Εκλογές στην Τουρκία: «Ανοιχτός σε διάλογο» δηλώνει ο Σινάν Ογκάν ενόψει β' γύρου

Εκλογές Τουρκία: «Ανοιχτός σε διάλογο» ο Σινάν Ογάν τόσο με Ερντογάν όσο και με Κιλιτσντάρογλου Facebook Twitter
O υπερεθνικιστής, Σινάν Ογάν το βράδυ των πρώτων εκλογών στην Τουρκία - Φωτ.: Getty Images
0

Ο υπερεθνικιστής Σινάν Ογκάν, δήλωσε «ανοιχτός στον διάλογο» αν και ενδέχεται να καλέσει τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία στις 28 Μαΐου. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ογκάν, που προέρχεται από το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP, σύμμαχος του Ερντογάν), απέσπασε ποσοστό 5,17% στον πρώτο γύρο, την Κυριακή, σύμφωνα με τα επίσημα αλλά όχι ακόμη επιβεβαιωμένα αποτελέσματα. 

Ο Οκγάν είπε ότι δεν εξεπλάγη από τον μεγάλο αριθμό των ψήφων που έλαβε την Κυριακή, αποδίδοντας την επιτυχία του αυτή «στους Τούρκους εθνικιστές και στους νέους που βαρέθηκαν τα παλιά πρόσωπα της πολιτικής».

Απόφαση μετά τις συνομιλίες με Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Μέχρι τώρα ο Ογκάν, που δεν στηρίχθηκε από κανένα κόμμα, δηλώνει ανοιχτός στον διάλογο με τους δύο υποψηφίους.

«Θα ληφθεί μια απόφαση μετά τις συνομιλίες με τον κ. Ερντογάν και τον κ. Κιλιτσντάρογλου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν στηρίζουμε ούτε τον έναν ούτε τον άλλο», πρόσθεσε ο πρώην βουλευτής.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει σε αυτό το στάδιο εάν θα υπάρξει κάποια συνάντηση μεταξύ του απερχόμενου προέδρου και του Σινάν Ογκάν.

Η ψήφος των Κούρδων

Στο μεταξύ, επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της σκληρής γραμμής στο κουρδικό και απορρίπτει «κάθε μορφή τρομοκρατίας».

«Είμαι αντίθετος σε κάθε οργάνωση που δεν τηρεί αποστάσεις από την τρομοκρατία», είπε αναφερόμενος στο φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), που κατηγορείται από την κυβέρνηση για διασυνδέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Το HDP έχει καλέσει τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν τον Κιλιτσντάρογλου. Το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε ο συνασπισμός του Κιλιτσντάρογλου, που περιλαμβάνει και τους εθνικιστές του Καλού Κόμματος της Μεράλ Ακσενέρ, οφείλεται εν μέρει και στη στήριξή του από τους Κούρδους.

Στην περίπτωση ωστόσο που υπάρξει μια προσέγγιση με τον Σινάν Ογκάν, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης μπορεί να χάσει την ψήφο των Κούρδων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Την προηγούμενη Παρασκευή, δικαστής στη Φλόριντα ενέκρινε ένα διαφορετικό αίτημα για την αποσφράγιση των πρακτικών του σώματος ενόρκων από μια άλλη έρευνα για τον Έπσταϊν, που χρονολογείται από το 2005 και το 2007
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο μισό λεπτό πριν φτάσουν οι Αρχές

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο 30 δευτερόλεπτα πριν φτάσουν οι Αρχές

Η έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας εντόπισε σοβαρά κενά ασφαλείας, όπως χαλασμένες και σπασμένες κάμερες και έλλειψη συντονισμού στο διασημότερο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Διεθνή / Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Ο Τόμας Μαρκλ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στις Φιλιππίνες - Εξέφρασε την επιθυμία να συμφιλιωθεί με την κόρη του αλλά και να γνωρίσει τα εγγόνια του πριν φύγει από τη ζωή
LIFO NEWSROOM