάσει την ψήφο των Κούρδων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον γιατρό του: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Διεθνή / Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον Δρ. Πλασένσια: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Ο Δρ. Πλασένσια είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση θανάτου του Πέρι - Οι επιστολές του πατέρα, της μητέρας, του πατριού και της μητριάς του
LIFO NEWSROOM
Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM