Εκλογές στην Ιρλανδία: Δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα το Σιν Φέιν - Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση

Εκλογές στην Ιρλανδία: Δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα το Σιν Φέιν - Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση Facebook Twitter
1

Το Σιν Φέιν, κόμμα που τάσσεται ιστορικά υπέρ της επανένωσης της Ιρλανδίας, έγινε δεύτερο κόμμα στην κάτω Βουλή της χώρας κερδίζοντας τις περισσότερες ψήφους στις βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου.

Με αυτόν τον τρόπο το Σιν Φέιν σημείωσε μια ιστορική επιτυχία και έθεσε υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία των δύο μεγάλων κομμάτων της κεντροδεξιάς που εναλλάσσονται στην εξουσία. Το αριστερό κόμμα, που για καιρό θεωρείτο ο πολιτικός βραχίονας του IRA, θα καταλαμβάνει πλέον 37 έδρες από τις 160 της Dáil, της ιρλανδικής κάτω Βουλής. Το Φιόνα Φόιλ, το ένα από τα μεγάλα κόμματα της κεντροδεξιάς, θα έχει μία περισσότερη έδρα, 38. Όσο για το φιλελεύθερο-κεντροδεξιό Φίνε Γκοέλ, αυτό περιορίζεται στις 35 έδρες, γεγονός που μπορεί να εξασθενίσει τον απερχόμενο πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ, στέλεχός του.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη αρχίσει, με το Σιν Φέιν («Εμείς οι ίδιοι», το όνομα τονίζει την εθνική κυριαρχία της Ιρλανδίας) να βασίζεται στην επικράτησή του σε όρους λαϊκής ψήφου. Με βάση το πρώτο στάδιο της καταμέτρησης, που άρχισε προχθές Κυριακή, συγκέντρωσε το 24,5% των ψήφων, ποσοστό υψηλότερο από αυτό του Φιόνα Φόιλ («Στρατιώτες του Πεπρωμένου»), που συγκέντρωσε το 22,2% αλλά και από αυτό του Φίνε Γκοέλ («Οικογένεια [ή Γένος] των Ιρλανδών»), που περιορίστηκε στο 20,9%.

Ωστόσο το προβάδισμα του Σιν Φέιν δεν μεταφράστηκε σε έδρες. Το κόμμα εξάλλου δεν είχε κατεβάσει παρά 42 υποψήφιους, περίπου υποδιπλάσιους σε σχέση με τα δύο μεγάλα κόμματα της κεντροδεξιάς. Οι ψηφοφόροι δεν επέλεξαν βάσει κομματικών ψηφοδελτίων, αλλά κατατάσσοντας τους υποψήφιους σε κάθε εκλογική περιφέρεια κατά σειρά προτίμησης. Η μεγάλη καθυστέρηση της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων σε όρους εδρών οφείλονται σε αυτόν τον περίπλοκο τρόπο ψηφοφορίας.

«Το Σιν Φέιν επικράτησε στις εκλογές, κερδίσαμε τη λαϊκή ψήφο, είναι μια ιστορική νίκη», δήλωσε εκστατική η Μέρι Λου Μακντόναλντ, επικεφαλής του κόμματος και μεγάλο αστέρι αυτών των εκλογών, απευθυνόμενη σε υποστηρικτές της στο κέντρο του Δουβλίνου χθες Δευτέρα. «Μπορεί να γίνω η επόμενη Τίσαχ!» (σ.σ. Taoiseach, ο/η επικεφαλής της κυβέρνησης στα κέλτικα), πρόσθεσε.

Το Σιν Φέιν, κόμμα της αριστεράς που τάσσεται ανυποχώρητα υπέρ της επανένωσης της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ήταν για δεκαετίες παρίας της ιρλανδικής πολιτικής σκηνής εξαιτίας των δεσμών του με τον IRA, την παραστρατιωτική οργάνωση που αντιστεκόταν στη βρετανική παρουσία στη Βόρεια Ιρλανδία. Το κόμμα χαρακτηριζόταν απλώς πολιτική «βιτρίνα» του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού από τους επικριτές του.

Αλλά η πενηντάχρονη Μέρι Λου Μακντόναλντ κατάφερε να αποδαιμονοποιήσει το κόμμα, διεξάγοντας εκστρατεία με πολιτικό λόγο εξαιρετικά καυστικό, ειδικά για τις αποτυχίες της κεντροδεξιάς σε τομείς όπως αυτός της στέγης ή της δημόσιας υγείας. Πλέον δύο πράγματα είναι σίγουρα: Πρώτο, θα είναι πολύ δύσκολο να αγνοηθεί το Σιν Φέιν σε οποιονδήποτε υπολογισμό για τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό και, δεύτερο, ο μεγάλος χαμένος αυτών των εκλογών είναι το Φίνε Γκοέλ του πρωθυπουργού Βαράντκαρ, που προφανώς υπέστη φθορά έπειτα από τρία χρόνια στην εξουσία.

Εκλογές στην Ιρλανδία: Δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα το Σιν Φέιν - Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση Facebook Twitter
Η επικεφαλής του Σιν Φέιν, Μέρι Λου Μακντόναλντ, σε δηλώσεις της μετά τις εκλογές της Κυριακής. ΕΡΑ

Μία εβδομάδα μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσισε την εκστρατεία του στην αντιμετώπιση των συνεπειών του Brexit για την Ιρλανδία και τα 4,9 εκατομμύρια κατοίκους της στην πρώτη γραμμή. Ο Λίο Βαράντκαρ υπογράμμισε τον ρόλο του στην επίτευξη λύσης που θεωρητικά τουλάχιστον αποτρέπει τη δημιουργία «σκληρών» συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Αλλά η στρατηγική του απέτυχε: η στέγη και η υγεία αξιολογήθηκαν ως πολύ σημαντικότερες προτεραιότητες από την πλειοψηφία των εκλογέων, αποκάλυψε μια δημοσκόπηση.

Το Σιν Φέιν καλείται να αναζητήσει συμμαχίες αν θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. «Ο κόσμος που ψήφισε το Σιν Φέιν ψήφισε ώστε το Σιν Φέιν να είναι στην κυβέρνηση, έτσι αρχίσαμε συνομιλίες και ήρθαμε σε επαφή με τους ηγέτες» μικρών παρατάξεων της αριστεράς όπως οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες, είπε η Μακντόναλντ χθες Δευτέρα. «Αυτό είναι ένα πολύ σαφές μήνυμα προς τα δύο παραδοσιακά κόμματα του κατεστημένου, η κυριαρχία τους τερματίστηκε, ο κόσμος θέλει άλλη πολιτική», επέμεινε, μαχητική.

Το Φιόνα Φόιλ και το Φίνε Γκοέλ απέρριπταν μέχρι χθες κάθε ενδεχόμενο να σχηματίσουν συνασπισμό με το Σιν Φέιν λόγω των δεσμών με τον IRA. Ο Λίο Βαράντκαρ επανέλαβε αυτή τη θέση, αλλά ο αρχηγός του Φιόνα Φόιλ φάνηκε να μεταβάλει τη δική του. Αν και υπογράμμισε ότι υπάρχει πολιτική «ασυμβατότητα» σε συγκεκριμένα ζητήματα με το Σιν Φέιν, απέφυγε να επαναλάβει ερωτηθείς σχετικά ότι εναντιώνεται σε κάθε ενδεχόμενο να σχηματίσει συμμαχία με το κόμμα της ιρλανδικής αριστεράς.

Τόσο ο Βαράντκαρ όσο και ο Μάρτον επανεξελέγησαν την Κυριακή αλλά όχι από τον πρώτο γύρο της καταμέτρησης, αντίθετα με τη Μακντόναλντ. Οι διαπραγματεύσεις για να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση συμμαχίας ίσως κρατήσουν εβδομάδες, αν όχι μήνες. Μετά τις προηγούμενες εκλογές, το 2016, πέρασαν πάνω από δύο μήνες προτού σχηματιστεί κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Χρέος πάνω από 120% και πολιτικό δράμα - «Τέλος της αφθονίας», προειδοποιεί ο Μακρόν

Διεθνή / Γαλλία: Χρέος πάνω από 120% και πολιτικό δράμα - «Τέλος της αφθονίας» προειδοποιεί ο Μακρόν

Η Γαλλία βυθίζεται σε πολιτική και οικονομική κρίση: κυβέρνηση σε κίνδυνο, χρέος που ξεπερνά το 120% του ΑΕΠ και σκληρά μέτρα λιτότητας - Θα αντέξει ο Μπαϊρού ή οδηγείται η χώρα σε χάος;
LIFO NEWSROOM
ICE Air: Η «μυστική αεροπορική» του Τραμπ που απελαύνει μετανάστες με δισεκατομμύρια κέρδη

Διεθνή / ICE Air: Η «μυστική αεροπορική» του Τραμπ που απελαύνει μετανάστες με δισεκατομμύρια κέρδη

Η ICE γίνεται η μεγαλύτερη υπηρεσία απελάσεων στην ιστορία των ΗΠΑ - Μυστικές πτήσεις, ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες που πλουτίζουν και καταγγελίες για χαοτικές και επικίνδυνες συνθήκες στις «πτήσεις-φυλακές»
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Δεν επετράπη σε Ευρωπαίους δημάρχους να επισκεφθούν τον Ιμάμογλου στη φυλακή

Διεθνή / Τουρκία: Δεν επετράπη σε Ευρωπαίους δημάρχους να επισκεφθούν τον Ιμάμογλου στη φυλακή

Οι δήμαρχοι των δικτύων Eurocities των ευρωπαϊκών και του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων B40 ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον Ιμάμογλου
LIFO NEWSROOM
Πυροβολισμοί στη Μινεάπολη: Ο δήμαρχος της πόλης καταδικάζει το μίσος κατά της τρανς κοινότητας μετά την επίθεση

Διεθνή / Πυροβολισμοί στη Μινεάπολη: Ο δήμαρχος της πόλης καταδικάζει το μίσος κατά της τρανς κοινότητας μετά την επίθεση

«Όποιος χρησιμοποιεί αυτό το περιστατικό ως ευκαιρία για να δαιμονοποιήσει την τρανς ή οποιαδήποτε άλλη κοινότητα, έχει χάσει κάθε αίσθηση ανθρωπιάς» ξεκαθάρισε ο Τζέικομπ Φρέι
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ γεμίζει την Ουάσιγκτον στρατό και FBI: Πόσο μειώθηκε η εγκληματικότητα;

Διεθνή / Ο Τραμπ γεμίζει την Ουάσιγκτον στρατό και FBI: Πόσο μειώθηκε η εγκληματικότητα;

Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε «έκτακτη ανάγκη εγκληματικότητας» στην Ουάσιγκτον, με στρατό, FBI και ICE στους δρόμους -Τα εγκλήματα μειώθηκαν, οι συλλήψεις ξεπέρασαν τις 1.000, αλλά τα δικαστήρια βουλιάζουν
LIFO NEWSROOM
Δημήτρης Δασκαλάκης: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής εμβολιασμών στις ΗΠΑ και επιτέθηκε στον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ

Διεθνή / Δημήτρης Δασκαλάκης: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής εμβολιασμών στις ΗΠΑ και επιτέθηκε στον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ

«Δεν μπορώ να συνεχίσω να υπηρετώ σε ένα περιβάλλον που χρησιμοποιεί το CDC ως όχημα για την παραγωγή πολιτικών και υλικού που δεν αντικατοπτρίζουν την επιστημονική αλήθεια και στοχεύουν στη βλάβη, αντί στη βελτίωση, της δημόσιας υγείας», έγραψε χαρακτηριστικά
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Σύσκεψη στον Λευκό Οίκο για την επόμενη ημέρα - Το παρών έδωσε και ο Τόνι Μπλερ

Διεθνή / Γάζα: Σύσκεψη στον Λευκό Οίκο για την «επόμενη ημέρα» - Παρών και ο Τόνι Μπλερ

Σύμφωνα με τον Αμερικανό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο» για τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου, το οποίο εκτιμάται ότι θα έρθει τους επόμενους μήνες
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: «Θα πεθάνουμε εδώ αν χρειαστεί» - Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το μέτωπο του Ντονμπάς

Διεθνή / Ουκρανία: «Θα πεθάνουμε εδώ αν χρειαστεί» - Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το μέτωπο του Ντονμπάς

Ρώσοι στρατιώτες σημειώνουν μεγάλη προέλαση στο Ντονμπάς, πλησιάζοντας επικίνδυνα Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ - Oυκρανοί ελεύθεροι σκοπευτές περιγράφουν πώς κρατούν την τελευταία γραμμή άμυνας ενάντια σε μια πιθανή περικύκλωση
LIFO NEWSROOM
Άνοιξε η χρονοκάψουλα της πριγκίπισσας Νταϊάνα - Από μία τηλεόραση τσέπης μέχρι ένα CD της Kylie Minogue

Διεθνή / Άνοιξε η χρονοκάψουλα της πριγκίπισσας Νταϊάνα - Από μία τηλεόραση τσέπης μέχρι ένα CD της Kylie Minogue

Το περιεχόμενο της χρονοκάψουλας προοριζόταν να αποκαλυφθεί εκατοντάδες χρόνια μετά, ωστόσο η κατασκευή ενός νέου παιδιατρικού ογκολογικού νοσοκομείου άλλαξε τα σχέδια
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Η τραγωδία της Κύπρου καθώς και οι κίνδυνοι που έχουν προκύψει για το έθνος, τόσο από την αδίστακτη επεκτατική πολιτική του Πενταγώνου στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, όσο και από την προσπάθεια της αμερικανοκίνητης χούντας να μετατραπούν οι ένοπλες δυνάμεις μας αποκλειστικά σε όργανο αστυνόμευσης του ελληνικού χώρου, κυριαρχούν στη σκέψη κάθε Έλληνα.Όμως η ενότητα του Λαού στην απόφασή του να αντιμετωπίσει ανυποχώρητα τον εξωτερικό κίνδυνο και κάθε επιβουλή ενάντια στην ακεραιότητα της εθνικής μας παρουσίας, δε δικαιώνει την απραξία της κυβέρνησης σε τρεις κρίσιμους τομείς: την τιμωρία των ενόχων της επταετίας, της σφαγής του Πολυτεχνείου και της Κυπριακής τραγωδίας, την κάθαρση του κρατικού μηχανισμού και την πλέρια αποκατάσταση των θυμάτων της κατοχής.Είναι βαθιά η ανησυχία του ελληνικού Λαού, γιατί οι επαγγελίες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση ομαλής πολιτικής ζωής θα αποτελέσουν λόγια κενά περιεχομένου αν δε συνοδευτούν – το γρηγορότερο δυνατό – από την τιμωρία, την κάθαρση και την αποκατάσταση. Λέγεται ότι δεν ήρθε η ώρα. Ότι τώρα προέχει το εθνικό θέμα. Μα το επιχείρημα δεν ευσταθεί.[...]Για να προστατέψουμε το έθνος, για να ανοίξουμε το δρόμο που οδηγεί στην αδέσμευτη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατία. Σ’ αυτά τα πλαίσια πρέπει να ερμηνευτεί και η δικιά μας απόφαση να προχωρήσουμε σήμερα σε μια πολιτική πράξη, στη διακήρυξη των βασικών αρχών και στόχων ενός νέου πολιτικού Κινήματος, του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.http://pasok.gr/diakhryxh/Όταν γλυκοβλέπουμε το ΠΑΣΟΚ της Ιρλανδίας αλλά τις ίδιες ιδεολογικές αρχές εδώ τις μισούμε.