Εκλογές στο Ισραήλ: Αγωνία για τα επίσημα αποτελέσματα - Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Εκλογές στο Ισραήλ: Αγωνία για τα επίσημα αποτελέσματα - Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα Facebook Twitter
0

Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα στο Ισραήλ καθώς τα χθεσινοβραδινά exit poll δεν έδειχναν ξεκάθαρο νικητή. Το επίσημο αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό σήμερα. 

Οι προβλέψεις των exit poll δίνουν στο «Μπλε και Λευκό» 32-34 έδρες στην Κνεσέτ, και περισσότερες από 50 έδρες μαζί με τους συμμάχους του, ένα αποτέλεσμα καλύτερο από αυτό που αναμένεται για το Λικούντ, το οποίο φαίνεται να συγκεντρώνει 31-33 έδρες σε σύνολο 120. Πάντως οι συσχετισμοί δείχνουν πως είναι δύσκολο για οποιοδήποτε από τα δύο κόμματα να δημιουργήσει συνασπισμό με 61 έδρες που απαιτούνται για να σχηματιστεί κυβέρνηση. 

Η χθεσινή νύχτα ήταν νύχτα αγωνίας για τους υποστηρικτές του πρώην αρχηγού του στρατού Μπένι Γκαντς, επικεφαλής του κόμματος «Μπλε και Λευκό», και του Λικούντ του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, που δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση, σύμφωνα με τα exit polls.

«Ένας κόσμος μπλε- λευκός διότι έχει έρθει η ώρα, ένας κόσμος μπλε-λευκός, το Ισραήλ πάνω απ' όλα»: το σύνθημα που επικρατούσε χθες Τρίτη το βράδυ στο κεντρικό εκλογικό κέντρο του Γκαντς, που έχει στηθεί σε μια αίθουσα κοντά στο λιμάνι του Τελ Αβίβ.

Περίπου εκατό νεαροί υποστηρικτές του, κάποιοι από τους οποίους φορούσαν μπλουζάκια στα χρώματα του κόμματος, περίμεναν με ανυπομονησία τους επικεφαλής του κεντρώου κόμματος.

Η ατμόσφαιρα ήταν χαρούμενη. Μόλις παρουσιάστηκαν τα exit polls από τα τηλεοπτικά δίκτυα οι συγκεντρωμένοι ενθουσιάστηκαν, ελπίζοντας να δουν τον Γκαντς να παίρνει την εξουσία από τον Νετανιάχου, ο οποίος είναι επικεφαλής της πιο δεξιιάς κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ.

«Δεν θέλουμε να πούμε ότι έχουμε κερδίσει, αλλά ελπίζουμε πολύ», δήλωσε η Ρότεμ Μιζράχι μια 22χρονη υποστηρίκτρια του Γκαντς φανερά συγκινημένη, αλλά και κουρασμένη.

Η σύνεση επικρατεί τόσο μεταξύ των νεότερων όσο και των πιο παλιών οπαδών. Την εκλογική βραδιά της 9ης Απριλίου οι επικεφαλής του «Μπλε και Λευκό» είχαν ανακοινώσει πολύ νωρίς τη νίκη τους.

Ωστόσο σήμερα τα ξημερώματα ο Μπένι Γκαντς απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του στο εκλογικό κέντρο τόνισε ότι θα εργαστεί για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, χωρίς να δηλώσει νικητής των εκλογών.

«Θα περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα, αλλά όπως έχουν τα πράγματα, εκπληρώσαμε την αποστολή μας», επεσήμανε.

Στην αίθουσα ακούγεται ο εθνικός ύμνος του Ισραήλ, η Hatikva (ελπίδα).

«Μπίμπι, βασιλιά του Ισραήλ»

Λίγο πιο μακριά, επίσης στο Τελ Αβίβ, περίπου διακόσιοι υποστηρικτές του Λικούντ υποδέχθηκαν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου φωνάζοντας: «Μπίμπι, βασιλιά του Ισραήλ». Ήταν μετά τις 3 τα ξημερώματα, πέντε ώρες μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός μοιάζει κουρασμένος, όμως αστειεύεται με τους υποστηρικτές του. Μια τεράστια οθόνη δείχνει πανηγυρικά βίντεο, από τα μεγάφωνα ακούγεται ανατολίτικη μουσική.

«Είναι καλύτερο να χάνεις τη φωνή σου από το να χάνεις το κράτος», δήλωσε ένας βραχνιασμένος Νετανιάχου, προτού εκφωνήσει έναν θερμό λόγο για την ανάγκη να διατηρηθεί «μια ισχυρή, σιωνιστική κυβέρνηση».

Το πλήθος είναι διάσπαρτο, ενώ τα πανό που γράφουν «Νετανιάχου, μια ισχυρή δεξιά» παραμένουν σε αχρησία.

«Το Ισραήλ ζει μια ιστορική στιγμή. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολιτικές προκλήσεις και προκλήσεις στην ασφάλειά μας, κυρίως την απειλή του Ιράν, την οποία πολεμάμε αδιάκοπα και χωρίς φόβο», υπογράμμισε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

«Προσπαθούμε να διατηρήσουμε μια αισιόδοξη προσέγγιση», δήλωσε η Σάρεν Χάσκελ βουλευτής του Λικούντ. «Ελπίζουμε ότι όταν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα, θα δούμε αλλαγές και θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση συνασπισμού, όπως παλιά», πρόσθεσε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορείται ότι υιοθετεί πρακτικές τύπου ICE στη μεταναστευτική πολιτική της

Ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέληξαν σε συμφωνία για νέο πλαίσιο επιστροφών μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα, το οποίο προβλέπει ευκολότερες απελάσεις, δημιουργία κέντρων κράτησης εκτός ΕΕ και ισόβια απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ
THE LIFO TEAM
Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Η Βίβιαν Γουίλσον, η αποξενωμένη τρανς κόρη του Έλον Μασκ, είχε αρνηθεί ότι η ταυτότητά της ευθύνεται για τη δεξιά στροφή του. Ο ίδιος όμως απάντησε θετικά σε ανάρτηση που υποστήριζε ακριβώς αυτό.
THE LIFO TEAM
BLAKE LIVELY JUSTIN BALDONI

Διεθνή / Blake Lively και Justin Baldoni επιστρέφουν στα δικαστήρια

Η νομική ομάδα της ηθοποιού έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του συμπρωταγωνιστή της στην ταινία «It Ends with Us» για την καταβολή δικαστικών εξόδων και αποζημίωσης, αναζωπυρώνοντας μια δικαστική διαμάχη που διαρκεί χρόνια
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί εν μέσω μαζικών επιθέσεων της Ρωσίας

Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα εξαπέλυε «συστηματικά πλήγματα», ως απάντηση σε επίθεση με ουκρανικά drones σε κοιτώνα στη ρωσοκρατούμενη περιοχή του Λουχάνσκ, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Το Ιράν διακόπτει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ λόγω των επιθέσεων στον Λίβανο

Η Τεχεράνη απειλεί με καθολικό αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ και την ενεργοποίηση άλλων μετώπων - «Προς το συμφέρον του Νετανιάχου να σαμποτάρει οποιαδήποτε συμφωνία», σχολιάζει ο διεθνής Τύπος για τις επιθέσεις στον Λίβανο
THE LIFO TEAM