Εκλογές στις 4 Οκτωβρίου στην Πορτογαλία

Εκλογές στις 4 Οκτωβρίου στην Πορτογαλία Facebook Twitter
0

Στις κάλπες απ’ ό,τι φαίνεται θα οδηγηθεί το φθινόπωρο όλος ο ευρωπαϊκός νότος, καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα αλλά ψηφίζουν και Πορτογαλία και Ισπανία.

Στην Πορτογαλία μάλιστα χθες ο πρόεδρος της χώρας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα σε τηλεοπτικό διάγγελμα του ανακοίνωσε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 4 Οκτωβρίου.

"Οι εκλογές αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το μέλλον της Πορτογαλίας", καθώς η χώρα συνεχίζει να υπόκειται "στους ιδιαίτερα απαιτητικούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας", έναν χρόνο μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της, υπενθύμισε ο Καβάκο Σίλβα.

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου, 50 ετών, που βρίσκεται στον θώκο από τον Ιούνιο του 2011, διεκδικεί δεύτερη τετραετή θητεία και θα τεθεί αντιμέτωπος με τον αντίπαλό του της κεντροαριστεράς, τον γενικό γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιου Κόστα, 54 ετών.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), που θεωρείτο επί μακρόν το επικρατέστερο βάσει των δημοσκοπήσεων, έχει αρχίσει να χάνει έδαφος, προς όφελος των κομμάτων της συμπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD, κεντροδεξιά) και του CDS-PP (δεξιά).

Η αξιωματική αντιπολίτευση δυσκολεύεται να ξεπεράσει το σοκ της έρευνας για διαφθορά που άρχισε τον περασμένο Νοέμβριο σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού των Σοσιαλιστών Ζουζέ Σόκρατες (2005-2011).

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, το PS συγκεντρώνει πλέον το 36,7% των προθέσεων ψήφου, από 38,1% τον Μάιο, συνεχίζει πάντως να διατηρεί προβάδισμα έναντι της συμπολίτευσης, τα κόμματα της οποίας συγκεντρώνουν αθροιστικά το 34,6%.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έκρινε ότι «η ελευθερία δεν είχε απειληθεί ποτέ τόσο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM
Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM